15. juli 2009

KrF eneste alternativ til dagens politikk?


Overskriften er kanskje noe arrogant, men la meg utdype. Hele gårsdagen gikk med til å snakke om Vårt Lands og valganalytiker Svein Tore Martinsens analyse hvor man mener at KrF halverer sin oppslutning på vestlandet. Selvsagt er det i sin tabloide form feil(Svein Tore har derimot mange poenger på sin blogg), vi har ingenting som tyder på at KrF mister mer oppslutning her enn andre steder, men utjevningsmandatsystemet slår litt tilfeldig ut. Selv kjemper jeg for et utjevningsmandat, som jeg kan miste selv om vi får høyere oppslutning enn sist. Det er med andre ord litt bingo.

Men tilbake til overskriften. På vestlandsrevyen igår fikk jeg muligheten til å kommentere tallene, der og i mange andre intervjuer kommer de samme spørsmålene: Hvorfor gjør KrF det så dårlig? Hva skal dere gjøre nå? Hvordan tror du det vil gå?

1. Vi gjør det ikke dårlig, men vi kan absolutt gjøre det bedre.

2. Vi skal få frem at vi er et viktig alternativ til dagens regjering. I sak etter sak finner sittende regjering og Frp hverandre. Asylpolitikken er snart felles, miljøpolitikken har lenge vært felles, de arbeider i fellesskap mot friskoler de ikke liker, sortering av menneskeliv støttes av begge og det naive statlige eierskapet er de 100% enige om.

KrF er et verdialternativ.

Et parti som går en annen vei når det gjelder respekten for menneskeliv, enten det er i mors mage eller i livets siste fase. Vi tar også miljøutfordringene på alvor, oljesand i Canada, oljeutvinning i Lofoten og gasskraftverk uten rensing har vi forlengst sagt nei til. Når det gjelder foreldrett så vil vi gjenreise tilliten til foreldrene, enten det gjelder valg av skole, valg av barnehage/kontantstøtte, lengde på skoledagen osv. Listen er mye lengre, ta også med KRL, formålsparagrafen, ekteskapsloven og barns rettigheter mm.

KrF står ganske alene i disse sakene, men resten av det politiske landskapet ser ut til å finne hverandre. Er KrF blitt det eneste reelle akternativet til dagens politikk? Kanskje sammen med Høyre og Venstre?

3. Jeg er trygg på at det vil gå bra. Vi får nye medlemmer, stadig flere vil støtte valgkampen økonomisk, vi har fått nye toppnoteringer på meningsmålingene denne våren og vi har en fantastisk dyktig førstekandidat i Hordaland, Laila Dåvøy!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

9 kommentarer:

Espen Agøy Hegge sa...

Bra innlegg, er helt enig med deg.

Frp blir holdt frem som alternativ til dagens regjering, men i sak etter sak viser de at de egentlig er helt enige. I noen saker representerer riktignok Frp et alternativ til de rødgrønne, men altfor ofte et dårlig alternativ.

KrF er det eneste partiet som er et tydelig verdialternativ til Ap, SV og Sp!

Snorre sa...

KrF kommer ikke i regjering når de bare så vidt ligger over sperregrensen. Arrogant parti som vil avskaffe ekteskapsloven selv om det er flere homofile enn folk som stemmer KrF. Er det demokratisk? Nei. Stem rød-grønt, der politikerne ikke er sinnsforvirret og tror at Arbeiderpartiet har noe til felles med FrP. Den rød-grønne regjeringen skaper arbeidsplasser, satser på skole og lærerutdanning som den forrige regjeringen kuttet i, jobber for en framtidsrettet investering i inntektene fra petroleumsindustrien og for å bidra til mer internasjonal solidaritet. Så kan KrF sitte i kirkene og bedehusene sine, for KrF kommer ikke i regjering.

Odd Frantzen sa...

Kan du underbyggje litt meir påstandane om at regjeringa og FrP har tilnærma lik asylpolitikk?  FrP har null truverde på miljøpolitikk.  Dei nøler framleis med akseptere at klimaendringane er menneskeskapte.  Kan du utdjupe litt meir påstanden om at regjeringa og FrP har lik miljøpolitikk?

Filip Rygg sa...

Ja hvis det er uenighet, så går det ofte bare enda lenger i gal retning. Men det er klart at på noen punkter har Frp og KrF mye til felles, dessverre blir det stadig færre punkter.

Filip Rygg sa...

Nå sloss SV og KrF om å være det fjerde største partiet i Norge, det er stor sannsynelighet for at KrF vinner den kampen.

Om vi kommer i regjering eller ikke handler om politisk gjennomslag. Det er ikke et mål i seg selv å sitte i regjering. Hvis alternativet er å bli spist opp slik SV har i næværende regjering så takker nok KrF nei til det.

Filip Rygg sa...

Jeg kan dessverre ikke se noen som helst forskjell på regjeringen og Frps miljøpolitikk. Begge ivrer for oljesand, gasskraftverk uten rensing og rekordmange letekonsesjoner i nordsjøen. I tråd med Frps politikk har heller ikke regjeringen bygget en eneste vindmølle de siste 4 årene.

Når det gjelder asylpolitikken ivrer begge for en innstramming. Utspillene er av og til litt forkskjellige, men målene og retningen den samme.

Guest sa...

Hei Filip :)

Jeg stemmer KrF, nettopp av den grunn at jeg ikke finner andre alternativ. Med andre ord; jeg liker mye av det dere står for. Vit nå likevel at mange av sakene deres på Tinget ikke kommer ut til oss velgere.
Det er sansynligvis to grunner til det tror jeg:

1. Saken selger seg ikke selv.
Mange av sakene dere kommer ikke frem i media fordi det handler om å ta vare på verdier. Dette synes ikke nyskapende på avisredaksjoner og de ser dermed ingen nyhet. (med unntak av Vårt Land). De innser forhåpentligvis snart at det å ta vare på det gode er nødvendig for et godt samfunn og at de har et ansvar for å formidle noe av det gode i tillegg til bare å blåse opp det sensasjonelle. 

2. Dere har ikke en tydelig nok profil!
Dette tror jeg igjen har to årsåker: (arrester meg viss jeg har feil) For det første klarer dere ikke å få frem "dramaet" og "viktigheten" av sakene deres. Dere fokuserer ikke nok på å få frem "viktigheten". Eventuelt evner dere ikke å få den frem.
For det andre opplever ikke kjernevelgerene (og jeg tror med sikkerhet at de for det meste er troende mennesker i ulike religioner) at dere i stor nok grad ofrer dere for dem. Det kan synes som at partiet av og til synes det er viktigere å være anstendige enn hardtkjempende for kjernevelgerene. Jeg kan ikke vise til noe konkret sak og det svekker naturligvis påstanden min, men som kjernevelger må vel likevel min opplevelse av dere bære med seg en viss tyngde. 
Anstendighet er bra, i motsetning til uanstendighet, men husk på at av og til kan det bli grisete når man må kjempe for en sak eller gruppe. Skal lure på hvordan det en gang så ut på en tempelplass i Jerusalem etter at min frelser hadde gått bananas der i sinne over at et hellig Guds hus ble gjort om til en butikk?

Dette er bare ment som en oppmuntring til dere. Jeg har troen på dere og håper dere får stadig mer gjennomslag. (En av mine stolteste øyeblikk som KrF'er var da Bondevik regjeringen gikk av på gasskraftsaken!!!  Svært stolt er jeg og av at Høybråten fikk igjennom røkeloven!!)

Guest sa...

Masse påstander, mange usaklige karrakteristikker, mye følelser og lite å ta på alvor, men takk for engasjementet Snorre :)

Filip Rygg sa...

Takk for hyggelig og viktig kommentar. Tror du er inne på svært mye her, og kommentaren din bør flere hos oss lese.

Du har helt rett i at saker ikke selger seg selv, tror at vi her må arbeide bedre med vinklinger og bilder. Flere av sakene våre er ideologiske, og kan sånn sett bygge opp til en konflikt(feks kontantstøtte, nei til heldagsskole, aktiv dødshjelp mm).

Dette med profil er også viktig. Det er noe som heter "tydelighetens dilemma". Av og til har man nok vært så redd for å ikke nå ut til velgerne, at man har mistet de man allerede hadde pga utydelighet.

Personlig vil jeg ha et KrF som er tydelig, visjonær og med stort hjerte. Et bredt folkeparti. En gigantisk verdimobilisering.