28. okt. 2009

Det vanskelige barnehagebudsjettet


I morgen er det varslet at foreldre og barn vil møte opp utenfor rådhuset for å protestere mot barnehagebudsjettet. Byrådet har gjennom to år foreslått en mindre reduksjon i utgiftene pga stor statlig underfinansiering.

Det er veldig forståelig at foreldre og ansatte protesterer på kutt, men det er verdt å minne om at vi også etter den siste innsparingen bruker mest på barnehage av alle storbykommunene.

Gjennom ASSS nettverket, samarbeider storbykommunene for å gi sine innbyggere best mulig tjenester. Her får vi også sammenlignet kostnadsnivåene i de ulike byene. Feks kan vi se at Bergen bruker ekstra lite på administrasjon og skole, mens vi bruker ekstra mye på helse og barnevern. I tillegg er vi altså den kommunen som bruker mest på barnehagene.

Når vi nå opplever en statlig underfinansiering på ca 30 mill hvert år, samtidig som behovet for antall barnehageplasser øker, er det vanskelig å bruke skyhøyt over det andre kommuner bruker per barnehageplass. Etter kuttet for 2010 vil vi fortsatt bruke mest, men da litt mindre enn for 2 år siden. Jeg liker ikke kutt, men i dette tilfellet synes det dessverre å være helt nødvendig.

Samtidig må jeg få si at det absolutt er behov for og rom til endringer. Tildelingsmodellen må gjennomgåes, noen barnehager vil ha større behov enn andre. I tillegg skal vi jobbe knallhardt mot statlige myndigheter slik at de nå 170 millionene de skylder oss, blir tilbakebetalt. Men nå er det ikke mulig å endre rammene. Jeg kan dessverre ikke trylle.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: