31. jan. 2007

Klima – festtalen


Klimautfordringene er slettes ingen fest. Men etter klimavekkelsen som kom i 2006, hvor plutselig ”alle” mediehus omtalte klimaendringene, kan det se ut som at kamp mot klimaendringer skal bli årets floskel, eller sagt på en annen måte, bare en festtale.

Det er historisk og selvfølgelig veldig positivt at landets statsminister velger å fokusere på klimaendringene i sin nyttårstale. Det gjorde også George Bush i sin State of the Union tale. Sistnevnte statsleder var riktignok noe mer konkret og visjonær, men det er som regel det konkrete du gjør som skaper en forksjell, ikke alle ordene du strør om deg i talene.

Før diskuterte man om det er noe som heter menneskeskapte klimaendringer. Det gjør man ikke lengre og det kan vi være glad for. Verdens fremste klimaforskere hevder at vi har 10 år på oss før det er for sent. Kan kanskje høres ut som en dommedagsprofeti, men vi bør nok heller se på det som en viktig påminnelse om at vi må ta våre Kyoto-forpliktelser alvorlig.

På 90 tallet var festtalene ofte fulle av ord som bærekraft, opptrappingsplan, antirasisme og solidaritet. Flotte ord som dessverre sjelden ble noe mer enn én evig festtale. Jeg er redd for at ”klimautfordringer”, eller ”å ta klimaendringene alvorlig” blir de nye festtale ordene. Ord som blir så klissete at de ikke tas alvorlig.

Norge må handle. Ikke fordi vi skal være på den sikre siden i noe som er usikkert. Det er fordi vi bare må. Den mye utskjelte George Bush, kanskje den minst populære amerikanske presidenten sett fra Norge, har skjønt at ikke USA lenger kan ignorere de miljøutfordringer vi står overfor. Han har derfor nå gått inn for å redusere det årlige bensinforbruket med 20% i løpet av 10 år. Når hørte vi en norsk minister si det? Klimakvoter er hyggelig. Men bare vent, snart er vi alle lei av klimafesttalene som sier mye om klima, men ingenting om de radikale og helt nødvendige tiltakene som må igangsettes.

2007 må for vår alles skyld blir året da verden handlet. Året da miljøverstinger som Norge og andre igangsatte tiltak man før ikke tørte å snakke om før et valg. Hvorfor skal vi basere hele vår økonomi på en industri som fører til store klimaendringer? Hvorfor skal transportsektoren spy ut klimagasser når det finnes så vanvittig mange bedre alternativer?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stoltenberg bør trekke seg. Foreslår at man lager et opprop. Han er jo helt .... når han irettesetter miljøvernministeren!

FR sa...

Hei!
SVs miljøtroverdighet er i hvert fall borte. Ap har vunnet dragkampen. Les på klimafokus.blogspot.com om det hemmelige notatet Kristin Halvorsen fikk!