21. sep. 2006



Opera, tørrfisk og fotball
Kultur er så mangt. Det skal i hvert fall være det. I offentlige budsjetter kan det derimot oppleves relativt avgrenset. Å ymte inn på at etablerte kulturinstitusjoner kanskje skulle hatt noe mindre offentlig støtte er verre enn å banne i kirken. Selv for en KrF’er. Prøver du å tenke annerledes kan du være sikker på at e-posten din straks er stappfull med protestmail. Hvorfor skal det være så vanskelig å ta en skikkelig kulturdebatt?

Jeg er stolt av å bo i et land som bruker mye penger på kultur, enda mer stolt er jeg av å bo i et fylke som har valgt å prioritere kultur som en av sine hovedsaker. Likevel ønsker jeg å stille spørsmål ved hva som kan kalles en god kulturpolitikk. Er det viktigere å verne om det eksisterende enn å stimulere til nye og kreative uttrykk?

Det var en som sa at det å lese kulturbudsjetter er som å lese historiebøker som beskriver det som skjedde for 30 år siden. Hvis han har rett, noe han helt sikkert delvis har, så er det et alvorlig problem for kulturfylket Hordaland. I alt for stor grad er det blitt slik at er du først kommet inn på bevilgningslisten så kommer du aldri ut igjen. Men for de som først ståt utenfor må vente helt til det dukker opp noen friske midler.

Et eksempel på fastlåst kulturpolitikk er bevilgningene til de større nasjonale institusjonene plassert i Hordaland. I mange av sakene fungerer tildelingen slik at det er en fordelingsnøkkel mellom stat, fylke og kommune. Øker staten sin andel, må de to andre partene øke sin andel tilsvarende. Det betyr at representanter fra en institusjon kan jobbe mot staten slik at de øker bevilgningene som igjen fører til tilsvarende økning fra for eksempel fylkestinget uten at det blir en politisk prosess og debatt rundt spørsmålet! På den måten spiser man opp det spillerommet man kunne hatt for nye tiltak.

Kultur er mer enn dans og teater. Det er også mer enn fotball og sirkus. Kultur er alt det som gir oss en opplevelse til sjelen. Kulturarter er også under stadig forandring. Nye kulturer kommer hele tiden til. Godtar vi skating, graffiti og elektronisk kunst som fullverdige kulturuttrykk?

Hordaland er uten tvil og nesten uten konkurranse museumsfylket i Norge. Det er det all grunn til å være stolt av. Men hvor er det enestående som gjør at man reiser fra hele verden og besøker museum i Hordaland? Noen museum burde for lengst vært på museum. Målet med museumenne må være mer enn et sted for å ta vare på noen gamle ting. Vi må ha visjoner for det vi driver med. Museumenne må være et sted som aktivt og moderne formidler historie og verdier til samfunnet rundt seg, klarer man ikke det bør man snarest legge ned.

Kulturpolitikk handler etter mitt syn alt for mye om bevilgninger og alt for lite om hva vi bevilger til.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: