15. des. 2006


Oppgavene står i kø
Igår fikk FN ny generalsekretær. Kofi Annan har gjennom sine 9 år som generalsekretær preget nyhetsbildet, FNs organisering og ikke minst forholdet mellom den rike og fattige delene av verden. Nå er det sørkoreanske Ban Ki-moon(bildet) som skal styre verdens mektigste og viktigste organisasjon. En jobb der oppgavene står i kø.

Det kunne vært fristende å her nevnt global oppvarming som uten tvil vil være et viktig tema for Ki-moons jobb. Men denne gang vil jeg peke på de enorme utfordringer verden har i forhold til religionsfrihet og undertrykkelse. Under ser dere et kart illustrert av Åpne dører. Kartet viser hvor man regner det som vanskelig å være kristen. Trykk på bildet for å se hele kartet.

For ikke lenge siden kunne vi lese følgende rapport fra Eritrea: "Eritreisk sikkerhetspoliti torturerte i oktober to kristne til døde, to dager etter at de ble arrestert for å ha holdt gudstjeneste i et privat hjem sør for hovedstaden Asmara."

Eller fra Indionesia: "Rebekka Zakaria, Eti Pangesti og Ratna Bangun ble i september 2005 dømt til tre års fengsel for å ha forsøkt å omvende muslimske barn som hadde kommet til den kristne barnegruppe de drev."
Eller fra India: To hindu-prester tvang sammen med en gruppe på mellom 20 og 25 hinduistiske ekstremister kristne til å knele for hundu-guder. De oppsøkte landsbyen Bevainahalli i Chitradurga-distriktet og banket på døren til hvert eneste hus. De førte så de kristne til landsby-templet og tvang dem til å bøye kne framfor de hinduistiske gudene. Politi-inspektøren K.L. Krishna stod passiv og så på mens de hinduistiske aktivistene krenket de kristnes konstitusjonelle rettigheter.

Eller alle de mer ekstreme historiene fra Iran, Syria, Nord Korea og Turkmenistan der kristne blir torturert, drept og forfulgt.
FN må ikke bare bli en hyggelig klubb hvor statsledere møtes en gang i blant. FN må våge å si i fra når land så klart tillater religiøs forfølgelse. Ban Ki-moon har en viktig oppgave som snarest må gripes fatt i.

Kilder: opendoors.no
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Even sa...

Glad for at du tar opp dette Filip. Jeg lurer noen ganger på om vi er for redde for å ta opp forfølgelse av kristne som et politisk problem, noe det vitterlig er. All slags forfølgelse av religiøse minoriteter er en skam, men det er ekjensgjerning at mange såkalte siviliserte stater lar slik aktivitet leve ufordredent videre. Slike land bør ikke få sitte i FN's menneskerettighetsråd. Dermed basta.

FR sa...

Enig. Har også en opplevelse at næringsinteresser ofte får vesten til å droppe kritikk mot religiøs forfølgelse. Araberstatene er nok et eksempel på det. Kunne vært interessant med noen flere studier på hva man tier om i forhold til næringsinteresser.