10. nov. 2006


Tolerer ytringsfriheten
Få saker har gjennom tidende blitt mer diskutert og med det tempoet som seksualitet og samliv. For noen år siden kunne vi følge debatten om Frelsesarmeen som ikke tillot en praktiserende homofil å inneha lederposisjoner. At Frelsesarmeens avgjørelse vekket en viss debatt var ikke overraskende, men for et land som Norge, ytringsfriheten og demokratiets land, så er det jammen meg bekymringsfylt hvordan artister og politikere drev meningsterror. I toleransens navn ble det oppfordret til boikott, det ble truet med lovregulering av interne ansettelsesforhold og man ønsket å vurdere offentlig støtte ut i fra hvilke meninger som forfektes.


I Sverige prøvde det svenske arbeiderpartiet, Socialdemokraterna å lovregulere hva som er tillatt å si i forhold til samlivsformer. Pastoren Åke Green ble først dømt for brudd på denne loven da han talte i sin menighet ut fra egen tro og overbevisning. Siden ble han frikjent i høyesterett med henvisning til Europa konvensjonen. Altså en stor seier for ytringsfriheten. Men hva skjer i Norge? Lærer vi av denne svenske bomturen? Eller risikerer vi at Karita Bekkemellem og hennes departement får gjennomslag for sine ønsker om meningsregulering i menigheter og frivillige organisasjoner?

Frankrike har i flere år hatt store opptøyer Frankrikes gater. Årsakene kan nok være mange, men det er ikke unaturlig å se litt ekstra på den utviklingen vi har sett med forbud mot religiøse symboler, skyhøy skattelegging av ikke godkjente trossamfunn og en rekke andre tiltak og regler som gjør det vanskelig å tro og mene noe annet enn det presidenten selv til enhver tid mener. Noen vil nok mene at dette er en litt flåsete tilnærming. Men hva har egentlig skjedd i Frankrike de siste 10 årene? En tidligere innenriksminister omtalte prosessene i sitt hjemland som sekulær fundamentalisme. I toleransens navn tolereres ingen religiøse symboler. Kan virkelig noen mene at dette er logisk? At dette er full ytringsfrihet? Er vi virkelig glad for at disse tankene også er på god vei inn i Norge? Mange mener for nå at hijab bør være forbudt i skolen. Når kommer forbudet mot å ha et kors rundt halsen? Når kommer forbudet mot å vise seg offentlig med turban?

Norge har lange tradisjoner for fred, demokrati og menneskerettighetsarbeid. Hvordan tenker vi å ivareta disse tradisjonene når verdier som ytringsfrihet blir truet i vårt eget land? Hvilken troverdighet har vi?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Runhometorun sa...

Flott tekst Filip!

Ja, å ta vare på ytringsfriheten er enormt viktig.

Stå på

FR sa...

Det forunderlig i Norge er at vi skal bli så tolerante at vi ikke tolererer andre syn enn det politisk korrekte.