10. mai 2009

100 nordmenn døde igår


Journalister og politikere har noen felles egenskaper, en av dem er den helt ukritiske overfokuseringen på det som er nytt og litt uavklart. Svineinfluensaen får enorm oppmerksomhet, interessant kanskje, men er det så viktig? Med store krigstyper har vi nå fått vite at to nordmenn er smittet. Politikerne er allerede på banen. Men hvor er egentlig dramatikken?

I følge det mindre seriøse nettstedet, opplysningskontoret.org dør ca 100 mennesker hver dag. Jeg er ikke sikker på tallet, men det virker ikke helt usannsynelig at 100 mennesker dør av ulike årsaker i Norge hver eneste dag. Jeg skjønner at det ikke er noen nyhet, det skjer jo hver dag! Men er det virkelig en "kiosk-velter" at 2 stk er smittet?

Ok, det er kanskje litt spesielt med svineinfluensa. Vi har alle hørt trusselen om nesten 14.000 døde. Og det er en viss forskjell på hva som er viktig og hva som er en god nyhet, kanskje er det årsaken til at:
- en fotballkamp i England får mer oppmerksomhet enn massemordet på Sri Lanka
- en kjendis-skilsmisse får mer oppmerksomhet enn situasjonen i Kongo
- hunden til Obama er mer kjent enn verdens fremste klimaforskere

Men burde ikke politikere være opptatt av det som var viktig? I flere undersøkelser den siste tiden har stortingspolitikerne svart at media setter dagsorden, at media avgjør hva som er viktig og at de første lytter til media før de deretter gjør seg opp sin mening. Urovekkende?

Les også:
Kjendis forkjølt, skriver bok
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

17 kommentarer:

Mohammad F. sa...

Utrolig bra skrevet. Jeg er enig i det du skriver, og det stemmer forsovet. Det er kjempekriser rundt om kring i verden som får for lite oppmerksomhet. Virker som mennesker nå i vår tid bryr seg mer om fritid (fotballkamp, o.l.) enn tusenvis av andres liv som er i fare.

Mvh. MF.

Filip Rygg sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding. Vi hadde trengt noen store medie-aktører som gikk motsatt vei.

Jack Daniels sa...

Du stoppet et hakk for tidlig, Filip!
 
Nå som forskning har avslørt at det er media som setter dagsorden blir det neste naturlige spørsmålet 'Hvem styrer media og hvem setter dagsorden der?'
 
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style="font-size: small; font-family: Times New Roman;">Visste du ikke at A-Pressen og Lo org, eier 50% av aksjene i tv2 ? Dette er den virkelige statskanalen. Lo sitter i Ap sitt sentralstyre og samarbeider tett med Arbeiderpartiet i alt og om alt! Hva har vi da ? Jo, de to største tv - media kanaler er drevet av gutteklubben grei i Lo og Ap med en enorm invikning på vinklinger og saksbelysning. I tv 2 har de til og med har forhåndsinformasjon om hva som statsministeren skal si ,, før noen andre vet dette" under direkte sending. Tabloid. Hukser dere denne blunderen ? Demokratisk og variert media ?</span>

Filip Rygg sa...

Det er absolutt interessant å se på eierstrukturene også, men jeg er ikke sikker på om det får direkte betydning i de daglige nyhetsprioriteringene. Selv om jeg er helt med på at det kan være problematisk.
 
Det med forhåndsinformasjon er noe jeg selv er vant med å gi til diverse media, tror det er ganske vanlig.

Anders Brenna sa...

Bra innlegg, og du var også bra på TV2 nyhetskanalen igår.
 
Dere politikere må tørre å sette agendaen, og ikke la dere styre av oss i mediene.
 
It's a dirty job, but someone's gotta do it.
 
Vi nærmer oss "the tipping point" der de som virkelig mener noe og står for det, vinner på det.
 
Det kortsiktige tapet er stort, men den langsiktige gevinsten er større.
 
Lykke til!
 
Mvh
Anders Brenna
Nettsjef
Teknisk Ukeblad
 
PS! Jeg skriver dette selv om jeg personlig er mer uenig enn enig med dere. Søk på #fotballmetafor for forklaring.

MortenM sa...

Det er slik hver gang en sykdom sprer seg raskt. Mediepanikken sprer seg raskere. "Worst case" er dessverre blitt det temaet mediene liker best å skrive om. Denne saken er et kroneksempel på at politikerne lar mediene styre dagsorden fullstendig.

Guest sa...

Kan nevne at over 2000 mennesker på sri lanka ble massakerert i natt. 257 lik har blitt fraktet til sykehus.
 
2000 mennesker i løpet av en natt er gangske mange!!

Simen Willgohs sa...

For en gangs skyld er vi 110% enige. Det er en jobb å ta oppgjør med media. Hva som media mener er interessant for leserne/seerne har som regel mye sammenheng med hva som gir mest klingklang i kassen, og det er gjerne ikke det som er opplysende, men spiller på sex, frykt, kaos, konflikt. Da får vi et ukontrollerbart apparat som ikke leverer informasjon og sannhet, men håndplukkede nyheter som skal få oss til å reagere følelsesmessig, gjøre oss redd eller passivisere oss i underholdningens navn. Hvor skal man da få -god-, reflektert og grundig informasjon fra?

Filip Rygg sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding!
 
Veldig interessant dette #fotballmetafor opplegget, jeg mener prinsippene ble fulgt i Pakistan for en del år siden. De beste ble puttet på postene sine uten å ta noen som helst hensyn til andre ting som geografi, kjønn, partitilhørighet mm.

Filip Rygg sa...

Godt å være enige om noe :) og din kommentar er veldig god! Enig!

Filip Rygg sa...

Ja det er veldig mange. Hvor får du informasjon fra? Er det et nettsted du vil anbefale meg? Takk for at du tok turen innom, setter stor pris på å bli oppdatert.

Henrik Akselsen sa...

God kommentar, selv om jeg stor tillit til at folka i WHO vet hva de gjør. Vi må aldri glemme spanskesyken.
 
Ellers så har vel begrepet Brød og Sirkus forlengst bevist sin aktualitet og genialitet ifht de ulike statsmaktene. Verden vil bedras desverre.

Sondre Olsen sa...

I'm shocked! Willgohs og Rygg er enige om noe;)
Jeg er bekymret for journalistikken fremover. Med mindre penger i omløp kan nok mange aviser føle seg presset til å gjøre seg stadig mer tabloide for å oppnå gode salgstall.
Som vanlig veldig moro å se deg på TV! Du gjorde en god figur i går også.

Linguna sa...

Nettopp! Det er så utrolig viktig å se ting i perspektiv, og ikke la oss blende av de store blinkende røde overskriftene...Hvem er det som sier at to smittede i Norge (hvor de nesten helt sikkert blir friske) er viktigere enn alle de som dør av andre sykdommer hver dag? AIDS var "kult" å bry seg om på 90-tallet, for noen helger siden var det de blinde vi "synes synd på", og selv om det dør mange mennesker i krig hver dag, er det felegutten som får topplasseringene på alle nettaviser. Jeg blir litt kvalm...
 
Samtidig er det kanskje vanskelig å ta inn over seg alt det forferdelige som skjer i verden uten å bli litt gal?
 
 
(og så er jeg så frekk at jeg legger igjen link til et innlegg jeg hadde på bloggen min om noe lignende tidligere: http://is.gd/yEw0)

Filip Rygg sa...

Takk for link! Den lagrer jeg med en gang, ikke minst var det mye interessant info jeg gjerne vil huske!

Filip Rygg sa...

Jeg har også stor tillit til WHO og deres arbeid. Vi skal for all del ikke bagatallisere noe som forårsaker død og det er selvsagt bekymringsfullt noe av det bakenforliggende, i forhold til for mye bruk av medikamenter som igjen fører til sykdommer som er resistent.
 
Men det handler om perspektiv. Og som du skriver; Brød og Sirkus. Når VG rydder hele førstesiden for å meddele at to er blitt smittet, (samtidig som 2000 på Sri Lanka er drept) så sier det litt om fokus.

Filip Rygg sa...

Enig i at det er en kobling mellom lønnsomhet og hvordan nyhetsbildet blir til. Men det er ikke sikkert at det er veldig langsiktig.
 
Ellers takk for skryt!