19. okt. 2006


Klassesamfunn i 2020
Norge er kjent for å være et samfunn med små sosiale forskjeller der de aller fleste har god råd. Det skal vi være stolte av. MEN: Slik samfunnet nå utvikler seg i forhold til boligpriser ser vi ut til å få et klasseskille som er gedigent om få år.


Tenk deg følgende situasjon: Jeg klarte såvidt å komme meg inn på boligmarkedet for ett år siden. Med ti prosents prisvekst hvert år 10 år fremover vil jeg bli millionær. Min studiekollega som ikke klarte å komme seg inn på markedet i fjor klarer heller kjøpe egen bolig i år. For hvert år som går blir det vanskeligere, han må derfor leie. Etter ti år er jeg millionær og han har ikke en krone.

Noen er heldige og har foreldre som kan hjelpe. Noen har tidlig kommet seg i arbeid og klarer derfor å kjøpe seg et bosted. Men mange klarer ikke det. Hvordan skal det gå når store deler av samfunnet er blitt millionærer og mange har null i formue?

Å eie et sted å bo er grunnleggende positivt. Det gir ansvarsfølelse, trygghet og stabilitet. For meg som kristendemokrat er derfor bolig et viktig politisk område.

Vi må legge til rette for at alle skal eie sin egen bolig. Kanskje vi skal lage selvbyggerprosjekt for ungdom? Kanskje vi skal seksjonere nedlagte sykehjem til boliger for førstegangsetablerere? Har du forslag? Kommenter!

Bildet til venstre er en illustrasjon fra Rambøll som tegnet et selvbyggerprosjelt.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Filip. Interessant tema, som fremmover nok kommer til å få mye oppmerksomhet, dersom prisene fortsetter å stige. Noen kjappe tanker. Hva med å gi førstegangsetablerere med lave inntekter avdragsfrihet på lånet i f.eks. 10 år. Lånet vil ikke bli nedbetalt av lånetaker, men man vil få med seg verdistigningen. Kanskje det virker dumt å bare betale renter i ti år, men alternativet er å leie, som i grunn er enda mer penger ut vinduet. Andre alternativer er å ta inspirasjon fra seniorboliger. Man kan ha egne områder beregnet kun for en egnet gruppe mennesker, og styre boligprisene. Ellers så finnes det flere prosjekter der man bygger boligblokker, og selger en leiliget + en hybel med tanke om at hybelen skal finanisere deler av lånet.

Dette var noen kjappe tanker på kvelden

Anonym sa...

1) Fjern dokumentavgifter for førstegangsetablerere.. Denne er veldig urimelig...
2) Gjør noe med skattefradrag for renteutgifter. Er vel strengt tatt ikke investorer som trenger dette, men kanskje heller nyetablerere.. Som Christian sier, eller kanskje iallefall 50 % skattefradrag.. Da minsker jo også risıkoen betraktelig..
3) Synes ikke man skal styre markedet for mye, men det bør som et minimum iallefall bygges flere studenthybler slik at dette presset kan minkes..
4) Til slutt vil jeg bare si at på sørlandet tilbyr vi opp mot 30 mål store tomter GRATIS, og du kan også få penger for å komme! I tillegg er faglønningene lavere, slik at i stedet for 30 m2 i bergen får du deg en fin villa på 200m2.. ;) Fritt valg hvor du vil bosette deg.. ;)

Atad Xart sa...

Tror du har helt rett i at det kommer til å bli svært vanskelig for mange unge fremover hvis prisene fortsetter å stige. Særlig hvis man er singel er det vanskelig å komme seg inn på markedet. Dere nevner mange gode tiltak her. Jeg tror staten må gå inn sammen med komersielle utbyggere og bygge studentblokker hvor man kjøper leiligheten. Disse kunne være organisert som borettslag, og hatt restrisksjoner på videresalg så bare unge og studenter kunne kjøpe. Disse restriksjonene ville gjøre leilighetene mindre attraktive for andre grupper og spekulanter, og dermed være med å holde prisene nede. Hvis man som Christian foreslår bygger utleiehybler i forbindelse med leilighetene, gjør man det enklere for førstegansetablere å håndtere boutgiftene, samtidig som man får mange nye utleiehybler til nye studenter.

Skulle gjerne flyttet til Sørlandet Kjell Ingolf. Synd høyskolen i Agder ikke har medesinstudium;)

FR sa...

Oj! Dette var mange spennende tanker...

Avdragsfrihet og lav rente i 10 år kan være en god ide. Kortsiktig kan det selvfølgelig være noe risikabelt med tanke på at boligprisene kan gå ned i visse perioder. Regjeringens forslag med husbanklån som har 10 års fastrente er uansett positivt og det kan godt tenkes at man burde koblet på noe avdragsfrihet. Evt at man fikk en mye lengre nedbetalingstid.

Leiligheter med hybel er også veldig smart. Som Tor Øyvind påpeker så har vi i dag en stor mangel på utleie-leiligheter.

Dokumentavgiften bør fjernes for alle. En latterlig avgift for å flytte noen papirer fra et skrivebord til et annet.

Studentboliger som senere kan kjøpes er en annen interessant modell Tor Øyvind foreslår. Kanskje man i den sammenheng skal gå inn å legge som krav overfor større utbygginger at 10% av leilighetene skal være såkalte studentborettslag?