28. apr. 2009

Frp-byrådene forlater Bergensbyrådet


Da er det klart: Frps to byråder, Øistein Christoffersen og Liv Røssland forlater Bergensbyrådet. Høyre og KrF styrer videre. Årsaken er sak om Bergensprogrammet - del 2. Den skal delfinansieres av bompenger, det kunne ikke Frp gå med på.

KrF tar ikke lett på situasjonen, men er ikke i tvil om at KrF fortsatt vil være garantisten for videre utbygging av bybanen. I tillegg skal ringveg vest del 2 og en rekke gang- og sykkelveier bygges.

Det er svært beklagelig at vi nå har fått denne situasjonen, siden valget 07 har Bergensbyrådet fått til utrolig mye. Det burde være nok å nevne full barnehagedekning, en mer ansvarlig skjenkepolitikk og en gedigen skoleoppussing.

- Byggingen av bybanen og ringveg vest er noe av det viktigste vi gjør denne perioden, sier KrF-byråd Lisbeth Iversen til de fremmøtte på pressekonferansen.

Bergensprogrammet blir fremlagt i morgen. Detaljene får vi da, men det er helt klart at Høyre og KrF vil sikre et fremtidsrettet program som sikrer utviklingen av Bergen.

Andre bloggere om saken:
Kjell Ingolf
Sondre Olsen
Blaatt.com


Saken blir oppdatert fortløpende. Trykk F5.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Sindre sa...

Går du inn i Byrådet nå, Rygg?

Alf Helge Greaker (VENSTRE) sa...

- Nå oppfordrer jeg KrF enn så lenge å søke mot sentrum (=Venstre) for å videreføre ellers grlimrende prosjekter som Bybanen.
 
- Dessuten håper jeg at den ellers  ukomfortable konstellasjonen av FrP-H-KrF er noe løsere nå så vi kan se flere felles forslag stemplet H-KrF-V i f.eks bydelsstyrene.

Filip Rygg sa...

Nei :)

Filip Rygg sa...

tja, vi vil samarbeide med alle, men byrådserklæringen ligger fast

velger sa...

De hevder de må bryte ut for å unngå å bli ekskludert fra Frp, men det virker som løgn. Hvorfor ekskluderer FrP da ikke andre av sine politikere som gang på gang igjen og igjen stemmer mot sentrale landsmøtevedtak og vedtatte landsdekkende og lokale partiprogram?
Her noen eksempler:
I Skaun kommune i Sør-Trøndelag styrer FrP sammen med SP, H og KrF. FrP fikk varaordføreren i oktober 2007.
De har allerede på et og et halvt halvt år satt bortimot rekord i brutte løfter og hårreisende prioriteringer. Ingen venter at de gjør alt de har lovet på et år, men det er vel rimelig å forvente at de ikke gjør det MOTSATTE av hva de lovte i valgprogram og avisinnlegg før valget?
De lovte å fjerne eiendomsskatten. Deres ordførerkandidat skrev før valget i avisinnlegg at eiendomsskatt på bolig var en usosial og urettferdig skatt . Han og FrP skulle være en GARANTIST mot eiendomsskatt, lovte de før valget, og før de selv kom i maktposisjon.
De har gjort det stikk motsatte og vedtatt å INNKREVE eiendomsskatt på bolig for første gang i 2008. Denne har de vedtatt å innkreve i tre år i økonomiplanen. De stemte MOT forslag fra et annet parti om å ikke innkreve eiendomsskatt på bolig.
Før valget lovte Skaun FrPs ordførerkandidat å bygge FLERE sykehjemsplasser og øke bemanningen. Etter valget var det samme person (nå varaordfører Jan Ole Sund, FrP) som la fram budsjettforslaget som ble vedtatt med 11 mot 10 stemmer. Der kutter de kraftig på bemanningen i pleie og omsorg og legger ned fire sykehjemsplasser første år. Videre skal de legge ned åtte sykehjemsplasser ekstra de neste to årene.
Før valget lovte de å satse på kvalitet i skolen. I februar 2008, fire måneder etter at de kom til makta, vedtar de å legge bort kommunens plan for kvalitet i skolen på grunn av at de i sitt eget budsjettforslag har kuttet så kraftig i skolen at planen ikke lar seg gjennomføre.
Før valget lovte de å være et JA-parti som skulle tale innbyggernes sak. Etter valget har Skaun FrP skaffet flertall for å gi avslag i svært mange saker der det søkes om å bygge på eller bygge ut.
Når andre partier har foreslått å innvilge tillatelse til å for eksempel bygge et lite naust eller øke byggehøyden en halv meter så har FrPs representanter stemt mot. Ofte har AP og H stemt for tillatelser, mens Frp, sammen med SP og SV har skapt flertall mot å gi tillatelser.
(forts)

velger sa...

(Forts.)
Før valget snakket flere partier, også FrP, om å få skikk på den svært dårlige økonomistyringen i kommunen. Etter valget har FrPs varaordfører foreslått å utsette å betale selv det lovbestemte minimum av avdrag på lån, altså skyve hele regningen foran seg. I følge en lovlighetsklage fra AP var det opplyst fra rådmannen at forslaget fra FrP var ulovlig, men det ble likevel vedtatt med 11 mot 10 stemmer.
Da rådmannen foreslo å få budsjettet i lovlig orden i mars 2008, foreslo FrPs varaordfører å utsette det til juni, noe som ble vedtatt med 11 mot 10 stemmer.
Hva har FrP så brukt kommunens penger til i stedet for å sette av til avdrag på lån?
I april 2008 foreslo FrPs varaordfører at kommunen kjøpte en gård til 2,6 millioner. En gård som i følge avtalen med selger i sin helhet skal brukes til kulturformål. I hovedsak til enn privat kulturstiftelse som har en festival noen dager i året. Festivalen “Kristin på Husaby” er utvilsomt i all hovedsak rettet mot voksne og friske mennesker. I april 2009, et år etter at de kjøpte gården, har de ennå ikke tatt den i bruk. FrPs varaordfører leder et utvalg som skal komme med forslag til hvordan gården best kan brukes. Kommunen har valgt å ikke ha råd til å pusse opp skoler med ikke godkjent innemiljø. Nå ser det ut til at de velger å heller prioritere å pusse opp kulturgården. Den private kunstforeningen ser også ut til å få kommunal støtte i form av gratis eller veldig billig husleie på gården.
I fjor sto FrPs varaordfører, Jan Ole Sund, stått fram i lokalavisa Sør-Trøndelag som motorsportentusiast. Sammen med ordfører Jon P. Husby (SP) kjemper han for at kommunen skal sørge for fullfinansiering og lånegarantier for å bygge fylkets største motorsportsenter i kommunen. -Tilbudet innen pleie og skole er godt. Nå må vi tilgodese de motorinteresserte også, sa ordføreren til avisa Sør-Trøndelag (nett) 20. Mai 2008. Ingen journalister har våget å konfrontere ordføreren med at påstanden hans om et godt tilbud innen skole og pleie ikke stemmer. Man trenger bare lese noen dokumenter for å fastslå at ordføreren ikke sier det som sant er.
(forts)

velger sa...

(forts) Da reguleringsplanen for motorsportsenteret ble behandlet, står det i vedlegg til saken at Jan Ole Sund har vært klubbens talsmann og kontaktperson. Ingen journalister i lokalmedia har reagert på dobbeltrollen. Samme varaordfører driver også eget selskap registrert i Brønnøysundregistrene, som skal tjene penger på salg av kjøretøyer som motorsportsenteret er planlagt for. Enda en dobbeltrolle hvor man har makt til å prioritere egeninteresse og egen lommebok foran viktige lovpålagte oppgaver? Og lokalmedia tier.
I tillegg nevnes det at en annen av FrPs kommunestyrerepresentanter har drevet bilmekanikerfirma og har eget motorsportteam. 24. mai 2008 var det et intervju i papirutgaven av Trønderbladet. Intervjuet var liksom med sønnen til FrPs kommunestyrerepresentant, men journalisten har gjengitt hvem som kom med utsagnene om at nå må Skaun kommune jammen bygge motorsportbane. Hovedargumentet var visst at FrP-politikeren måtte kjøre en hel time til nærmest motorsportbane i dag, og det var visst uakseptabelt.
Konklusjon:
Dermed er løftene fra FrP om å FJERNE eiendomsskatt erstattet med en politikk der FrP har skapt flertall for at kommunen for første gang innkrever det de omtalte som en usosial skatt på bolig. (Var allerede eiendomsskatt på næring.)
FrPs løfter om å bygge FLERE sykehjemsplasser og ØKE bemanningen er erstattet av en politikk der de LEGGER NED sykehjemsplasser og KUTTER kraftig i bemanningen innen pleiesektoren.
FrPs løfter om å satse på kvalitet i skolen er erstattet av en politikk der de kutter kraftig i skolen og legger bort tidligere vedtatt tiltaksplan for kvalitet i skolen.
JA-partiet er blitt nei-partiet i saker hvor innbyggerne søker om tillatelser.
FrPs ord om ansvarlig økonomisk styring er erstattet av ulovlig og uansvarlig praksis som AP,SV og V sendte lovlighetsklage på, og som FrPs varaordfører fikk flertall (11-10) for å ikke ordne opp i snarest mulig.
FrP snakker ellers om at kommunen ikke skal bruke penger på friske voksne menneskers hobbyvirksomheter. I Skaun er det nettopp på friske, voksne menneskers hobbyvirksomhet FrP har satset.
Generelt gjelder det at av og til kan man kanskje bli lurt av hva folk sier og deres vinnende vesen? Det lønner seg å se hva folk gjør når de får maktposisjoner, og ikke bare tro på deres udokumenterte påstander før valget om hva de vil gjøre.
(forts)

velger sa...

(Forts)
Selvfølgelig kan det også være noen som hevder at FrP egentlig ikke er slik og at dette er et problem bare i Skaun kommune.
Hvis FrP ikke har dyktige og ærlige kandidater til å holde egne løfter og styre små kommuner, hvor skal de da hente de som kan styre et land? Og samme varaordfører står forresten på Stortingsvalglista til FrP i 2009, så de må kanskje selv mene at dette er en av deres beste menn til å styre landet?
Noen trues med eksklusjon om de bryter landsmøtevedtatt politikk. Andre belønnes med stortingslisteplass og ingen eksklusjon. Det er FrPs uforutsigbarhet i praksis.

Filip Rygg sa...

Veldig interessant innlegg! :)

Filip Rygg sa...

Takk for mye nyttig info!