6. mars 2010

Vanskelig ytringsfrihet?


38 ansatte i den danske avisen Politiken skriver i et leserbrev at de ikke er enige i forliket som avisen inngikk om Muhammed-tegningene. Mange verden over beklaget konklusjonen som redaktøren kom til for under en måned siden. I Norge ser det nå heldigvis ut som om de aller fleste avisene forbeholder seg retten til å trykke tegningene. Det er bra, for ytringsfriheten må ikke svekkes av at 3000 demonstrerer foran Stortinget. Men, det rare er at vi på samme tid har en debatt hvor vi vil svekke trosfriheten for norske barn.

Hijab-debatten bør sees i sammenheng med trykkingen av Muhammed karikaturene. Trosfrihet og ytringsfrihet er to sider av samme sak. Retten til å være seg selv. Trosfrihet er nemlig mer enn å ha lov til å tro noe for seg selv. For meg blir det en fattig og falsk trosfrihet. Reell trosfrihet handler om rett til å utøve sin tro. Det betyr blant annet å kunne uttrykke den via symboler og klær i det offentlige rom.

Som kristen har jeg mange ganger latt meg provosere, og noen ganger blitt såret av harselas, stygge karikaturer og grov vitsing. Siden jeg selv har en tro, hvor noe er svært hellig, så tror jeg at jeg kan forstå noe av de følelsene mange muslimer har etter at ulike aviser publiserer Muhammed karikaturer. Forskjellen er nok at kristne i vesten er blitt vant med ytringsfriheten på godt og vondt, mens muslimer fra blant annet Midtøsten ikke har denne tradisjonen.

Vi skal være stolte over at vi har ytringsfrihet som en grunnleggende verdi. Det er bra at norske aviser ikke lar seg presse til å droppe tegninger eller tekster fordi noen grupper har sterke meninger om de. Men la oss ikke ødelegge denne verdien med å detaljregulere klesdrakten til våre muslimske venner.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kjære Filip Rygg, flott kommentar - det er viktig at vi har et liberalt demokrati bygget på den liberale rettsstat. Men det å være politisk liberal handler også om at man står opp for religionsfrihet selv npr det gjelder religiøs praksis en selv ikke følger. Dette handler om sivile rettigheter for religiøse mennesker, og en som er prinsippfast liberal må nødvendigvis stå opp for at folk skal få praktisere sin tro i et liberalt demokrati. Krf trengs i dette bildet, stå på!

FR sa...

Enig!