8. des. 2009

Utviklingen skal SNUs


I videregående er det en urovekkende stor andel elever som avslutter utdanningen sin, uten å fullføre. Litt lettvint kan man si at de videregående skolene må ta tak i problemet, men det ville være en alvorlig ansvarsfraskrivelse. For å kunne gå videre etter at man har avsluttet 10.klasse trenger man to ting: motivasjon og tilstrekkelige kunnskaper. Dessverre er det ikke alle som har dette etter 10 år i norsk skole. En slik utvikling må snus. Derfor lanserer byrådet et nytt prosjekt; SNU.

SNU betyr skole - næring - utdanning. Konkret skal det ansettes en prosjektleder fra høsten 2010. Prosjektet inneholder en rekke grep. Kort fortalt er tanken at man skal velge de ungdomsskolene med størst utfordringer, sette inn ekstraordinære grep for å så snu dagens situasjon.

Vi har blant annet hentet inspirasjon fra et prosjekt i London, Teach First. Oslo kommune har gått inn på det samme, og muligheten for å få til noe i Bergen mener vi er god. Teach First er et program hvor nyutdannede forplikter seg til å arbeide en viss tid i skolen, for å så få et jobbintervju hos en attraktiv næringsaktør. Oslo har feks inngått et samarbeid med StatoilHydro.

Hensikten med Teach First er først og fremst å heve resulatetene. Men det vil også være med på å gi unge nyutdannede en verdifull erfaring fra den norske skolen, vi tror prosjektet kan heve statusen til læreryrket og skolen og vi ønsker at vi med dette kan få en sterkere kobling mellom næringslivet og bergensskolen.

At man blir en SNU-skole handler om mer enn bare Teach First. Det handler også om økonomiske prioriteringer vi som kommune må ta tak i, og det handler om en intensivert fagoppfølging av kommmunens fagavdeling. I tillegg tror jeg at når vi får SNU koordinatoren på plass, så vil prosjektet få en langt større helhet og flere tiltak som sammen med det andre gjør at utviklingen snus.

Alle bilder: Flickr / Bern@t
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Anonym sa...

Hvilke skoler blir plukket ut?