17. juni 2009

Statsmedia i Iran bruker photoshop



twitter de siste dagene har det vært mye snakk om Iran og det noe overraskende valgresultatet som gjorde Ahmadinejad til valgvinner. I twitter sværen har jeg og mange andre endret tidssonen og registreringen slik at vi nå bor i Theran. Poenget er kort fortalt at myndighetene i Iran bruker alle midler for å stoppe kritikk og demonstrasjoner, for å forvirre etterretningstjenesten i Iran bor jeg nå i Theran i følge min twitter profil.

På bildet øverst ser vi en interessant photoshop bruk. Statsmediene prøver å fortelle om store støttedemonstrasjoner for den gjenvalgte presidenten. Men bildene viser seg å være manipulerte. At vesten nå trykker på med mediedekning, politisk kritikk og diverse internett mobiliseringer tror jeg er veldig viktig. Både fordi det kan påvirke utfallet av det som til slutt skjer i Iran, og fordi det er en massiv støtte og oppmuntring for de mange modige Iranere som nå sier i fra.

Jeg er nok redd USAs president Barack Obama har rett i at de andre kandidatene ikke er stort bedre. I Iran fungere det slik at presidentkandidatene skal godkjennes, hele 2000 søkte om å få stille som presidentkandidat, mens kun 4 fikk lov. Ikke særlig demokratisk med andre ord. Demonstrasjonene og voldelighetene vi nå ser i Therans gater er også et uttryk for at det er langt flere stridigheter i Iran enn det regimet vil gi inntrykk av.

På denne bloggen har jeg kritisert vår utenriksminister for å koseprate med Ahmadinejad. Hans uttalelser mot jøder og Israel er av sin verste sort og i ren Hitler stil. Nå ser vi at han leier inn millits som skyter vilt i gatene, dreper sivile og som banker opp opposisjonspolitikere. Norge står gjerne litt vanskelig til i dette, da vi har mye næringsvirksomhet i Iran. StatoilHydro er store i Iran og en rekke andre selskaper har etablert egne kontorer. Det er mulig vår kritikk hadde vært noe skarpere dersom det var færre finansielle bånd. I såfall er det svært kritikkverdig.

Når statsmedia i Iran må bruke photoshop for å fortelle en annen virkelighet, ja da vet vi at det er et desperat regime som snart kan falle. La oss håpe at det Iranske folk også kan få frihet og demokrati, slik vi tar som en selvfølge.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

7 kommentarer:

Trygve Nikolai sa...

Dette var tarvelige greier, herr Rygg. jeg trodde Twitter var utdødd, men det er visst noen som bruker det enda..

Guest sa...

Filip Rygg følte seg trygg, på at hans nye bygg var sikret for mygg. Den var stygg.

Filip Rygg sa...

Fint rim!

Filip Rygg sa...

Tja, twitter vil neppe overleve med dagens stil alt for lenge, enig i det. Men foreløpig synes jeg fortsatt det er  interessant og nyttig å bruke tjenesten.

Sondre Olsen sa...

hengt deg opp i ordet "tarvelig" idag? så du skrev nesten samme setning på bloggen min. er alt tarvelig?

Trygve Nikolai sa...

Det er selvsagt ikke alt som beskrives som tarvelig av undertegnede. Akkurat nå er det iranske mediers fikling med bildeverktøy, regjeringens skatte- og avgiftspolitikk og Deres frontalangrep på politikere som har stemt på abortloven i sin tid.

Mahmod sa...

TAKK! Iran trenger deres støtte i dag. Folk kjemper for demokrati og frihet.30 år med kvinne,arbeidere og studenter undertrykkelse er nok. Takk for hjelpen!