23. okt. 2006


UD-enhet for menneskerettigheter og trosfrihet?
På tross av at vi lever i et opplyst samfunn i 2006 har svært mange land grove brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Vi kjenner alle til røverstatene i Midtøsten, Nord-Korea, Cuba, Zimbawe, Sudan osv. Norge har lenge vært kjent for sin fredsmekler rolle. Er det på tide med en ny enhet? Skulle vi hatt et kriseteam som gikk i dialog med myndigheter å andre for å hjelpe undertrykte og forfulgte?

Lederen i Hordaland KrFu, Tor Øyvind Westbye skriver en meget god blogg om situasjonen i Hviterussland. Et land som blir stadig verre med tanke på religions- og ytringsfrihet. Hadde UD opprettet en spesialenhet kunne man feks tenke seg at Norge sendte ned noen delegasjoner til Hviterussland for å forhandle. Kanskje man kan gi løfter om bistand i bytte mot grunnleggende menneskerettigheter? Kanskje man kan bidra til å få ut flyktninger? Kanskje man skal lage en ordning for at studenter kan komme seg til Norge?

Jeg er ingen ekspert på utenrikspolitikk. Da må du heller besøke siden til Even Westerveld. Han er tidligere internasjonal nestleder i KrFU og er for tiden på en av sine mange utenlandsreiser. :)

Men: Det jeg vet er at Norge er alt for passive når det kommer til brudd på menneskerettigheter utenfor våre landegrenser. Er det noe USA skal ha skryt for så må det være sitt engasjement for trosfrihet og menneskerettigheter i hele verden. Norge er et rikt land med store ressurser og mye kompetanse. Vi har det beste utgangspunktet for et større engasjement.

Begge bilder fra Hviterussland.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Even sa...

Enig i at amerikanerne bør ha skryt for at de bryr seg om trosfrihet og m.rettigheter rundt om i verden. Det ser likevel ut til at demokratene vinner ett eller begge kamre nå i valget, og de kommer til å presse på for en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk... Dessuten bør vi kritisere USA for dobbeltmoral når det gjelder f.eks Saudi Arabia...