3. jan. 2007


Nedtellingen har startet Da er vi kommet 3 dager inn i det nye året. Verdens mest anerkjente klimaforsker, James Hansen(bildet) uttalte ved årsskiftet at verden nå har 10 år på seg før det er for sent. 2006 var på mange måter året da verden våknet. Forhåpentligvis blir 2007 året da verden handlet.

Nedtellingen har startet. I 2017 har kanskje min evt kommende datter begynt i 1 klasse. I løpet av sine 10 år i den norske skolen vil hun bli fortalt resultatet av hva verden bestemte seg for 2007. Forhåpentligvis vil hennes lærere fortelle om en verden der politikere, næringsliv, frivillige organisasjoner og folket i fellesskap la om utviklingen for å sikre kommende generasjoner.
Klimatrusselen er ikke lenger noe som handler om tullette dommedagsprofetier og gæerne klimaforskere. Klimautfordringene er internasjonalt anerkjente. Like før nyttårsskiftet annonserte Tony Blair at han vil betale for de utslipp hans regjeringen påfører jorden med sine reiser. Like etterpå annonserte Norges statsminister at han vil gjøre det samme. Statoil, Aviva og Kirkens Nødhjelp har alle gjort det samme. Det er ingen klimabløff. Det er ingen som prøver å lure deg til å tro at Antarktis smelter. Den gjør dessverre det.

Det er likevel ingen grunn til å deppe. Vi har alle muligheter til å gjøre det som skal til for å bevare skaperverket. Med ny og offensiv satsing på fornybare energiformer, nye reisevaner og internasjonale avtaler så vil dette gå veldig bra. Hvorfor ikke se dette som en fantastisk mulighet? Norge kan bli fremst i verden på produksjon av solcellepanel, forskning, kollektivtrafikk osv osv. På samme måte som man har laget klynger for olje- og gassvirksomhet så kunne man også hatt slike satsinger for miljøvennlig teknologi.

Det er liten hjelp å få hos dagens regjering. Jens Stoltenberg skal ha mye skryt for sin nyttårstale som tok opp verdens klimautfordringer og det er selvsagt veldig positivt at man nå skal kjøpe klimakvoter for utslippene for flyturene i utlandet. Men klimakampen avgjøres ikke av slike tiltak alene. For eksempel burde man laget en strakstiltaksliste. Nå er det ikke veldig stor sannsynelighet for at en slik liste blir laget, så her er et forslag:

  1. Alle utslippstillatelser til gasskraftverkene inndras.
  2. All oljefyring forbys.
  3. Det innføres et grønt skatte- og avgiftssystem.
  4. Det bygges høyhastighetstog i strekningen Oslo-Bergen-Stavanger-Kristiansand-Oslo.
  5. Grønne sertifikater innføres.
  6. Klimakvotene gjøres obligatoriske på alle flyreiser.
  7. Ingen nye oljefelt åpnes for utvinning.
  8. Man startet en gradvis utfasing av Norges olje og gassvirksomhet.
  9. Alle nybygg får krav om lavenergi løsninger.
  10. Det settes av minst like mye midler til å forskning for fornybar energi som man i dag bruker på forskning innenfor olje og gass.

Dette er riktignok bare forslag. Men det haster. Vi har 10 år på å snu. Kina vil i perioden 2002-2030 doble sitt energiforbruk. 90% av den energien vil komme fra fossile energikilder. Hver eneste uke åpnes et nytt kullkraftanlegg. Vi er helt, helt nødt til å la 2007 bli året da verden handlet.
Vil du slå et slag for handling i 2007? Signer her!

FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvorfor går ikke krf ut og sier at man bør legge ned all fossil(olje og gass) virksomhet i Norge? Burde ikke Norge som et rikt land gå først?

Det blir egentlig veldig feigt dersom vi bare snakker om Kina og alle de andre. Norge er jo en co2 versting.

FR sa...

Godt spm det anonymous, KrF kunne helt sikkert vært enda mer tydelig. Men jeg opplever absolutt at KrF nå som Norges fremste miljøparti er både tydelig på at man må ta upopulære valg og at man skal legge om dagens vaner ganske dramtatisk.

Jeg er helt enig i at Norge sammelignet med andre europeiske land er en versting når det gjelder CO2. Det er derfor helt vanvittig at regjeringen går inn for et sterkt forurensende gasskraftverk på Mongstad som skal spy ut CO2 i 4, kanskje 5 år. Det er også ganske sprøtt hvordan man i enhver anledning snakker om de "fantastiske" muligheten for oljevirksomhet i nord.

Sturla sa...

Skal dere ha barn i 2011?
:)

FR sa...

Egentlig var den setningen kun en lesetest. :) Hadde vært kjekt med barn før den tid, men vi får se..