31. okt. 2006


Bioenergi er fremtiden!
Og fortiden! Mens svenskene lenge har utviklet og benyttet bioenergi, henger vi nordmenn i dag langt etter. Heldigvis er vi på vei. ENOVA og Innovasjon Norge har sammen med mange skogseiere, spennende prosjekter på gang. Nå må resten av oss våkne. Skal vi løse dagens og fremtidens energiutfordringer er trolig bioenergi noe av det mest spennende.



Det finnes mange nye fornybare energi kilder som må utvikles. Solenergi, vindmøller til havs og tidevannskraft er eksempler på spennende løsninger som må satses på. Samtidig vet vi at Norge har enorme skogsressurser, der gjengroing blir et stadig større problem. Det kan være verdt å nevne at vi kun hogger 7-8 millioner kubikkmeter tømmer i året. Tilveksten årlig er 22 millioner kubikkmeter! Norge har alle muligheter for å en større satsing, bare se hva svenskene får til!

Sverige har vedtatt å gjøre seg uavhengig av olje i 2020. Derfor har regjeringen og lokale myndigheter brukt store ressurser på å tilrettelegge for mer miljøvennlige alternativer. Mens Sverige produserer bioenergi tilsvarende 110 TWh i året, ligger det tilsvarende tallet for Norge på 15 TWh. 20% av svenskenes energiforbruk dekkes av bioenergi, mens i Norge er det kun 6%, hvorav halvparten er tradisjonell vedfyring.

Bioenergi er en felles betegnelse på alt fra ved, flis og halm til planteoljer, sprit og husdyrgjødsel. Altså ikke en ny energikilde som vi ikke har brukt før. Det handler nå om å ”gå tilbake” til fremtiden. Vi har lenge nok satset på fossile energikilder som ikke er fornybare. Olje og gass er viktige ressurser for norsk økonomi. Men særlig fremtidsrettet er de ikke.

Det er svært uheldig at regjeringen i Norge stoppet forslaget om grønne sertifikater. Det kunne vært en glimrende måte å løfte frem nye fornybareenergikilder. I Sverige består de grønne sertifikatene av mer enn 75% bioenergi. Håpet må være at regjeringen kan snu i denne saken. Synd om vi skal huske en såkalt ”rød-grønn” regjering for å være den første regjeringen som faktisk bygger et forurensende gasskraftverk og stopper tidenes energireform(de grønne sertifikatene).

Biobrensel fra skog- og kulturlandskap kan gi store mengder energi og stanse gjengroingen, uten at CO2 utslippene øker. Bioenergi er både svært konkurransedyktig og miljøvennlig. La oss ikke glemme vår fortid som aktive brukere av bioenergi. I denne sammenheng er fortiden fremtiden.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Blåblogg sa...

Det er atomkraft som er fremtiden!

FR sa...

Et kontroversielt tema, men jeg er absolutt villig til å diskutere det!

Carl Fredrik Tjeransen sa...

Blåblogg har et poeng. Norge bør ta et særskilt ansvar i forskningen på thoriumreaktorer. De har flere viktige fordeler. De har ingen utslipp og har ikke det samme avfallsproblemet som tradisjonelle uranreaktorer, men kan bruke avfall fra slike tradisjonelle reaktorer som brensel.

Likevell tror jeg ikke man skal satse alt på et kort. Derfor har Filip rett i at vi må satse på bioenergi. Men her mangler Norge infrastruktur. I Sverige og Danmark har man godt utbygde fjernvaremenett. I Norge er det bare begrenset utbygging av fjernvarme.

I tillegg tror jeg at Elkems nye produksjonsmetode for silisium gir spennende mulighet for billigere solenergi.

Ved å jobbe med flere alternative energiformer har vi mulighet til å løse klimautfordringen.