15. juni 2009

160.000 demente i 2050


Tidligere har jeg skrevet om at Norge vil få ansvar for 320.000 klimaflyktninger i 2050. I dag slår Dagbladet opp at Norge vil ha 160.000 demente i 2050(mer enn dobling fra idag). Gruppene er gjerne ikke veldig sammenlignbare, men det er altså en kraftig økning i utfordringer for landet vårt. Det vi gjør i dag, må ihensynta de utfordringer Norge møter i fremtiden.

Det bør bekymre oss alle at vi ikke står bedre rustet til å møte fremtiden. Rekordhøy bruk av oljepenger er kanskje riktig i dagens situasjon, men på lenger sikt må en slik driftsfinansiering begrenses. Derimot må man diskutere investeringer og grep som kan sikre at det både blir færre klimaflyktnigner og at vi har en infrastruktur som møter fremtidens utfordringer.

Ingen annen regjering har gitt så mange letekonsesjoner for olje og gass, som i denne perioden. Samtidig har ikke en eneste vindmølle blitt bygget. Spør du meg er det lite fremtidsrettet. En av KrFs ideologiske grunnpilarer er forvalteransvaret. I dette inngår ikke bare et aktivt forhold til klima og miljø, men også et aktivt forhold til hvordan ressursene blir forvaltet. Vi skal overlate jorden til kommende generasjoner i samme, eller bedre stand enn da vi fikk den. Få andre oppgaver er viktigere.

At vi får mange demente fremover, handler stort sett om økt levealder. Samtidig vet vi at antall yrkesaktive satt opp mot antall pensjonister går ned. Demente må ha spesielle tiltak og tjenester. Skal vi ha råd til dette, så må man tenke fremtidsrettet i dag.

Norge trenger en ny regjering som evner å tenke lenger enn til neste meningsmåling.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Guest sa...

Enig. Men dette forstår ikke Norge enda. Jeg jobber på en avdeling med brukere sykehjemmene ikke vil ha. Eller kan ha. De lager for mye støy på en vanlig dement avdeling. Blir det sagt. Jeg mener vi nå må ta i bruk kompetansen vi har om demens.
Sykehjemmene bruker ufaglærte på slike avd i dag. Ikke mange vil jobbe innen dette feltet.
 
Dette kommer til å bli helsenorges store utfordring. Jeg skal ikke her utbrodere min arbeidsdag av utagerende voldelige demente.
 
I historien kalte vi dem senile. Betyr gammel) Jeg har brukere med dement sykdom fra 60 års alder. Sier litt om respekten denne sykdom har. Sykdommen dement med tillegsdiagnoser går under somatisk  behandling i dag. Medisineringen er også veldig omdiskutert. Dvs. Medisin virker ikke.

Filip Rygg sa...

Takk for viktig kommentar! Her er det veldig mange utfordringer(og muligheter!).