11. mai 2009

Bistanden må økes, kraftig!


Det kan virke som om Norge har noe manglende kontroll- og oppfølgingsrutiner for bistandsmilliardene som gis hvert år. Selv har jeg besøkt prosjekter i bistandsland som er helt mislykket og noen som er blitt en gedigen suksess. Når VG i dag slår opp at hundrevis av millioner kan være borte i Mosambik er det veldig alvorlig. Men det må ikke føre til en debatt om hvorvidt vi skal gi bistand.

Ville vi sluttet å bygge sykehus fordi et prosjekt ble mislykket? Ville vi slutte å lage middag hjemme fordi en middag ble brent? Ville vi latt vær å kjøpe ny bil fordi vi krasjet den forrige?

Neppe. Når noe livsnødvendig går skeis, retter vi opp, lærer av feilen, og går videre. Det må også gjelde for norsk bistand. Viser det seg at midler er blitt misbrukt, må man umiddelbart gjøre noe med saken og deretter kvalitetsikre videre utdeling av bistandsmidler.

KrF vedtok i sitt nye valgprogram å ha et mål om å øke bistanden til 1.4% av BNI, det er en økning fra dagens 1% av BNI. Nå er ikke prosentsatsen det viktige, men den fremviser en prioritering. I Norge er vi gitt veldig mye, la oss gi mye til de som trenger det enda mer enn oss.

Tenk om vi kunne være den første generasjonen som utsletter fattigdom?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

39 kommentarer:

Guest sa...

Ikke for å være slem, men du sier første generasjonen som utsletter fattigdom. Det er selvfølgelig en bra ting!
 
Men alt godt ment, som med alt annet, har en kosekvens. Hvis hele jordas befolkning ikke var fattig. Hva ville skjedd da? Hmm, jo. Ressurser hadde det kanskje blitt mindre av. OG hva skjer så da? Det er vel jordas ressurser som sikrer vår eksistens? (så vidt jeg vet)
 
Det som forundrer meg er hvorfor den norske skole ikke forteller ungene om Stalin, verdensfred osv osv. For når verdensfred og fattigdom blir utryddet, så begynner vi å hungre etter ressurser og knive om disse!
 

Guest sa...

Men hvorfor bare 1,4 prosent? Hvilken prosentsats ville vært kristelig?

Guest sa...

Det å gi penger til utviklingsland er helt bortkastet. Det de trenger er ekspertise for å utbygge et bærekraftig samfunn. Det får de ved å utvikle jordbruket fra grunnen av, rent vann og sikkerhet for folket. Penger bidrar bare til korrupsjon og videre undertrykking av den lille mann.

Knut Sparhell sa...

Såkalt "bistand" er ike bare bortkastet. Det er direkte skadelig og derfor dypt umoralsk. Bistand medvirker til sult og fatigdom, foruten korrupsjon og fortsat svake sivile institusjoner. Norsk bistand må nedlegges straks. Skal den gjenoppstå må den være basert på opplæring i hvordan utnytte egne ressurser på nye måter, kombinert med tilsvarende lokal forskning, samt mikrolån til privat smånæringsutvikling. Søk på Eden Foundation for å lære om ett alternativ. Eller Kiva for et annet. Hold staten(e) utenfor.

Guest sa...

Bistand slik den drives i Norge er ikke til for de som trenger den, men for de som gir. Hvis man faktisk var interessert i å hjelpe hadde man naturligvis brukt betydelig mer på en helt annen måte. Men slik politikken er i Norge så er den utelukkende fokusert mot å gi folk god samvittighet. Det samme er innvandringspolitikken som er så inn i na helvete galen.
 
Bruk alle inntekter vi har på oljen til å hjelpe land som trenger det, og stopp samtidig all innvandring fra disse landene. Positivt for alle.

Guest sa...

Vel, eldrehjelpen som gis her i landet er tydeligvis ikke noe å klage på!

500 millioner her, 500 der! Disse pengene skulle vært brukt på de gamle som er institusjonalisert og får tørket ræva si etter ei stoppeklokke! Det er vel tross alt den generasjonen som har skaffet disse pengene?

Når det gjelder u hjelp så bør det komme folk til gode, slik at de kan skape arbeidsplasser og dyrke egen jord. MEn politikken er korrupt der. JEPP, men det er bistandspenger som gjør slik at folk ikke endrer seg og fortsetter i samme sporet! (og selvfølgelig utnyttelse da. MEn det hjelper på samvittigheten å gi med ene hånda og ta med andre. Dette i god kristen tro, og etter beste mening!)

Guest sa...

Dette er dråpen.. nå må Solheim og hans kumpaner enten ta sin hatt og gå eller blir anmeldt for korrupsjon eller total inkompetanse.

Hele tilliten til dette systemet er nå borte og all bistand bør stoppes til det kommer på plass systemer som gjør bistand til en troverdig metode.

Solheim, du burde skamme deg! Makan til naiv idiot!

Den norske befolkning burde forlange vår del av skattepengene tilbakebetalt personlig fra Solheims egen konto.

Må FRP på banen for å endelig stoppe slikt dumsnillhet?

Aase sa...

Enig, folk flest lærer av sine feil. Men norske regjeringer gjennom årtier ser ikke ut til å ha lært noe som helst. Bistand skal ikke være å pøse penger ut til totalitære regimer verden over og håpe på det beste og toe sine hender. "Vi gir mest" blir en floksel når bare en brøkdel av det vi gir kommer befolkningene tilgode.
Norge er for lite til å gi milliarder i u-hjelp. Vi er rike, men har ikke nok folk til å engasjere seg i opplæring og utvikling av lokalsamfunnene som virkelig trenger det.
Nært samarbeid med lokal kunnskap og forskning må være et "must" hvis vi skal gi bistand.
Ellers blir det bare å kaste skattebetalernes penger ut av vinduet.

Filip Rygg sa...

Jeg er enig i at dette langt i fra er godt nok. Det er også en av grunnene til at KrF har programfestet en skikkeliv evaluering av norsk bistand. Men vi må ikke glemme alt det positive som skjer. Millioner av mennesker blir reddet fra døden pga helt avgjørende hjelp utenifra.

Filip Rygg sa...

Jeg kan ikke se noen motsetning mellom å gi eldre en verdig alderdom og det å sikre et høyere bistandsbudsjett. Ved å sikre at flere står i arbeid vil samfunnet spare enorme trygdekostnader. Det er bare et felt, mulighetene til å hente inntekter er ganske store, hvis man tør og hvis man vil.
 
Bistand bør i størst mulig grad være hjelp til selvhjelp. Noen er i en så fæl situasjon at det handler om å få vann og mat, men vi må løfte videre.

Kjell Ingolf sa...

Genialt innlegg. Det er alltid noen som vil bruke slike eksempler til å kutte i bistanden - av ideologiske eller egoistiske grunner. Bistand alene er aldri nok! Men bistand nytter! Stolt av at KrF så klart ønsker en helhetlig utviklingspolitikk, og vil øke bistanden til 1,4%!

HC sa...

Det måtte vel vært 1/10, det.

Filip Rygg sa...

Er det en motsetning? Kan ikke bistandspenger brukes til det du nettopp tar opp her?

Guest sa...

Okei. Jeg spør igjen: Hvorfor bare 1,4 prosent? Hva er kristelig?

Filip Rygg sa...

Det har ikke jeg noe svar på. Vi må ta et skritt av gangen. Idag er det 1%, hvis vi kan øke gradvis opp mot 1.4% ville det være veldig bra!

Filip Rygg sa...

Enig! Bistand alene er ikke nok.

Guest sa...

Jeg er ikke mot bistand, men de må ikke gis i form av penger.

Filip Rygg sa...

Synes du har en grunnleggende negativ innstilling til verdens utvikling. Jeg er nok noe mer optimist!
 
Vi ser at fattigdom gradvis blir fjernet og at antall analfabeter synker. I tillegg ser vi at vanskelig konflikter kan løses.
 
Det er utrolig mye uløst, og jeg tror ikke at verken du eller jeg skal være "redd" for å ha for få oppgaver fremover.
 
Jeg vil i hvertfall ikke si til verdens fattige barn at vi har glemt dem, tvert i mot, la oss bruke vår rikdom og kompetanse til å gjøre livet bedre for noen andre. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Filip Rygg sa...

Mange flykter fra krig og konflikter, ikke fattigdom. Sånn sett vil det være behov for å ta i mot flyktninger, selv om vi øker bistanden. I tillegg mener jeg det er positivt for Norge at folk flytter hit, men vi har en alt for dårlig oppfølging. De som kommer hit må bli tatt i mot på en skikkelig måte.

Filip Rygg sa...

Jeg er mye enig med deg. Dette handler mye om kunnskapsformidling. Norge gjør en god del der, men vi har et enormt potensial for videreutvikling.

Aase sa...

Til guest og 1,4%, hva er kristelig %?
Kristelig må være det vi klarer å håndtere slik at det kommer befolkningene tilgode.
Hverken KrF eller andre er trollmenn, og jeg tror faktisk at "kristen-Norge" har vett og forstand de også. m.a.o., tullete innlegg.

Guest sa...

Aase: Du må gjerne mene at mitt spørsmål er tullete. Men det var helt seriøst.
 
Krf gir seg ut for å bygge sin politikk på et kristent verdigrunnlag. Min ærlige mening er at det er vrøvl. Det kan godt hende at de er best i klassen på bistand, men det hjelper ikke når karakteren er Noget Godt.
 
25000 mennesker dør hver dag av sult. Filip Rygg mener 1.4 prosent av BNI er veldig bra. Jeg er ikke enig i det.
 
 

Filip Rygg sa...

Hvis du ikke er enig i at 1.4 er bra, hva mener du vil være riktig prosentsats?

Guest sa...

Rapport etter rapport konkluderer med at norsk bistand ikke har noen effekt.
Likevel fortsetter norske politikere å øse ut milliarder til korrupsjon og elendighet.
Direkte skadelig for de som mottar den såkalte "hjelpen"

Guest sa...

Siden 1990 har 1,6 milliarder mennesker fått rent drikkevann. 88 % av barn i u-land går på skole. Sa du at bistand ikke hjelper?
 
Utrolig at vi som bor i verdens beste land klager så sykt. Tenk litt på hvordan det er å bo i verdens fattigste land, og gjerne flytt dit selv før du igjen påstår at vi ikke skal dele med oss..

Filip Rygg sa...

Veldig godt skrevet! Enig med deg! Utrolig mye bra har skjedd, la oss fullføre arbeidet med å avskaffe fattigdommen!

Sturla sa...

<div class="comment_actual_text text_exposed"><span style="text-decoration: underline;">STOPP RASISMEN!
</span></div>
<div class="comment_actual_text text_exposed">Krf, SV, Sp, RV og de andre sosialistiske partiene prøver <span>... <span><span style="font-size: xx-small; color: #3b5998;">Les mer</span></span></span><span>å lure oss til å tro at det er godhjertethet som gjør at de vil bruke noen menneskers penger på å hjelpe til i andre prosjekter de liker bedre. Men faktum er at det u-landene hele tiden etterspør er "trade, not aid" - noe sosialistene ikke ønsker å bidra med.
</span>
<div class="comment_actual_text text_exposed"><span>Ved å øke overføringene til bistands- og utviklingsprosjekter passer vi på å holde u-landene på en armlengdes avstand, fremfor å hjelpe dem til å komme opp på et høyere økonomisk nivå. Og dette i stor grad for å hjelpe vårt eget lands befolkning, med bøndene i spissen.</span></div>
<div class="comment_actual_text text_exposed"><span>
Det eneste rette ordet på dette er rasisme. Vi prioriterer noen utvalgte grupper i eget land, fremfor å bidra til rettferdig handel og utvikling med andre land - noe som også ville kommet Norges befolkning som helhet til gode. Og så kaller vi det godhjertethet.</span></div>
<div class="comment_actual_text text_exposed"><span>
Jeg tror selv Goebbels propagandamaskineri ville vært stolt av en tilsvarende taktikk og omdefinering av ordene...</span></div>
</div>

Guest sa...

<span style="font-size: small; font-family: Times New Roman;">En avskaffer ikke fattigdom ved å gi penger til et korrupt regime.</span>

Filip Rygg sa...

Det er jeg enig i. Det må stilles klare krav til bistanden som gis.

Bischoff sa...

Jeg lurer på hva du mener med å avskaffe fattigdom, Filip? Fattigdom er jo et nokså relativt begrep som hele tiden vil bli gitt ny mening da den eksisterende forståelsen av det endres. Altså, hvis fattigdom måles i økonomiske termer (for enkelhets skyld si 1000 NOK i månedsinntekt). Hva skjer i prosessen der stadig færre og færre ligger under 1000 NOK? Jo, de som har "minst" vil jo da klassifere seg selv som fattige, selv om de ligger over den tidligere grensen - og dermed er man igang igjen.
 
Jakten på å "fjerne fattigdom" er som å fange sin egen skygge.

Bischoff sa...

Skulle likt å se disse rapportene som visstnok høvler over all norsk bistand, Guest. Selv om det er flere prosjekt som går nedenom og under, så betyr jo ikke det at alt arbeid som gjøres er fånyttes.

Sannheten sa...

Sannheten er dessverre grusom. Men først må diktatorer i landet drepes. Så må man sette en grense for hvor mange barn, de landene vi gir penger til kan få. Gjerne lær dem å bruke kondom, slik at de kan kose seg uten å få 10 unger. Det vil ikke bli slutt på sult, før vi har ordnet opp i de to tingene. Det er den kalde harde sannheten som ingen tør å si.
 
Det hjelper ikke å gi 2 milliarder til Afrika i morgen, når 99.9% av pengene går i lomma å diktatorer, er du virkelig så tjukk i huet som jeg tror? Pengene kommer ikke folket tilgode, fordi de finnes korrupte ledere i disse landene vi gir penger til!!!!

bloggopolitico sa...

Se kommentar på www.bloggopolitico.blogspot.com. Det hjelper lite med mer penger om vi ikke finner bra modeller for bruk. Dagens modeller er råtne, å øke til 1,4% uten radikal endring er indremedisin til giver, ingen nytte for mottaker.Den dag du og dine politikervenner rydder opp i systemet, skal jeg støtte 1,5% !!

Tor sa...

Les her: http://oljefondettilbistand.wordpress.com/2009/04/19/kapittel-fra-boka-virker-bistand/

Tor sa...

Det er ikke sant :)
 
http://oljefondettilbistand.wordpress.com/2009/04/19/kapittel-fra-boka-virker-bistand/

Filip Rygg sa...

Synes du er inne på et interessant spor. Vi må absolutt arbeide frem bedre modeller, men jeg er ikke enig i at dagens bistand ikke er til nytte for mottaker. Vi har mange triste historier, men etter å selv ha besøkt vellykkede bistandsprosjekt er jeg blitt en stor tilhenger av norsk bistand.

Filip Rygg sa...

Takk for interessant link Tor! Her skal jeg lese mer!

Filip Rygg sa...

Kjekt å se deg innom bloggen Sturla!
 
I denne saken synes jeg at du skyter svært langt over mål. Kall meg gjerne sosialistisk hvis det betyr at man vet å dele med verdens fattige av den rikdom vi har fått. Jeg har den innstilling at Norge er gitt mye for å gi mye. Vi er ikke gitt mye, for å være gjerrige.
 
Å bruke ord som rasisme i denne debatten innbyr ikke til en saklig samtale. Et helt åpent marked tjener kun de aller sterkeste. Det blir som å sende en seks år gammel jente i bokseringen sammen med Tyson.
 
Under Bondevik regjeringen ble alle tollmurer mot de fattigste landene fjernet. Min påstand er at KrF går lengst i kampen for økt handel.
 
Jeg tror ikke på bistand alene, men på bistand, handel og gjeldsslette. Vi må tenke helhetlig.

Tor sa...

Skulle bare mangle. Det er kapittel 2 i boka som jeg snart skal sende deg. Håper også at den blir lest av bistandskritikerne på denne tråden.