18. mars 2007

Gi alle behandling og ettervern!


På lederplass kritiserer BT, KrF for å si nei til sprøyterom. Avisen mener KrF er både naive og virkelighetsfjern. Vi synes derimot det er underlig at man vil bruke 10 millioner på et sprøyterom som heller kunne gått til behandling og ettervern. KrF ønsker ikke å legalisere narkotika og vi har heller ikke gitt opp kampen for å gi de rusavhengige friheten tilbake.

I vår kontakt med rusmisbrukernes organisasjoner, fagmiljø og politiet, har vi gang på gang fått tilbakemeldinger om at etablering av sprøyterom er feil vei å gå. Det er ikke hjelp til å sette sprøyten samfunnet bør stille med, men hjelp til å bli fri. Noen vil kunne mene at det ikke er snakk om enten eller. Spørsmålet er bare hva man oppnår med et sprøyterom? Hvilket signal sender man de unge? Og hvilken situasjon setter vi politiet i?

Hvorfor er det ok å bruke narkotika innenfor et offentlige eid rom, men ikke alle andre steder? Hvorfor skal man kunne bruke ulovlige stoffer finansiert på en ulovlig måte uten at politiet kan gjøre noe? Hvordan skal vi forklare kommende generasjoner at narkotika er greit, dersom de oppsøker sprøyterommet?

Mange mener at noe av de viktigste med sprøyterommet er få ned overdosedødsfallene. Vi er veldig enig i målet. Men det finnes mange andre måter å ta tak i det problemet på. Dessuten skjer de fleste overdosene i private hjem, og det vil ikke endre seg selv om sprøyterom blir en realitet. I tillegg vet vi at et fåtall dør av overdoser umiddelbart etter injisering, overvåkningstiden i sprøyterommene vil således være for kort. Hvorfor kan man ikke i stedet gå inn med tiltak som virkelig har effekt? For eksempel kriseteam som rykker ut, økt oppfølging mot den enkelte rusmisbruker og et skikkelig behandlingstilbud?

Norge har senest i år fått massiv kritikk fra FN for sprøyterommet som er etablert i Oslo. FNs internasjonale narkotikakontrollråd sier i sin årsrapport for 2006 at Norge, ” bør skaffe adekvate tjenester til stoffavhengige som har behov for behandling, rehabilitering og integrering, i samsvar med FNs narkotikaoverenskomster, heller enn å fortsette med å drive sprøyterom”. Det kan i denne sammenheng vært lurt å lytte til FN.

KrF står dessverre ganske alene i det politiske miljø i Bergen og i Norge i sin kamp mot sprøyterom. Vi vil styrke behandlingstilbudet, og ha større fokus på integrering i samfunnet etter endt behandling. Målet må være å sørge for at rusmisbrukeren får muligheten til å komme tilbake til samfunnet fri fra sin avhengighet.

Vi skylder de rusavhengige og de pårørende frihet. Ikke offentlig legalisering av narkotika.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Iaursulëiel sa...

Ikke dumt innlegg det her. Helt enig!