10. juni 2009

Dårlige foreldre? Dårlige mennesker?


Åtte av ti toåringer som mottar kontantstøtte i Oslo, er minoritetsbarn. Det gjør at statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) vil fjerne ordningen. For så vidt ikke noe nytt at Ap vil ta vekk foreldrenes valgfrihet, hver gang det publiseres en ny statistikk. Men argumentene blir stadig svakere.

Tenk hvis vi fikk en undersøkelse som viste at foreldre fra nordnorge brukte kontantstøtten mest. Skulle vi da brukt det som argument for å fjerne den? Ingen ville gjort det. Men innvandringskortet kan man tydeligvis bruke i alle sammenhenger. Husk at vi snakker om 1 og 2 åringer! Integreringsproblematikken er ikke akkurat det mest gjeldende her.

I Dagbladet sier også Huitfeldt at kontantstøtten må fjernes fordi "den holder minioritetskvinner ute av arbeidslivet". Det er med respekt å melde, noe av det mest naive jeg har hørt om akkurat den problemstillingen. Mener hun virkelig at litt valgfrihet når man har en 1 eller 2 åring, er det som gjør at innvandrere i Norge sliter med å komme i arbeid? Det er etter mitt skjønn en gedigen ansvarsfraskrivelse.

Du trenger ikke bruke mye tid før du skjønner at det er helt andre årsaker til at mange med minioritetsbakgrunn sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Nedgangen i antall kontantstøttemottakere blir i flere medier presentert som en sak der man hevder at kontantstøtten blir stadig mindre populær. Men det er en grov kortslutning. Et stort flertall i Norge ønsker kontantstøtten, det er uforandret. Det som forandrer seg er antall barnehageplasser. Fordi antallet har gått opp, har noen som hele tiden ønsket barnehageplass, nå kunnet stoppe bruken av kontantstøtte. Og det er jo helt topp.

Poenget er ikke at folk skal velge det ene eller det andre, men at de skal kunne velge.

Jeg går ikke med på at foreldre som velger noe annet enn det Jens Stoltenberg, er dårlige foreldre eller dumme mennesker. Det er respektløst overfor den enkelte og det er et grovt angrep på foreldreretten. Tilliten til foreldrene må gjenreises, ikke rives ytterligere ned.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Guest sa...

Tenk at jeg, av alle mennesker, skal sitte her og være enig med en fra Kr.F. Dette er skremmende! Barnhageideologien er hovedgrunnen til at jeg aldri mer kommer til å stemme på Ap eller SV.

Filip Rygg sa...

Barnehageideologien er skremmende ja! Langt mer skremmende enn at du er enig med KrF :)

Sigrid Anny sa...

Jeg reagerte på at bare Oslo ble nevnt. Hva med resten av Norge? Hvordan er statistikken der? Det aner meg at reportasjon hadde sett annerledes ut da..
 
Kontantstøtta kan være et løft for noen - den siste dråpen som gjør det mulig å velge å være hjemme . Og det er ikke dermed sagt at det må være kvinnen som MÅ være hjemme -det er jo faktisk et valg det også..
Dessuten - hva med de som jobber skift og ikke har barnepass på kveldene? Skal de ikke få støtte til barnepass?
 
VELDIG enig i siste kommentaren din - at en skal kunne velge!! Flott skrevet!

Filip Rygg sa...

Hei Sigrid Anny!
 
Dette med Oslo er interessant. I Akershus som er nr to på denne merkverdige tabellen, ligger tallene på litt over 40%. Mens tallene i resten av landet er enormt mye lavere. I noen kommuner velger absolutt alle kontantstøtte.
 
Men det er akkurat dette med retten til å velge. Så enkelt, og tydeligvis så vanskelig for noen,

JaPeSt sa...

Svar på blogginnleggets overskrift:
Ja!

Filip Rygg sa...

Hvorfor?

Guest sa...

Bare et lite spørsmål Filip - i barnehagen skjer mye oppfølging (pedagog, logoped etc.) og ikke minst sosial læring. Er det greit at dette ansvaret tillegges foreldrene 100%
 
Har barnet ditt for eksempel treghet i taleutviklingen har pedagogene i barnehagene et ansvar for å følge dette opp videre, mener KrF at foreldrene besitter like bra kompetanse?

Guest sa...

Et viktig poeng med å få barn tidlig i barnehage, er at barnehagene har rapporteringsplikt hvis de finner ut at barnet ikke har det bra. Er det foreldre som ikke evner å ta vare på ungen, så er det viktig at dette blir avdekket på et så tidlig tidspunkt som mulig.
 
Jeg synes KrF i mange sammenhenger baserer barnets beste på prinsipper, og ikke faktaopplysninger. Til tross for at undersøkelser viser at barn som vokser opp med to mammaer generelt har god livskvalitet og en god oppvekst, så nytter det ikke å argumentere dette med KrF'ere. Prinsippet om at barna skal ha en mor og en far står sterkest, uavhengig av hva undersøkelser eller erfaringer viser.
 
Det samme gjelder i denne saken, prinsippet om at foreldrene skal ha valgfrihet, mener jeg at i mange tilfeller vil gå ut over barna - og overskygger hva som er barnas beste.