13. des. 2006


Kun olje og gass som er lønnsomt?
Det ble idag kjent at REC, selskapet som er kjent for sine silisumsskiver til solcellepanelene, investerer 2,5 milliarder i ny fabrikk i Telemark. Mange har prøvd å skape myter om at det ikke er lønnsomhet i ny fornybarenergi, og det blir også ofte gjentatt at dette er noe som ligger langt frem. REC som på ingen måte er et statlig eller fylkeskommunalt selskap, mener selv at de skal ha salgsinntekter på 5-6 milliarder i året. Er det virkelig slik at det er kun olje og gass som er lønnsomt?

For noen måneder siden hadde jeg en prat med eiendomssjefen i det kommunale eiendomsselskapet til Væxjø, i Sverige. Han sa noe som overrasket meg; -Det mest verdifulle vi har er alle de takene vi har på våre utleieboliger. I fremtiden skal vi leie ut de til solenergiselskaper. Og med flere tusen leiligheter så vil dette kunne gi oss store inntekter.

Det er neppe mange norske eiendomsbesittere som har tenkt den tanken. Men hvorfor ikke? Verden vil etter hvert se mer og mer at det ikke er noen vei utenom en mer miljøvennlig livsstil. Og jo mer man ser det, jo mer lønnsomt blir det å satse på ny fornybar energi.

Til slutt minner jeg igjen om klimaoppropet, svært takknemlig for alle som signerer!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Erlend K sa...

Dette er en utrolig spennende bransje i stor vekst..! Denne nyheten viser jo bare at solenergi har et enormt potensial, både i Norge, og ikke minst i mer solfylte strøk. (Jeg har vel tidligere også påpekt mulighetene for økonomisk utvikling i Afrika hvis solenergien kan bli billig nok...)

I tillegg er det jo interessant at de velger å bygge ut dette i Norge. De som var fryktelig bekymret for alle dem som ble oppsagt fra Union, må nå innse at de aller, aller fleste av dem har fått ny jobb. Mange av disse har havnet hvor? Jo, nettopp på RECs fabrikk Scanwafer på Herøya. Dette viser at næringslivet er i stand til å fornye seg. Norge finner nye ting å leve av etter utflyttet industri... (Og vi finner nok ting å leve av etter at oljen har blitt overflødig også.) :-)

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/telemark/1.1481908

FR sa...

gode poeng. Dette med afrika er også veldig interessant. Vi ser jo hvor avhengig u-landene er av fossil energi. Her bør man absolutt oppmuntre selskap til å investere i afrika.

Dette med fornyelse er også viktig. Det er ikke sikkert vi skal være så lei oss når "hjørnesten" fabrikker blir lagt ned. Men Elkem på Lista må for alltid bestå! :)

Sturla sa...

Kunne ikke vært mer enig med deg i det du skriver her, Filip!
Ikke minst er det interessant å registrere, som du antyder, at dette kommer i stand pga. PRIVAT initiativ. Om REC hadde vært drevet/styrt av det offentlige ville aldri denne investeringen kommet i stand.

Gleder meg til prinsippvedtakene kommer hos Krf om at det offentlige skal selge seg ut av alle bedrifter, og la de som virkelig kan det - private aktører - ta over!

FR sa...

Vi er enige i mye vi, Sturla!

Spm om statlig eierskap handler for meg om hva som er hensikten med å eie. Feks så har Staten på sine investeringer i Statoil og Statkraft tjent vanvittige milliardsummer som igjen går til gode velferdsordninger.

Men selskaper man tjener lite på og som ikke har en veldig viktig samfunnsmessig betydning vil jeg gjerne være med på å selge.

Eksempler på det:
- kollektivselskapet(Tide)
- renovasjon(BIR)
- kino(Bergen Kino)

Filip

Sturla sa...

Jeg har ennå til gode å se GODE velferdsordninger i praksis. Dvs. ordninger som, basert på en helhet, kan rettferdiggjøre sin eksistens.
Selv aksjene i Statoil, Hydro og Telenor også!

FR sa...

Jeg vil vel påstå at skole, helsevesen og omsorgstjenester for eldre må være velferdstjenester som bør bestå?

Må også få si at jeg ser store politiske problemer med å eie Hydro, Statoil og Telenor. I en rekke saker som bredbåndutbygging, åpning av nye oljefelt, utslippsskandaler osv vil man ofte komme i en dobbeltrolle. På den ene siden eier man og på den andre skal man fordele rettigheter, gjennomføre straffesanksjoner osv.

Det betyr vel at jeg langt på vei er enig med deg Sturla i at man bør selge seg ned. :)