16. juni 2009

Du kan avgjøre valget


Det sier seg selv at vi ved valg alle er med og avgjør hva som blir resultatet. Men med snart 5 millioner innbyggere, kan man av og til føle seg litt makteløs og man kan kanskje bli litt likegyldig til hva som skjer. Men, i tillegg tl alle disse koselige argumentene om deltakelse, borgerplikter og you name it, er det en del ting ved det norske valgsystemet som gjør at DU virkelig kan avgjøre valget.

Aller viktigst er det å minne om utjevningssystemet. Så lenge et parti får mer enn 4 %(sperregrensen) vil man være med å krige om utjevningsmandater, særlig vil de minste partiene få flest utjevningsmandater fordi man ikke har nok stemmer for å sikre reine distriksmandater. Alle fylker har et utjevningsmandat. Av de 19 som finnes i Norge, fikk KrF 7 sist gang. Systemet er veldig viktig, fordi det sikrer at ingen stemmer blir bortkastede. Får ikke ditt parti bruk for din stemme i det fylket du bor i, så vil stemmen flyttes til et annet fylke. Dette er også forklaringen på at man kan komme inn fra et fylke med ganske få stemmer.

I Hordaland har vi ikke hatt alt for gode meningsmålinger, til tross for at vi ligger(nå ca 6% i snitt) et stykke underforrige valgresultat(6.8%) viser enkelte nasjonale beregninger at vi er inne med 2 representanter fra Hordaland. Dette skyldes utjevningssystemet. Videre ser vi at når et parti tar et utjevningsmandat i et fylke, så ruller bingoen videre og det kan i mange tilfeller være svært få stemmer som avgjør hvem og hvor et parti får inn representanter.

Noen hevder at de ved å flytte 20 stemmer ved sist valg, kunne snudd resultatet fra et rødgrønt flertall til et ikke-sosialistisk flertall. Du er en av disse 20! I tillegg kjenner du helt sikkert 20 mennesker?

I KrFs valgkamp i Hordaland er vi opptatt av bred mobilisering. Å påvirke valget kan gjøres på svært mange måter. Her er noen:

1. Snakk med venner og familie
Ingenting er viktigere enn personlig informasjon og kontakt.

2. Skriv innlegg og send inn summetoner
Media når mange. Leserinnlegg i lokalaviser blir lest av svært mange og summetonen i BA er et populært fora.

3. Bruk sosiale medier
Facebook, twitter, blogg, myspace, youtube, origo, nettby, tumblr mm er viktige sosiale fora på nett. Her kan man skape viktige bølger.

4. Meld deg til valgkampinnsats i KrF!
Send meg en mail! filip.rygg@gmail.com er adressen for deg som vil engasjere deg i Hordaland. Vi trenger folk til å stå på stand, ta ringerunder, dele ut brosjyrer, drive medieoppfølging, mobilisere velgere gjennom underskriftskampanjer ++. Her har du kanskje egne tanker?

På denne bloggen http://www.filiprygg.no/ vil du kunne holde deg politisk oppdatert på hva som skjer i valgkampen, men i tillegg vil jeg anbefale deg å melde deg på nyhetsbrevet. Da vil du være den første som får kommentarer, strategier, analyser og annet stoff fra meg personlig.

Takk for at du besøker bloggen, det er kjekt at så mange følger den spennende valgkampen her i Hordaland!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Kyle sa...

Valgsystemet vi har er jo helt forferdelig.
Regjeringen tapte forrige valg med 22000 stemmer og fikk flertall på Stortinget.
 
Vi må ha et system hvor alle stemmer teller like mye uansett hvor den er avgitt i landet.

Filip Rygg sa...

Er langt på vei enig i at systemet kan bli langt bedre. Særlig det som har med antall stemmer bak mandatene. I dag har distriktet og særlig Nord Norge særlig gode kår.