22. mai 2009

Barna - målestokken for samfunnet


I Tsjekkia finnes minst 25 babybokser hvor man anonymt og ubemerket kan legge fra seg barnet sitt i veggen på et sykehus. I Norge har vi nettopp vedtatt et lovverk som gjør at barn kan flyttes rundt om, uten å kjenne sitt eget opphav. Fra gammelt av har vi lenge drevet sortering. Mange før meg har sagt det, men jeg vil gjerne si det igjen; det er hvordan vi behandler de minste og de svakeste som forteller hva slags samfunn vi er.

Flere har her på bloggen reagert på at KrF vil sikre barns rettigheter i forhold til adopsjon. Veldig mange vil gjøre debatten til en diskusjon om voksnes rettigheter. Det er etter vår mening skivebom.

Ingen har rett på barn. La oss heller diskutere barns rettigheter.

Dagens abortlov fører til sortering av mennesker. Gjennom undersøkelser kan ulike mangler eller sykdommer avdekkes, som igjen blir grunnlaget for sortering. Jeg vil ikke anklage de som står i en så vanskelig situasjon at abort velges, men som samfunn må vi legge til rette for at man ikke føler seg tvunget til å ta et slikt valg. Lovverket bør beskytte livet, ikke legge til rette for sortering. Hva sier dagens lovverk til de som har vokst opp med de samme manglene? Og hva er egentlig normalt?

Til helgen har Frp landsmøte. Flere av programpostene som skal vedtas er jeg veldig enig i. Men jeg reagerer sterktforslaget om aktiv dødshjelp. Flere land i Europa har innført dette, og historiene der i fra er grusomme. Deprimerte ungdommer får innvilget dødshjelp av staten, og fulgt av sine egne foreldre.

Norge må aldri komme dit at vi i stedet for å hjelpe og å satse på aktiv livshjelp, innfører drap som en del av helsetilbudet.
La oss skape et samfunn som har plass til alle, der livshjelp prioriteres og der barns rettigheter ikke ofres i kampen til ulike interessegrupper.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

17 kommentarer:

Tor Arne sa...

Deprimerte ungdommer får innvilget dødshjelp? Her føler jeg at du har utelatt noe vesentlig. Kilde, takk!

Filip Rygg sa...

Se gjerne følgende link:
http://www.menneskeverd.org/?cat=33 
"1. april 2002 trer ny dødshjelp-lov i kraft. Den nye loven åpner for eutanasi i henhold til livstestamente, samt for eutanasi og legeassistert selvmord ned til 12 års alder (med foreldres samtykke)."
 
"I 2000 blir en lege, Sutorius, frifunnet for å ha assistert et selvmord til en mann som var “livstrøtt”. Det vil si verken døende eller psykiatrisk syk."

Potta sa...

Veldig godt innlegg. Livet er ukrenkelig, og selv om jeg heller ikke ønsker å fordømme noen, er det en skam at liv og død behandles såpass lempfeldig som dagens lovverk og sedvane tillater.

Sondre Olsen sa...

Bra innlegg. Aktiv livshjelp, ikke aktiv dødshjelp.
 
Frp vil sikkert ikke åpne for aktiv dødshjelp  for unge mennesker, men det har ikke andre land ønsket heller. Men ved å si ja til aktiv dødshjelp flytter man en grense og da blir det vanskelig å si hvor aldersgrensa går for når man skal få innvilget det. Land som har innført aktiv dødshjelp har etterhvert åpnet for at flere grupper skal få "tilbudet".

Tor Arne sa...

På siden til Menneskeverd står det referert to saker (Chabot og Sutorius). Pasientene i disse sakene var henholdsvis 50 og 86 år. Det har aldri vært saker hvor deprimerte tenåringer innvilges eutanasi. Faktisk så sier det nye nederlandske regelverket klart og tydelig at psykiatrisk sykdom er et eksklusjonskriterium. Se f.eks. http://www.minvws.nl/en/folders/ibe/euthanasia_the_netherlands_new_rules.asp
 
Kan du i lys av dette forklare hvorfor du skriver: "Flere land i Europa har innført dette, og historiene der i fra er grusomme. Deprimerte ungdommer får innvilget dødshjelp av staten, og fulgt av sine egne foreldre."
 
Man kan nemlig ved av å lese dette få inntrykk av at du kjenner til grusomme historier om at deprimerte ungdommer har fått innvilget selvmord. Disse er jeg interessert i å høre om. Subsidiært så lurer jeg på hvorfor du fremstiller saken så feilaktig.

Leisha Camden sa...

et samfunn som har plass til alle,Tydeligvis ikke riktig alle. Hva med alvorlig syke mennesker som ikke deler dine meninger og genuint ønsker seg aktiv dødshjelp? Du vet bedre enn dem selv hva som er riktig i deres situasjon, eller?

Tor Arne sa...

Kan du utdype hva du mener med at livet er ukrenkelig? Det gir ikke umiddelbart mening for meg.

HILDE sa...

Filip Rygg du er et barn, bloggen din er pinlig å lese . At du har lært deg å intonere som Jens Stoltenberg lurer ingen, bak din gudegitte talegave er det INGENTING, som en vannmanet......

Tor Arne sa...

Til Hilde: Hvis du ikke har noe mer vettugt å komme med enn det der så syns jeg du skal avstå fra å kommentere. Personangrep fører ingensteds hen. Prøv å diskutere sak i stedet, det er ofte mer effektivt, og dessuten mer interessant for oss andre å lese.
 
 

kyrre fjeldvik sa...

Ser at Sondre Olsen støtter Filip Rygg her. De to går jo hånd i hånd, begge ivrige i  KrF, så kanskje ikke så rart.
Reagerte også voldsomt på at ungdommer kan få assisterte selvmord. Det er jo det rene vrøvl! Derimot BEGÅR ungdommer selvmord bl a på grunn av kristnes holdning til homofili. Dette er ille! Hvordan ser Filip Rygg og Sondre Olsen på dette?

Filip Rygg sa...

Det er ikke "rene vrøvl" at ungdommer kan få aktiv dødshjelp, det har skjedd flere ganger. Helt ned i 12 års alderen.
 
Selvmord er en stor tragedie, uansett hva som er bakgrunnen. Tror absolutt at det er flere ting som kan og bør gjøres i en del religiøse miljø, men det handler ikke om at noen må skifte teologisk mening.

Filip Rygg sa...

Samfunnet må sette noen overordnede grenser, noen rammer gjennom lovverket. En av grensene må være at man ikke ha dødshjelp som en del av helsetjenestene.
 
Konsekvensene av at man åpner opp er at barn ned i 12 års alderen får aktiv dødshjelp og at livstrøtte mennesker, uten fysiske smerter, også får assistert selvmord. En slik utvikling ønsker jeg absolutt ikke i Norge.
 
Norge bruker lite ressurser på smertelindring og aktiv livshjelp. Hadde vi brukt litt mer penger på forskning og utførelse her, så hadde mye vært gjort.

Filip Rygg sa...

Du sier det godt! Hele poenget er grenseflyttingen. Har man sagt A så er ikke veien lang til B.
 
Ingen vil i Norge si at ungdommer skal få aktiv dødshjelp. Men får eldre det, så vil også yngre mennesker få det.

Filip Rygg sa...

Rettspraksisen fra Nederland har slått fast at også mennesker som er ikke har fysiske smerter skal få aktiv dødshjelp. Det er helt riktig at lovverket ikke la opp til det.
 
Grensen er satt til 12 år. Med rettspraksisen og grensen på 12 år har jeg dekning for påstanden. Men når det gjelder konkrete historier så er det noe jeg har hørt gjennom forskjellige foredrag på temaet.
 
Jeg kan være enig i at dette ikke er det mest vanlige, men det er både innenfor gjeldende rettspraksis og det har skjedd.

kyrre fjeldvik sa...

Om det er slik at barn får aktiv dødshjelp av staten, fordi de er deprimerte, og følges av sine foreldre, vil jeg gjerne at du linker til aktuelt, troverdig stoff her i bloggen din. Ikke en eller annen fanatisk side, men virkelig stoff!
Du har selv brakt inn disse påstandene, så da må vi andre få se at det virkelig er sant. Jeg leser mye, men akkurat dette har jeg ikke lest noe sted før!

Tor Arne sa...

Du har ikke "dekning for påstanden", som du så freidig hevder, før du kan vise til konkrete tilfeller hvor deprimerte barn har blitt gitt dødshjelp på grunn av sin depresjon. All håndviftinga di om at rettspraksisen er endret slik at kravet om smerter ikke trenger å være oppfylt endrer ikke at du har gjort en grov vrangfremstilling av fakta. Selv ikke Menneskeverd.no, Norges selverklærte vakthund for slike saker, kan melde om tilfeller med dødshjelp til deprimerte barn. Skulle tro de ville være de første til å slå slike saker stort opp. At du forteller på tro og ære at du har hørt historier på "forskjellige foredrag om temaet" duger ikke, ikke på langt nær. Jeg forventer ihvertfall mer av noen som står i posisjon til å havne på stortinget.
 
Jeg vil nok en gang hevde at det helt klart ikke er innenfor rettspraksisen å yte dødshjelp til personer med psykisk sykdom. Du står selvfølgelig fritt til å bevise meg feil ved å vise til konkrete tilfeller.

Filip Rygg sa...

Se også: http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=414987