2. juli 2010

Vanvittig!


Så skjedde det mange fryktet: Regjeringen sier ja til monstermastene i Hardanger. Jeg er skuffet, sint og forbauset. Hvordan skjedde dette? I følge statssekretær Guri Størvold fra Senterpartiet er dette noe hele regjeringen har gått med på.
- Det er en samlet regjering som står bak beslutningen som Olje- og energidepartementet har tatt, sier statssekretæren til bt.no. Og fortsetter:

- Noe må gjøres på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen som vi hadde sist vinter. Utbyggingen vil bli gjennomført så skånsomt som mulig, og det vil bli satt inn avdempende tiltak. Vi legger også stor vekt på dialog med lokalbefolkningen, sier hun.

Hva skal det bety? Dette er ikke et hvilket som helst område. Kraftlinjen vil gå gjennom naturområder som er mye brukt og som enormt mange mennesker har hatt glede av. I følge NRK vil nesten hele den 90 kilometer lange strekningen går gjennom viktige friluftsområder og flere områder har til nå vært uberørte naturområder uten tekniske inngrep

Hvilken beskjed er dette til vestlandet? Først utsetter man hevingen av ubåten utenfor Fedje, deretter kutter man i overføringene til Bergen og nå skal monstermastene bygges. Det siste året har vært helsvart for vestlandet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

18 kommentarer:

Anonym sa...

Det er sykt, galt og trist. Særlig når jeg leste i teknisk ukeblad at man om få år vil ha utviklet nye sjøkabler som er billigere og sikrere i bruk. Men i stedet for å vente vil man ødelegge nå. Men som vanlig er det penga som rår. Større strømsparetiltak i Bergen by kan lette på kraftunderskuddet, men i stedet skal konsumentsamfunnets rett til stadig mer sløsing av strøm tilfredstilles. Det er svært milde vintere i Bergen i forhold til i innlandet, så her er det mye å hente, særlig på luft til vann varmepumper.

Anonym sa...

Enig dette er sinnsykt.

Anonym sa...

Hva kan man si....? Dette er trist!

Anonym sa...

"Noe må gjøres på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen som vi hadde sist vinter. "

Joda. Men den situasjonen var vel i Midt- og Nord Norge.
Men der gjør de ikke en drit!!!

Anonym sa...

Ingen overraskelser i dette. Staten eier 50% av BKK og alternativene er følgende:
1) Bygg luftspenn og sørg for penger i statkassa.
2) Bevar urørt natur og få litt mindre penger i kassa.

Blårussen (smurfene) har talt. Ingen store overraskelser.

Lewis sa...

På tide at noen tok tak og bestemte seg for det eneste fornuftige i denne saken. Samfunnssikkerheten kommer først. Bergen hadde 50% sannsynlighet for et kraftutfall i vinter og underskuddet blir større for hvert år. Bygg ut sentralnettet enda mere. Godt at Statnett også har fått konsesjon på Fosen-linja. All infrastruktur i Norge i.fh til strømnettet har blitt neglesjert siden den nye energiloven på på 90tallet og nå ser vi ettervirkningene. Blårussen har styrt for lenge, nå må investeringene og bevilgningene komme for å trygge leveringssikkerheten.

Anonym sa...

Og til anonym som mener at ingenting gjøres i midt-Norge så kan du ta en titt på Statnett sine sider og finne prosjekt-siden. Der ser du store og viktige utbygginger i midt og nord-norge for å trygge leveringen inn der.

Anonym sa...

Så byrådet mente noe likevel!!! På folkemøtet om saken våget ikke byrådet å mene noe som helst. Ikke rart det blir kraftlinjer med et så tafatt byråd!!

FR sa...

Lewis: Tror de fleste er enige i at vi trenger en bedre strømforsyning, problemet er hvordan man løser det. Det finnes andre alternativer, og årsaken til mangelen på strøm er i all hovedsak petroleumsnæringen, ikke bergenserne.

FR sa...

siste anonym: Jeg tror ikke Bergen kommune har behandlet saken(da kan man heller ikke fronte en felles politikk), og jeg kan ikke svare for alle partier. Men det er ingen tvil om hva jeg og mitt parti mener om saken.

Anonym sa...

SV og Sp har ingen troverdighet lenger. føler meg overbevist om at vi ikke har en flertallsregjering frem til neste stortingsvalg

Anonym sa...

ganske skuffa over SV. Skjønner ikke hva de skal gjøre i regjering lenger. de vinner jo aldri noe

Lewis sa...

Kabler er urealistisk. Kostnaden er ikke akseptabel sett mot samfunnsnytten.

I tillegg gir linja nye muligheter til å ta ut andre linjer inn mot Bergensområdet for å bygge de ut fra 300kV til 420kV, noe som også vil bedre overføringskapasiteten til området med minimale naturinngrep.

Dessuten;

se til feilen i Oslo-fjorden. Påska 2008 kom det oljelekkasjer i Oslofjorden der flere tusen liter kabelolje rant ut i Oslofjorden av diverse årsaker på forskjellige kabler i Indre Oslofjord (en linje fikk elektrisk feil og utblåsing på 200m dyp i oslofjorden, et annet sett fikk oljelekkasjer på 4-5 kabler og tilslutt en elektrisk feil i en skjøtestasjon). Reparasjonstiden var 1,5 år, og med en kritisk nettsituasjon på vest-landet har vi heller ikke tid til slike faktorer. Ser vi også på sjøkabelen som er lagt til Nederland har vi også hatt mange og lange utkoplingsperioder pga. feil på sjøkabelen. Linjer er billigere, er lettere og raskere å reparee ved utfall.

Selv om jeg ved et personlig aspekt ønsker meg kabler overalt, jeg driver tross alt å installerer kabler i regional og sentralnettet.

Lewis sa...

Og forøvrig; den kraftkrevende industrien i Norge trenger også strømmen sin. Jeg er sikker på at du ikke mener at vi bør flytte den til utlandet for å sikre strømforsyningen til de nå arbeidsledige folka.. Dessuten; jeg ser ikke på problemet som manglende strøm, problemet er manglende evne til å transportere strømmen. Det er ingen mangel på strøm men en mangel på å transportere den dit den trengs.

Anonym sa...

Ja enig i at det er galskap, og at det har vert et svart år for vestlandet.
Og på toppen av det hele kommer byråden med en skolebruksplan som foreslår over ti skolenedleggelser i Bergen.
Ordene du bruker, skuffet sint og forbauset er treffende for den saken.
Noe må gjøres på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen som vi hadde sist vinter, sier regjeringen om kraftkrisen, og så går de for den løsningen som de tror er billigst, ikke best.
Samme sier byrådet i skolesaken, ”noe må gjøres med alle de små skolene”, og så dummer de seg ut med å foreslå en rekke nedleggelser, bare fordi de tror det er billigst, ikke best! De argumenterer med omfordeling av midler som er til beste for barna, men dette er bare tull. De ønsker å legge ned skoler fordi de skal spare penger ikke til beste for barna, men for kommunen. La oss kalle en spade for en spade.

FR sa...

siste anonym: Jeg forstår godt at alternativene som viser skolenedleggelser kan skape sterke følelser. Det er bra for skolen at disse debattene skaper engasjement. Ingen av oss sitter med den absolutte fasit på hva som er den beste skolen, sånn sett trenger vi mange tanker og meninger, for å i fellesskap skape en god skole.

Jeg jobber ikke med skole for å spare penger, jeg jobber med skole for å bidra til en best mulig skole. I dette ligger en vurdering av bygg. Å ha mange bygg betyr at vi har mye vedlikehold. Bergen har langt flere enn de andre store byene, er det det vi skal bruke pengene på?

Jeg ønsker å bruke mest mulig penger på innholdet, på det som gjør at ungene lærer mest mulig.

Debatten er vanskelig, men viktig!

Anonym sa...

Ja debatten er vanskelig. Men å lage en debatt av et så omfattende forslag som åpenbart ikke lar seg gjennomføre er ikke et inspill til debatt. Dette er kynisme hvor en bruker nedleggingssøkelset ovenfor mange med agenda om å få lagt ned et par, som en kansje klarer. En har skrevet mye her inne om mobbing. Men det å bruke alle disse skolene på en måte som gir dem frustrasjon, usikkerhet og frykt for å oppnå noe er direkte ufint og er ikke egnet som inspill i en debatt. For vi vet alle at det er ikke realistisk å få lagt ned over 10 skoler i Bergen som planenen indikerer. Ergo utnytter en de mange skolene som står på listen på en negativ for å oppnå noe.

FR sa...

Hva som blir resultatet kan ikke være gitt før høringen er gjennomført. Jeg tar poenget ditt, men er av den oppfatning at det ikke er mulig å få til. Jeg vet ærlig talt ikke i dag hva som skal bli utfallet. Hadde jeg visst det, da ville dette blitt en skinnprosess.

Planen viser hva som er mulig ut i fra elevtall. I tillegg må vi vurdere geografi, trafikksikkerhet, behovet for buffere, byggteknisk standard, størrelse på fagmiljø og skolens funksjon i nærmiljøet.

Jeg er ikke i tvil om at vi trenger endringer, hvor mange og hvor omfattende må avgjøres i en bred prosess.