3. okt. 2006


Når det blir for intimt
Jeg tørr påstå at svært mange oppfatter og opplever LO leder, Gerd-Liv Valla som Norges mektigste person. I hvert fall når hun selv ønsker det. Når Bondevik satt ved makten var situasjonen en helt annen, men etter at de rød-grønne inntok regjeringskontorene har de fleste avgjørelsene i dette landet blitt tatt i Yongsgt. 11, LOs hovedkontor.

Mange av Ap sine representanter prøver å avdramatisere og bortforklare den makten vi mange mener at LO har. LO-leder, Gerd-Liv Valla ser derimot mer ut til å være stolt over dagens situasjon og mener at alt annet en muligheten til å diktere statsministeren er uholdbart.

40 millioner i 2005
Ap og SV mottar hvert år store beløp fra LO. I 2005 fikk de to partiene over 15 millioner i bidrag fra LO. I tillegg til kommer LO`s egen valgkamp som kostet 25 millioner kroner. Så når de rød grønne vant valget for litt over et år siden, hadde LO brukt over 40 millioner for å få det til.

Det er flere som ganske presist har kritisert LO for disse forholdene. Deriblant 2. nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner. Han skrev følgende i Dagsavisen: ”Jan Davidsen er medlem av sentralstyre i Arbeiderpartiet. og leder av Fagforbundet som bevilger 2 750 000 millioner kroner til Arbeiderpartiets valgkamp. Man må for all del ikke være så naive å tro at de ikke får noe igjen for denne støtten. Fagforbundet har inngått bindende politiske avtaler med Ap i kommunene. Et eksempel er Trondheim hvor Arbeiderpartiet har gitt Fagforbundet vetorett over omstillinger i kommunen. Dette er en sammenblanding av penger og politikk av verste slag.” (http://www.dagsavisen.no/debatt/article1637064.ece)

Inhabilitet
Regjering, storting, fylkesting og kommunestyrer fatter hvert eneste år tusenvis av vedtak som i aller høyeste grad berører de temaer fagbevegelsen er opptatt av. Kan man virkelig mene at de økonomiske overføringene ikke påvirker ap sine folkevalgte? Når bystyret i Bergen skal vedta reguleringsplaner som berører enkelte grunneiere, må de bystyrerepresentantene som er aksjonærer, ansatte eller i slekt med grunneierne forlate salen. Når ser vi at ap sine folkevalgte forlater salen i diskusjonen om fagbevegelsens rettigheter og goder?

SVs manglende åpenhet
De sosialistiske partiene, med SV i spissen har en rekke ganger tatt frem åpenhet som en av sine kvaliteter. Båndene til fagbevegelsen bidrar kun til det motsatte. At 40 millioner gjør blind er kanskje ikke så rart, men hvor ble det av idealismen? Halve stortingsgruppen til SV kan gjerne gå i fakkeltog mot egen regjering. Men mammon har tydeligvis forblindet hele gjengen.

Trist for Norge
Det er blitt for intimt mellom fagbevegelsen og de sosialistiske partiene. Det er et hån mot demokratiet at LO lederen kan diktere en statsminister. Det er sprøtt at LO kan kjøpe seg sentralstyreplasser i Ap. Det er trist for Norge at vi i 3 år til skal leve med en regjering styrt av en gjeng sittende på LOs hovedkvarter i Yongsgt 11.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: