17. des. 2009

Sørgelig jul?


Ingen høytider kan sammenlignes med julen når det gjelder barns forventninger. Julen er for mange barn årets kjekkeste dag, men for en god del er det også årets nedtur. Det er i julen at forskjellene synes. Og det er i julen de dagligdagse problemene, blir enda verre. Det kan handle om fattigdom, eller rus. Det kan handle om vold, eller psykiske lidelser.


For alt for mange er det en sørgelig jul vi snart går inn i.

Ca 45.000 barn går i barnehage og skole i Bergen. Blant disse er det mange historier. Flere konkrete fortellinger har grepet mitt hjerte. Som samfunn må vi gjøre en innsats på flere områder. I budsjettet for 2010 har byrådet lagt inn 16.2 millioner ekstra til flere barnevernstiltak.  Bare siden 2003 har barnevernsbudsjettet i Bergen kommune økt med over 100 millioner! I tillegg har vi tiltak innenfor rus, psykisk helse og i de enkelte institusjonene(skole og barnehage).

Det er viktig at samfunnet handler. Selv om ingen av oss mennesker kan sies å være perfekte, er jeg ganske lei av kritikken som rettes mot barnevernet. Vi skal være glad vi har et barnevern som handler, dessverre viser historien oss at man i flere saker burde handlet tidligere.


Vente og se, er ingen god holdning når det gjelder barn i hjem med foreldre som svikter sin oppgave.

Julen har mange gleder, men den har også en del ekstra kostnader. Derfor har bystyret vedtatt en ordning hvor de utbetales noe ekstra sosialhjelp til jul. Det er veldig bra. I tillegg gjøres det veldig mye bra arbeid av frivillige organisasjoner. Mange får både mat og pakker fra frivillige aktører. Disse frivillige må vi støtte.

Ansvaret for at barna skal ha det bra ligger på oss alle. Som foreldre har vi et ansvar for å ta hensyn til de minste, kanskje aller mest i forhold til alkohol. Vi har også et ansvar som naboer. Overgrep mot barn må varsles. Som samfunnsenagsjerte må vi arbeide for gode ordninger i barnevern, på den enkelte skole og barnehage og i helsevesenet. De som ikke har det bra må fanges opp og der hvor man kan hjelpe må man ha tilstrekkelig med ressurser.

Mitt store ønske for julen er at flest mulig barn får en gledelig jul.

Min store sorg er at jeg vet at det ikke vil gjelde for alle. Derfor skal vi fortsette kampen. Kampen for de gode oppvekstmiljø. Kampen mot sosial urettferdighet. Og kampen mot de overgrep alt for mange barn utsettes for.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Emil André Erstad sa...

Meget bra innlegg, Filip. Stolt over at du tilhører KrF - stå på videre!

Ane sa...

Eg har tenkt å bedt så mykje på og for denne saken i det siste. Eg finn ingen ord som kan beskriva kor fælt det er. Når det er vanleg å sjå born som heller vil stå aleine på bensinstasjonar enn å være heime med familien, er det noko som er svært gale! Bra at du sette fokus på det! Eg har tru på deg!

FR sa...

Takk for fine tilbakemeldinger. Det er fælt, og derfor viktig å gjøre noe.