14. des. 2006


Er det mulig å gå en annen vei?
Mange opplever klimaforskernes uttalelser som rene dommedagsprofetier. Havstand som vil øke, flere naturkatastrofer, temperaturendringer og ørkenspredning er noe av det som helt sikkert skremmer mange. Det blir derfor naturlig å spørre seg om det er mulig å snu utviklingen? Er det mulig å gå en annen vei eller er alt fortapt?

Jeg har ennå ikke lest eller hørt noen klimaforsker som mener at det ikke er mulig å snu utviklingen. Mange mener at det noe mer ustabile klimaet er kommet for å bli, men "dommedagsprofetiene" om at Grønland smelter og at Bangladesh blir liggende under havet er profetier vi kan unngå å oppleve gå i oppfyllelse.


James Hansen(bildet) som trolig er USA mest kjente klimaforsker uttalte nylig: «Ja, vi har et alternativ, men vi gjør ikke noe for å realisere det. Vi må handle nå, om ti år kan det være for sent.» Hva er så dette alternativet? CO2 rensing på Mongstad og NOX avgift?

Forskningsinstitusjonen Cicero gir følgende eksempler på viktige tiltak:
  • Spare energi.

  • Biobrensel i stedet for oljefyring.

  • Samle opp metan fra avfallsfyllinger.

  • Elektrisitet i kabel til oljeplattformer(istedet for egne gasskraftverk på plattformene).

  • Fornybar energi.

  • Gasskraftverk uten CO2 utslipp.

  • Nye motorer.
Gjennomfører man disse tiltakene i stor skala så skal det ha betydningsfull effekt. Men det er en ganske mild endring sammenlignet med det faktum at om få år må man gjøre mye mer drastiske tiltak.

Det er en rekke eksempler på land med politikere som våger å tenke annerledes. Island er et slikt land der politikerne har sagt at de ønsker at alle biler, busser og båter i landet drives med hydrogen innen 2050. Allerede er det 3 hydrogenbusser og Island har fått verdens første hydrogenstasjon som er åpen for allmenn bruk. Det er mindre enn en måned siden at denne bloggens kommentator tok opp dette temaet med byens kollektivselskap. Svaret var at dette var helt umulig å få til. Det lå laaangt framme i tid. Merkelig at islendingene er så innmari mye smartere enn oss nordmenn.

På hydrogenstasjonen, som er levert av Norsk Hydro, framstilles hydrogen ved hjelp av elektrisitet og vann i en elektrolysør. Stasjonen er dermed både en hydrogenfabrikk og pumpestasjon. Utslippene fra bussene er kun vanndamp. Siden elkraften på Island kommer fra rene energikilder, betyr dette at busstrafikken ikke forårsaker utslipp i det hele tatt. Men det er altså ikke mulig i Norge?


Kilder: Cicero
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anonym sa...

Forskjellen er følgende.

På Island har de store mengder energi tilgjenglig som ikke kan eksprteres direkte. Derfor satser de på hydrogen og feks smeleverk.

Tidligere gjaldt dette også Norge, og vi bygget som kjent opp mange smelteverk. Og med dagens teknologi er det mulig å eksportere energi direkte fra Norge. Men ikke fra Island.

Derfor må de bruke all energien sin selv. Og derfor kan noe som i utgangspunktet ikke er lønnsomt (hydrogenbusser) bli det, da energiprisene er kunstig lave.

Dan Aksel sa...

Jordens klima har vært i stor forandring fra tidenes morgen, og vil fortsatt være det uavhengig av Co2-rensing. Grønland har sitt navn av en grunn...

Female viking sa...

Seriøst - en samlet vitenskapsfløy tar helt sikkert feil når de sier at global oppvarming er et problem... De har sikkert bare oversett svingningene i jordas klima, de... *himle med øynene*

Falt deg inn at det er forskjell på svingninger og manglende vinter?

FR sa...

tig: Norge har fremfor noen gode muligheter til å satse på hydrogen:
- vi har verdensledende kompetansemiljø
- vi har høye avgifter knyttet til ordinære biler
- vi har svært god energitilgang
- vi har høyt politisk fokus på miljø

Disse 4 bærebjelkene gjør det både mulig og ønskelig med en mye større satsing på hydrogen. Hynor prosjektet (Oslo, Drammen, Grenland, Lyngdal, Stavanger) er et svært spennende prosjekt som burde gått mye lengre.

Dan Aksel: Ja det er klimaendringer, men ikke av den art vi nå se. Det skal skifte. Noen år er våtere enn andre. Men når vi ser alt skifter så er det grunn til å se om det er noe som rokker ved balansen. Det blir litt enkelt sagt at 95% av CO2 utslippene er normale og helt nødvendige. De siste 5% er den ubalansen som vi mennesker skaper. Som forvaltere av denne jorden har vi et ansvar for å se til at våre handlinger ikke ødelegger den jorden våre barn skal leve på og leve av.

Kari: I Al Gores film har de et interessant poeng der de har undersøkt 928 vitenskapelige artikler om klimendringene, ikke en eneste sår tvil om at de er menneskeskapte. Tilsvarende hadde de undersøkt flere hundre avisartikler. Over halvparten sådde tvil. PR kampen er trolig den viktigste fremover.

Female viking sa...

Filip: At PR-kampen er den viktigste er det vel ingen tvil om! Uansvarlige medier... Positivt da og se at folk som Al Gore er med og sloss for at folk skal åpne øynene!