31. des. 2008

Rakettforbud i solidaritet til Israel?


Uten å ta stilling til pinne-rakettforbudet som i dag fører til at de fleste nordmenn bruker annet type fyrverkeri, er det en langt mer alvorlig sak som bør diskuteres.

For mens vi feirer nyttår i fredfulle Norge, håper sivile både på Israelsk og palestinsk side, å kunne gå inn i et nytt år som er langt mer fredfullt og tryggere enn 2008. Det er et nyttårsønske jeg selvsagt deler.

Flere arabiske land har avlyst den offisielle nyttårsfeiringen i solidaritet med palestinerne på Gazastripen. Det er fristende å da si at vi har pinne-rakettforbud i Norge, i solidaritet med den Israelske befolkningen som i lang tid har måttet løpe i tilfluktsrom pga Hamas stadige rakettangrep.
.
Når man vet hvor mye frykt innbyggerne i Israel hver eneste dag har hatt, er det ikke vanskelig å forstå at Israel ser seg til nødt til å ta ned Hamas. Men det er ingen god situasjon, verken for sivilbefolkningen i Israel eller på Gazastripen.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

23 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje du skal skaffe deg litt mer informasjon om situasjonen i midtøsten før du begynner å legge ut dine egne meninger. Det siste vi trenger er folk som begynner å slenge rundt seg med svada. Ha litt mer respekt for både dem som er direkte påvirket av krisen og oss som bruker tid å krefter på å forstå og påvirke den og vær så snill å heller uttale deg om ting du forstår deg på; som hårgele eller noe sånt...

Anonym sa...

Og kanskje du burde komme med en bedre bergrunnelse selv. Før du sender av gårde svada som ikke henger på stående grunn. ....Svin

Anonym sa...

HAHA!

Latterlig...blir aldri i hælvetta te å skje :P

Tore Eikeland sa...

Kvalmt å lesa deg skriva som du gjer, Rygg. Med religiøse skyggelappar forsvarar du det israelske krigsmaskineriet, som framleis er og blir ei okkupantmakt. Eg forsvarar på ingen måte krigshandlingar frå Hamas, men å sleppa bomber frå fly over område der ein veit det bur tusenvis av sivile - det er grufullt av den israelske staten.

Ein stor filosof sa ein gong at terrorisme er ein forferdeleg ting, men det einaste midlet dei undertrykte (i dette tilfellet palestinarane) har til å forsvara seg.

Terrorisme er i mine auge aldri ei god løysing, men Israel fortener ingen solidaritet som okkupantmakt og apartheidstat.

Anonym sa...

Han oppfordrer jo til at BEGGE sider skal vise tilbakeholdenhet. Men gjensidig moderasjon er vel litt for mye å be om ifra radikale på begge sider.

Anonym sa...

Stotter dette fullt ut. Vi bor vise solidaritet med Israel- helt enig.

FR sa...

til de første som uttaler seg ganske krast: takk for at dere er innom og for at dere deltar i debatten! Hvis dere ønsker mer informasjon om hva jeg mener om denne konflikten, anbefaler jeg å lese litt flere blogg-poster før dere slakter alt. :)

Hvis dere mener at mine refleksjoner er helt på jordet, ja da hadde jeg håpet på noen andre refleksjoner. For denne konflikten er ikke enkel å løse eller å forklare. Men jeg mener det må være ganske opplagt at vi bør kreve noe mer nyansert mediedekning i Norge. Og det er nettopp det jeg gjennom denne bloggposten prøver å få frem. Dette handler ikke bare om det som skjer i Gaza. Konflikten handler like mye om de hundrevis av raketter som Hamas i lang tid har sendt. Og husk at det var Hamas som brøt våpenhvilen, ikke Israel.

Tore Eikeland: Slik jeg oppfatter din kommentar, så støtter du terror?

Anonym sa...

Stå på. Godt nyttår!

Årsaken til pinnerakettforbudet er et EU-direktiv som ble bestemt for lenge siden og skulle innføres inne x-antall år. FN har også laget noen regler, slik at forbudet mot pinneraketter gjelder i land som USA, osv.

Nå over til Hamas. Det er en militær islamistisk organisasjon finansiert av Iran. De er ikke bra for noen, ei heller palestinerne.

Jeg har skrevet et innlegg om Hamas i min egen blogg.

Tore Eikeland sa...

Sjølvsagt støttar eg ikkje terror. Det trudde eg at eg hadde uttrykt ganske klart: "Terrorisme er i mine auge aldri ei god løysing".

Men eg er forferda over Israels opptreden i situasjonen. Evnar du ingen solidaritet med dei undertrykte palestinarane, som kvar einaste dag opplever overgrep frå okkupantmaktas side?

Anonym sa...

Jeg blir bare trist når jeg ser støtten som vises til Israel. Jeg har ingen tilknyttning til noen av sidene, men mener at det ser åpenbart ut til at det er palestinerne som trenger støtt og hjelp av det internasjonale samfunnet. Jeg støtter på ingen måte terorisme som utføres der nede men kan til en viss grad forstå det. Dersom vi hadde blitt kastet ut av eget område og hele verden "var enig om det" hadde vel vi skjønt det bedre. En annen ting er "the wall" som de har bygget, dette var noe vi med glede fikk fjernet i Europa på slutten av 80 tallet. Våpenskjevheten er vel også noe en kan henge seg opp i selv om David slo Goliat.

Huff synes synd i Palestinerne, og Israelerne som bor innen rekkevidden til Hamasrakketter. Snakk om kjip nyttårsfeiring der, så kan vi sitte på berget og synes synd i oss selv som har den "farlige" finanskrisa...

Anonym sa...

Det er Israel som er terroristene. I ledtog med et forkastelig USA, og uten å oppfatte at hele den vide verden utenom om dem forkaster og fordømmer deres handlinger, stjeler de et landeområde og flyr inn amerikanske jøder hvert minutt. Hele denne konflikten grunner ut i det flaue og stormannsgale USA. Da de kom på banen etter 2. verdenskrig og trumfet igjennom Israel som jødisk stat, brøt helvete løs. I 1500-2000 år før dette, hadde det, fredelig, levd både jøder, kristne og muslimer i Jerusalem og i resten av Israel. Forferdelig var det som skjedde med jødene under 2. verdenskrig, men la oss ikke glemme at for det første er dette mange, mange år siden, "get over yourself" og ikke stjel et land bare fordi dere synes dere fortjener en kompensasjon. De gjenlevende jøder etter krigen, som sier seg selv, døde jo IKKE og trenger dermed ingen kompensasjon. Det blir som å få finnerlønn uten å ha funnet noe.
For det andre så er 90% prosent av jødene som idag bor i Israel amerikanske som levde trygt i USA mens krigen pågikk, 70-80% av disse jødene igjen har ikke engang opplevd 2.verdenskrig og har IHVERTFALL absolutt ikke noe krav på noe som helst.
For det tredje var det ikke kun jøder som ble drept i hopetall, husk det.

Og at det var Hamas som brøt våpenvilen denne gangen har ingenting å si. Palestinerne har blitt nedtrykt og blitt ille behandlet lenge før denne siste våpenvilen ble brutt. Palestinerne har ingenting å tape, ingenting å miste, for de har allerede mistet det eneste de ønsker; et land som opprinnelig tilhører dem. Derfor responderer de mot et arrogant drittland som Israel ved hjelp av vold, da alt av forhandlinger og lignende fredelige, alternative løsninger har mislyktes.

Anonym sa...

Nice blogg du har her Filip. Jeg har selv bodd i Israel og vet hvor vanskelig situasjon de er oppe i nå.

Israel er på alle måter herre i huset, men denne hunden er mannevond, uten kustus, og kjemper til den bitre slutt.

Hamas må IKKE sammenlignes med europeiske frihetskjempere som ETA, IRA ol. Dette er belsebubs ansikt, totalt uten respekt (og selvrespekt). Hatkulturen og mangel på selvrespekt har drevet frem en destruktiv frihetskamp som ikke åpner for NOEN løsning.

En søt liten kid med bombebelte:

http://farm3.static.flickr.com/2291/2329632855_e9e88e9a29.jpg?v=0

Anonym sa...

Takk og pris for USA som stotter ISRAEL fullt ut i denne kampen.

Haper USA naa sender millioner i nodhjelp til Israel slik som Norge gjor med palestinerne.

- Godt Nytt Aar -

Tobe sa...

Israel kritiseres sterkt fordi Hamas ikke klarer å drepe nok mange israelere. Visstnok den eneste konflikten der presse og media skriver med kalkulator. Det hevdes også at okkupasjonen har vart i 60 år, senest av lege Mads Gilbert (fra Rødt og Palestinakomiteen) i sending fra Gaza.
Historien viser at Israels tilstedeværelse på "Vestbredden" og i Gaza (etter hhv. Jordans og Egypts okkupasjon av områdene fra 1948 til 1967) er bestemt av FN (jfr. res. 242) til å gjelde innenfor våpenhvilelinjene til en fredsavtale sikrer partene trygge og anerkjente grenser. "Palestina" var ikke nevnt av FN som en part.
Denne nødvendige fredsavtalen burde være Hamas' fokus som en ansvarlig, politisk aktør i Gaza, og ikke krigføringen, Shahada og martyrstatus. (se forøvrig fredselskende palestinske barn på: http://www.youtube.com/watch?v=8dPb1bF-s4M&feature=related)

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=8dPb1bF-s4M&feature=related

Very disturbing to watch – there I no way I would ever support that kind of twisted minds and insanety NEVER – this is also why they just kill innocent people because there is 0 respect for a human life – very sad and sick minded people indeed !!!

Tobe sa...

Ang. en ønsket fredsavtale mellom Israel og Hamas, og andre parter i konflikten, så virken det som at veien er lang. På bakgrunn av at ca. en million arabere bor fredelig innenfor israels grenser, skulle det være mulig å få til sameksistens også i de andre områdene. Når man derimot ser at de arabiske områdene skal være jøde-rene (opplest og vedtatt i de fleste politiske kretser), ser det ikke så forsonlig ut. Når så Norge, ved bl.s. UD og Støre, benekter at undervisningen av barn i selvstyreområdene er gjennomsyret av jødehat, til tross for fyldig dokumentasjon, da er vel alt ved ved det gamle: Forståelse og aksept i Oslo-avtalens ånd. http://www.youtube.com/watch?v=YeTqheFnBM0&feature=related
Dette er både skremmende og tragisk!

Anonym sa...

jeg fant denne kommentaren fra en annen blogg og synes det var veldig riktig så jeg bare siterer hva han/hun sa:

Nå må folk få godta at de norske avisene er PRO-PALESTINA. Dette kan man se med de daglige bildene av døde og skadde palestinere. Greit nok det er Journalistikk, men jeg vil vite hvordan det går med konflikten der nede og ikke høre om de lidelsene.

Norge må slutte å være slavene til Palestinere og støtte dem. Norge var bare den eneste landet i vesten som anerkjente Hamas. Det er skam og jævlig at vi gjør det. Derfor har Norge et ansvar og bør kontakte HAMAS personlig for alt det faenskapet de gjøre. Hvorfor demonstrer SV og naive, trangsynte nordmenn med en gang når det gjelder noe Israel har gjort mot Palestina, men ikke det motsatte. Med dette mener jeg hvorfor demonstrer de ikke for det som skjer i CHECHNYA, Burma, Kurdistan osv osv???

Når det kommer til sivile ofre så er det veldig dumt å sammenligne dette. NOEN idioter skriver JA DØDSTALLENE FOR PALESTINERE OVER 300, mens for israelere 2-3. Jeg spør hadde krigen vært rettferdig hvis begge partene hadde mistet like mange sivile???

Hvorfor demonstrerte ikke Norge eller SV når NATO bombet i Balkan og drepte over 1200 sivile? eller når 200 000 kurdere ble drept i Irak? eller når Russland bomber overalt i CHECHNYA?

Neida for de tells ikke, men når det kommer til Palestinere så gir de masse penger, politisk og humanitær støtte. Jeg kaller disse folka som holder på sånt HYKLERE.

Dere burde godta at Palestinere får all verdens oppmerksomhet, mens de andre som lider mye verre ikke blir nevnt i det hele tatt.

Anonym sa...

...som rema1000 sier. det enkle er ofte det best. og det beste er å rett å slett ta en hiroshima...da blir det ingenting å krangle om. Og ingen som krangler mere. ;-)

Anonym sa...

Heisan Filip!

Tusen takk for enkel, men fin kommentar, det er noe som virkelig trengs i media- og PR-Norge. Støtter deg fult ut, Israel må også få solidaritet for å ha blitt angrepet siden 1947 og blitt stemplet som okkupasjonsmakt og apartheidstat.
Shalom!

Tobe sa...

Jeg håper ikke at medias ensidige fokus på Israels rolle i konflikten skal rettferdiggjøre Anonym's "Rema1000-løsning". Israel har rett til å kjempe for sin eksistens. Tenk over dette: Hvis Israel vinner, blir det fred; hvis Hamas (inkl Iran og Syria m.fl.) vinner, utslettes Israel.
Jeg vil også kommentere en ofte framsatt sammenligning mellom Hamas og "Gutta på skauen", som motstandsbevegelse: "Gutta på skauen" kjempet mot en militærmakts tilstedeværelse i Norge, og de skjøt ikke på sivile! Hamas skyter mot sivile i Israel, etter at militærmakten og alle andre har trukket seg ut. Det er en enorm forskjell.
Jeg forstår hva Anonym mener med at vi må godta madias anti-israelske vinkling - Jeg vil si: Godta at det er slik media er, men aldri godta nyhetsbildet som framstilles. Vær en motvekt mot dette.
Ønsker et godt nytt år til alle som er innom her og skriver!

Fredrik Mellem sa...

Jeg vil ha en europeisk kultur- og idrettsboikott av Israel.

Øyvind Heitmann sa...

"Det er fristende å da si at vi har pinne-rakettforbud i Norge, i solidaritet med den Israelske befolkningen som i lang tid har måttet løpe i tilfluktsrom pga Hamas stadige rakettangrep."

Er du heilt fullstendig frå vettet ? Trur du må ha forlese deg på Dagazinet eller noko...

"Når man vet hvor mye frykt innbyggerne i Israel hver eneste dag har hatt, er det ikke vanskelig å forstå at Israel ser seg til nødt til å ta ned Hamas."

Eit godt råd, dersom du har tenkt å bli politikar: Bruk eit minutt og sjå på kartet over Gaza. Les så litt om kor mange palestinarar som har flykta til Gaza, og kor mange som bur der no. Finn ut kva Israel har gjort med grensene og havet utanfor dette området. Ja, nettopp, menneska i Gaza lever i eit stort fengsel ! Er dette normal oppførsel av ein stat som ikkje vil bli stempla som "terrorist-stat" ? Og er det ein fornuftig måte å dempa uroa blant palestinarane og dempa rekrutteringa til Hamas ?
Og ikkje kom med noko pisspreik om at Hamas har skylda, for stenginga av grensene er det Israel som har valt, av eigen fri vilje. (Dersom då ikkje Gud har spelt litt inn, slik at me nærmar oss Armageddon ?)

Anonym sa...

Hør, ta rådet mitt og ikke uttal deg når det er så tydelig at du ikke har oversikt over situasjonen. Du snakker om at det ikke er nyansert dekning av situasjonen? Hvor har vestlig media vært de siste 2 årene, spør jeg deg.

Etter 2. verdenskrig lovte vi oss selv at vi aldri skulle tillate drap pga etnisitet i å finne sted. Men gang på gang har vi altså innsett at vi har intervenert akkurat "litt for sent" til å stoppe etnisk rensing. Jeg bare nevner det som skjedde i kambodsja, serbia på 90-tallet, kongo den dag i dag og sist men ikke minst Gaza.

Palestinerne har blitt utsatt for etnisk rensing i lang tid, noe som intensiverte seg betraktelig etter at Israel "trakk seg ut av gaza" for 3 år siden. Det gav dem muligheten til å avstenge området, og de har siden satt opp en kompplett handelsblokade mellom gaza og omverdenen. Kort sagt har Israel klart å gjøre stedet om til et fengsel uten tak, og det i seg selv er brudd på de reglene som israel er nødt til å overholde som en okkuperende makt! FN kunne i det minste har PRØVD å ta det opp med sikkerhetsrådet.
Og forresten, hva har "den frie media" og "ytringsfriheten" vår vært opptatt med i denne tiden? Idolnyheter!

Det er derfor jeg sier du bør skaffe deg mer kunnskaper om situasjonen. For ditt engasjement kan i verste fall ha negative utfall som du ikke klarer å forutse.

Tro meg når jeg sier at vi om noen år kommer til å se tilbake på denne sitasjonen og spørre oss selv hvordan i alle dager vi lot det foregå SÅ lenge i vår egen bakhage uten at vi klarte å reagere på det. Forresten, det er det samme som tyskerne har gjort i 60 år;)