2. okt. 2006


Latterlige bonus ordninger
Mange har de siste to årene foreslått bonusordninger for de som kommer på jobb. I stedet for å straffe de som er syke, skal man altså belønne de friske. Sist ute var senterpartiets, Per Olaf Lundeteigen(bildet). At man i det hele tatt kan mene at det er prisverdig at noen møter opp på jobb er latterlig spør du meg.

14 500,- i bonus
Netthandelen Norge AS gir årlig 14 500 kroner i bonus til ansatte som ikke har fravær. Ansatte blir trukket 1000 kroner i bonus for hver dag de er borte. Foreldre som er hjemme med syke barn mister bonus. Arbeidstilsynet mener tiltaket kan være ulovlig. LO mener ordningen straffer kronisk syke og småbarnsforeldre. Men er det dette som er hovedproblemet med ordningen? At det er ulovlig eller at det straffer kronisk syke? Problemet med å gi bonus til ansatte er at man tydeligvis har glemt at du tross alt er ansatt for å komme på jobb. Du får lønn for å være på jobb. Skal vi nå plutselig bli takknemlige for at folk i det hele tatt gidder å komme på jobb?

Arbeidsnærvær
I arbeidet med å utforme budsjett lokalt og på fylkesnivået, ble vi introdusert får et nytt begrep, arbeidsnærvær. I stedet for å ha et mål om hvor lite sykefravær kommunen skulle ha, så ville man altså lage et mål om hvor mange som skulle være på jobb. Hvor stor arbeidsnærvær kommunen skulle ha. Er verden blitt helt sprø?

Det er lov å være syk
Men det kan da ikke være sånn at vi definerer det som en menneskerett å ta seg ut noen sykedager her og der. 80% av kortidsfraværet er på mandager og fredager. Er det en menneskerett? Er det ok å ta seg fri mandag dersom det ble litt mye festing i helgen? Tidligere ble det foreslått å innføre karensdager, dvs dager med sterkt redusert lønn. De to-tre første sykedagene får du for eksempel halv lønn. Foreldre med syke barn og kronisk syke blir selvsagt fritatt ordningen. Kanskje det er en vei å gå?

Vi trenger et effektivt næringsliv
Det norske arbeidslivet har sine tøffe sider. Men å gjøre alt så koselig og så greit er ingen tjent med. Vi trenger et effektivt og kompetent næringsliv. Ikke et næringsliv som skal håpe at de ansatte kommer på jobb. Det er lov å være syk. Men det er jammen meg en selvfølge at vi alle prøver å komme oss på jobb.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Anonym sa...

særlig