15. nov. 2006


Skader til 975 milliarder
Få ting er så vanskelig og upopulært å snakke om, som tiltak for å begrense skadene som følge av nordmenns stadig økende alkoholinntak. I dagens utgave av Bergens Avisen kan vi lese at helgefylla i Bergen har blitt så belastende for byens rykte at reiselivslaget vil holde turistene unna Sentrum på nattestid.

Alkoholskader koster Europa 975 milliarder kroner i året.

Skal vi forby alkohol? Andre forslag?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Sturla sa...

Da jeg avla min eksamen arium i det Herrens år 1996 handlet oppgaven om hvorvidt vi skulle legalisere "lettere narkotiske stoffer", siden alkohol allerede var et lovlig stimuli. (Dette etter at høyesterettsadvokat Frøhnsdal (vet ikke om jeg stavet det rett) hadde blitt funnet ruset på hasj i slottsparken noen måneder tidligere...)

Min besvarelse, som jeg forøvrig skrev på under 1 1/2 time og fikk 5 på(...) vred på spørsmålet, og stilte spørsmålet som du også er inne på her, Filip, nemlig om vi, med den kunnskap vi har i dag, heller burde forby alkohol. Velkommen etter... ;)

Personlig har jeg et ambivalent forhold til dette spørsmålet. På den ene siden finner jeg det forkastelig at de pengene jeg jobber og sliter hardt for å tjene blir stjålet fra min lomme av staten, og brukt på å behandle skader som alkoholen direkte og indirekte forvolder. På den annen side er jeg av den oppfatning at ethvert menneske må stå for sine egne handlinger og valg, og at det derfor ikke bør nedlegges noe forbud mot alkohol.

Foreløpig har jeg derfor falt ned på følgende: Så lenge vi har en stat som konsekvent bryter det 5. budet for å bruke mine penger på noe som "de" finner formålstjenelig,b ør det innføres forbud mot alkohol. Man bør, i det minste, øke avgiftene på dette giftstoffet, slik at de dekker de faktiske utgiftene som følger i kjølvannet av dets (mis-)bruk.
Herunder ligger også bakgrunnen for at jeg aldri handler kvoten min på tax-free selv om venner og bekjente ber meg om det...

FR sa...

Veldig interessant at du lander på det standpunktet Sturla! De blir sagt at dersom avgiftene skulle dekke de utgiftene samfunnet blir påført så måtte prisen på alkohol mangedobles. Som du sier med litt andre ord, hvorfor i alle dager skal mine skattepenger gå til å dekke kostnader påført av andres alkoholbruk.

Et annet viktig spørsmål:
Hvorfor skal andres alkoholforbruk påføre uskyldige barn skader og frykt?

Denne debatten er veldig viktig å ta seriøs. Alt for ofte har man omgått problemene fordi de populistiske løsningene virker lettest å velge.