29. juni 2009

Norges mest effektive politiker?


Søndag ble det klart at regjeringen, KrF og Venstre er enige om å lovfeste eldres rett til en verdig omsorg. I lengre tid har Laila Dåvøy, Hordaland KrFs førstekandidat kjempet for en verdighetsgaranti for eldre. En av punktene foran dette valget var nettopp dette. Nå, mindre enn 3 måneder til valget så for Laila fullt gjennomslag. Imponerende!

Dagfinn Høybråten forklarer i pressmeldingen hva dette går ut på:
- Verdighetsgarantien skal sikre eldre mennesker rett til forsvarlig boform ut
fra medisinske behov, god mat, mulighet til å komme ut og til å ha en normal
døgnrytme. Her ligger også rett til enerom, rehabilitering, oppfølging av lege
og lindrende behandling ved livets slutt. Forslaget vil gi et bedre og jevnere
omsorgstilbud til eldre over hele landet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Stig sa...

Hva er det som er nytt og effektivt med dette? I alle fall alt som er offentliggjort om denne "garantien" er allerede regulert gjennom kvalitetsforskriften.
Dersom KrF og de andre "verdighetskameratene" ønsket å gjøre noe "effektivt" for eldreomsorgen, kunne de rett og slett bare endret en setning i kvalitetsforskriften. Dermed kunne kvalitetsforskriften få en substansiell og ikke bare en prosessuell effekt.
Dette minner sterkt om uforpliktende valgflesk!

Filip Rygg sa...

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style=""><span style="">Når garantien innføres får man rett til et verdig omsorgstilbud, med styrket rett til å klage dersom man ikke får det man har krav på. Det betyr at kommunenes mulighet til å nedprioritere helse- og omsorgstilbudet til eldre på grunn av trang økonomi innskrenkes.</span></span>

Filip Rygg sa...

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;"><span style=""><span style=""> </span></span>

<span style="">I forslaget ligger også en forpliktelse til å kompensere kommunene for merkostnader som følge av gjennomføringen av verdighetsgarantien. Dette er nytt, og viktig!</span>

Morten Myksvoll sa...

Her får en vel rett til et verdig tilbud, men ikke rett til et tilbud. 

Hvorfor ikke bare støtte FrPs forslag om å lovfeste rett til sykehjemsplass slik barn har lovfestet rett til barnehage- og skoleplass?

Filip Rygg sa...

Kjekt å se deg Morten!

Skal alle over en viss alder ha krav på sykehjemsplass, selv om det vil være helt forsvarlig med feks hjemmehjelp? Hvis ikke, så tror jeg vi snakker om det samme, men med bare forskjellige ord/formuleringer.

Stig sa...

Ok.
Vær konkret!
Gi oss et tall!
Jeg har jobba i eldreomsorgen i 20 år, og er møkklei av alt flesk og "programmer" og "planer" og "pakker" som dukker opp hvert fjerde år!
Konkrete tall og helt konkret på hvordan man egentlig skal oppnå dette! De aller fleste kommuner tilbyr i dag bare lovbestemte tjenester. Hvordan mener "verdighetskameratene" at kommunenes muligheter til å nedprioritere lovbestemte tilbud  er i dag? Kom ned på jorda! Det er ikke alskens garantier som skal til, det er avbyråkratisering og tilstrekkelig med penger og fagfolk!