23. okt. 2006


Kystaksjonen
Idag har vi kunnet lese at flere norske gass- og kullbedrifter bruker penger på Kystaksjonen. En aksjon med hovedmålsetning å stoppe vindparker på vestlandet. Det vil jeg gjerne kommentere, for sjelden har jeg hørt om mer komiske initiativ.

I USA har slike grupperinger lenge jobbet mot miljøvennlige løsninger. De bruker massevis av penger på å arbeide mot forskningsresultater tusenvis av klimaforskere har kommet frem til.

Potensialet for vindkraft på vestlandet er stort. Ser du bort i fra vindmøllene til havs, kunne vindmøller på vestlandet dekket hele Norges energibehov. Poenget med denne debatten er å ta stilling til om det er fossil- eller ny fornybar energi man skal satse på.

Vindmølleparker er ikke uproblematisk. Men sammenlignet med de klimakonsekvenser gass- og kullkraft får så er valget enkelt. I følge FN har man på verdensbasis 50.000 klimaflyktninger. Et tall som burde bety noe for Norges valg i denne debatten.

Kystaksjonen er meningsløs bruk av penger. Interessant er det at flere av selskapene bak er eid av staten. Store Norske Kullkompani på Svalbard er et av mange selskap som støtter aksjonen, staten eier 99.9% av aksjene i det selskapet. Kan man virkelig som eier akseptere at et av sine selskaper jobber aktivt mot regjeringens målsetning om mer ny fornybar energi?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Anonym sa...

Noe som er interessant i forbindelse med vindmøller, er dette som Hydro driver og forsker på for tiden: Flytende offshore vindmøller som kan plasseres så langt ute til havs at selv ikke Kystaksjonen kan se dem. :-) Potensialet her KAN være enormt dersom de lykkes med prototypene sine... Ifølge sjefen for Ny energi-satsningen til Hydro er det mulig at to store offshore-parker kan nå en elektrisitetsproduksjon tilsvarende all den gassen som Ormen Lange kan bidra med på et år (125 TWh). Dette prosjektet må følges med argusøyne...
http://www.hydro.com/no/our_business/oil_energy/new_energy/wind/research_development/hywind.html

Anonym sa...

Og det er altså 125 TWh PER ÅR, fra disse vindmøllene...

FR sa...

Hei Erlend!

Dette er virkelig spennende. Det finnes så vidt jeg vet noen vindmølleparker til havs i Danmark. Og hvis Hydro kan utnytte det enda bedre så går vi en veldig spennende fremtid i møte.

Det er jo dette som er det paradoksale. Det finnes så mange muligheter, så utrolig mange gode løsninger, men likevel vil man velge utdaterte, gammeldagse, fosile energiformer. jeg blir gal!