24. aug. 2011

Knut Arild vant debatten


Hva er det som skjer? Spørsmålet er blitt stilt en del ganger på KrFs morgenmøter. Hver morgen samles vi på rådhuset i Bergen for å diskutere valgkampen og dagens gjøremål. Fra begredelige målinger før sommeren på litt ove tre prosent er vi nå tilbake der vi var i 2007. Det er selvsagt ingen høydare, men det er mye som peker rett vei nå.

I går var vår partileder den som kom klart best ut av partilederdebatten. De nasjonale målingene viser fremgang uke for uke. KrFs saker har blitt dominerende i årets valgkamp. Verdidebatten har våknet til live. Antall medlemmer øker. Rundt omkring i landet opplever KrF-ordførere rekordmålinger.

Jeg har ingen tro på at KrF får et tosifret valgresultat i år. Men jeg er trygg på at KrF er på vei, på vei mot mer innflytelse og høyere oppslutning. Det handler om hva som er viktigst. Med KrF på vippen i Bergen får man mer bybane, mer til de yngste og de eldste, bedre byluft og aller viktigst: en verdiforankret politikk.

Vi liker å omtale oss som er verdiparti i KrF(mange forsnakker seg og sier verdipapir). Det betyr at grunnleggende verdier som menneskeverdet, nestekjærlighet og forvalteransvaret får direkte utslag i lokal og nasjonal politikk. Vår nestekjærlighet overfor barna fører til en restriktiv skjenkepolitikk. Forvalteransvaret gjør KrF til Bergens viktigste miljøparti. Menneskeverdet fører til at vi prioriterer en verdig alderdom fremfor bydelsstyrer og kunstnerleiligheter i utlandet. Verdiene sier noe om hva som skal komme først. Politikk handler tross alt om prioriteringer.

Til deg som skal stemme i dag: Godt valg. Til deg som ikke skal stemme helt enda: Kom innom for en prat ved valgboden, der vil jeg gjerne ønske deg et godt valg :)
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Per-Arne Larsen sa...

"Menneskeverdet fører til at vi prioriterer en verdig alderdom fremfor bydelsstyrer". På en måte rart å stille opp menneskeverd mot demokrati og hevde at man må prioritere. Hva med ja takk, begge deler? Demokrati og menneskeverd er to helt fundamentale aspekter som ikke er i motsetning, og jeg tror menneskeverdet forringes hvis man ikke har demokrati. Det er vel full anledning til å ha en verdig alderdom til tross for at det er bydelsstyrer? bydelsstyrene koster lite og er et viktig bidrag til å øke delaktigheten og ansvarsfølelsen for nærmiljøet. Gir du bydelsstyrene mer makt og innfører direktevalg skal du jammen se at det vil få positive effekter for eldreomsorgen som tross alt finner sted i hver enkelt bydel.

FR sa...

Per-Arne Larsen: Jeg forstår poenget ditt, men er grunnleggende uenig i at bydelsstyrene ga oss mer demokrati. At noen møtes i et rom for å diskutere kan neppe kalles et demokrati. Jeg kan likevel være enig i at med en rekke forbedringer(som ville kostet mye) kunne man fått et organ på bydelsnivå som bidro til mer lokaldemokrati. Men den ordningen vi hadde var ingen suksess. For meg blir det derfor en lett prioritering. Tjenestetilbudet til de eldste er viktigere enn bydelsstyrer uten legitimitet og folkelig deltakelse.

Inge Iden sa...

Hvordan gikk det med løftet om bedring av inneklima i Bergensskolene ? Ser på Bergen Kommune sine sider at det ligger ute planer til høring angående Ulsmåg skole. Trodde den skulle være ferdig utbedret for 5 år siden, minst. Hva er det dere somler etter ? PS. Kjøp deg et belte og heis opp buksene. Så slipper du å moone hele Remakøen flere ganger.

s-i sa...

Hei Filip,

Tror du virkelig selv på det du skriver? At en verdig alderdom for kommunens eldre lar seg finansiere gjennom nedleggelse av bydelsstyrene? Vet du hva, Filip, her har jeg langt mer tro på dem som mener det må et spleiselag til gjennom eiendomsskatt for blant annet å gi de eldre en verdig alderdom. Jeg skal gjerne være med på å bidra.

Og så skal de yngste også få det så mye bedre med KrF i byråd, skriver du. På aktivitetssiden ser vi at dere ikke klarer å innfri de lovnader som er gitt gjennom en edruelig idrettsplan -- og på skolesiden kan vi lese i dagens BT at Høyres skoleløfter fra fire år tilbake fortsatt svever i det blå. Som skolebråd må du nesten påta deg en god del av skylden her.

Fra den samme saken i dagens BT finner jeg det spesielt bemerkelsesverdig at dere fra skoleåret 2009/10 til skoleåret etter gjennomførte en nedskjæring i antall årsverk for undervisining med 41. Dette samtidig med at dere økte antall årsverk for administrasjon på de samme skolene med 24. En slik praksis kan da ikke være spesielt borgerlig, eller hva?

Du får trøste deg med at BT unnlot å skrive hvem det er som har hatt ansvaret for skolen de siste fire årene i Bergen -- og for å holde oss til saken her... Knut Arild Hareide er utvilsomt en av Norges beste politikere, men årets valg er et lokalvalg uten unge lovende Hareide på valg i Bergen.

Per-Arne Larsen sa...

Hei Filip. Takk for svar.

Jeg er enig i din betraktning om at bydelsstyrene ikke fungerte optimalt, og at det ofte hadde karakter av at personer møttes og diskuterte. Dette er kanskje ikke så viktig for politikerne og en del av de politiske prosessene, men i Åsane syns vi det var positivt å ha et sted vi kunne stille opp og komme i kontakt med lokale politikere som kjente de lokale forholdene. For oss styrket dette opplevelsen av demokrati og delaktighet. Derfor ønsker ikke jeg "å gi opp" bydelsstyrene, men vil derimot satse mer på de. Selv om det koster. Jeg tror også at ved å gi bydelsstyrene mer makt over lokale saker som ellers overlesser for eksempel Komité for miljø og byutvikling, også kan effektivisere saksgangen i mange saker. Lokale politikere har for eksempel bedre grunnlag for å ta avgjørelser i lokale saker, sitter nærmere selve saken og kan kjenne bedre til flere sider av hver sak og kan kanskje forhindre forhastede avgjørelse i KMBY som siden blir påklaget og påklaget.

Slik jeg forstår ditt svar så er også dere i Krf i utgangspunktet positiv til bydelsstyrer, men ikke i nåværende form. Jeg tror det er mulig å finne en form på dette som både Venstre og Krf er tilfreds med, og krysser fingrene for at valget i høst gir grunnlag for å ytterligere forsterke demokratiet.