14. juli 2010

Enhet og enighet - allle trenger ikke å være like


Sosialantropologen Marianne Gullestad skal en gang ha sagt "mange forveksler enighet med enhet*". Nå raser igjen burkadebatten, vi har akkurat hatt en arrestasjon av mulige terrorister og en utsendelsesleir er brent ned. Etter å ha hørt enkelte utspill blir jeg skremt. Ikke over de konkrete forslagene som i seg selv virker lite gjennomtenkte, men skremt over det totale fravær av prinsipiell tenkning.

Noen vil kanskje si at det ikke er så farlig. Det viktigste er å få stoppet "dritten". Som nordmenn bør vi ha høyere forventninger enn det. Med all vår kunnskap, og med alle våre ressurser, kan vi og må vi arbeide for et godt samfunn for alle. Det høres gjerne selvfølgelig ut, men det er det ikke. Trosfriheten trues, grunnleggende menneskerettigheter settes til side og rettsikkerheten svekkes. For meg er dette tre områder som må vernes, vedlikeholdes og videreutvikles.

Å nekte andre å bære religiøse symboler er arrogant. Hvordan i alle dager kan vi innbille oss at vi vet bedre enn de som selv ønsker å bære et religiøst symbol? Og hvordan kan vi seriøst mene at det er mer rett eller galt å gå med onepiece enn feks hijab? Jeg for min del synes begge deler er like lite tiltalende, men det er sikkert ikke alle liker mine badeshorts heller.

Nå som Frankrike skal ha forbud mot å bære burka på offentlig sted, begynner igjen debatten i Norge. Det har til nå vært en kunnskapsløs debatt. Jeg tror du kan telle antall kvinner med burka i Norge på en hånd, fortjener virkelig det en egen lovparagraf?


Hva er vellykket integrering? At alle blir like? Eller handler vellykket integrering om deltakelse? Med mange av våre forsøk på mer integrering får vi mindre deltakelse. Et forbud mot religiøse symboler vil for enkelte vanskeliggjøre deltakelse. Hva har vi da oppnådd?

Ja vi skal ha et sett felles verdier, lover og retningslinjer i samfunnet. Men vi trenger ikke å være enige om alt. Selvsagt skal vi beskytte barn mot overgrep, vi skal beskytte kvinner mot vold og vi skal slå hardt ned på terror, men vi må samtidig ha respekt for ulik tro, for ulike politiske syn og for ulik kultur. Det er fint at folk kler seg forskjellig, det er fint at folk finner meningen med livet og det er bare bra at vi har noe annen musikk enn kun Ole Ivars.

Det er skummelt med fravær av prinsipiell tenkning. Selv har jeg bedt kristne grupperinger om å stå skulder til skulder med muslimske grupperinger når de kjemper for retten til friskoler, trosutøvelse, bygging av forsamlingshus og religiøse symboler. Det er naivt å tro at et forbud mot muslimske skoler ikke i neste omgang vil føre til et forbud mot kristne friskoler. I Frankrike har man ikke bare forbudt hijab i skolen, men også mot kors. Deler av debatten og mulige resultater av debatten er således mer ekstrem enn i mange muslimske land. Vi har en merkelig form for sekulær fundamentalisme. En forunderlig tro på at vi sitter på den hele og fulle sannhet. Men det vil ramme oss selv. Imorgen.

Det er ikke et problem at folk flest ikke er enige om alt. Det er bare bra.

*Jeg kan dessverre ikke finne en kilde på internett, jeg har kun fått dette muntlig formidlet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Anonym sa...

Dine badeshorts og andres burka er ganske forskjellig. Og det vet du nok. Du risikerer ikke trusler om du velger en badebukse eller tar på deg en annen shorts.

Men, filiprygg, som et tankeeksperiment, hva ville du ment om det var håndjern de gikk med, og ikke burka?

De påstår at de tar på seg jernene frivillig, og at "det ligger ingen tvang", direkte eller indirekte om å ta de på...

Anonym sa...

Og da er det vel helt greit at vi tillater finlandshetter også da..

PC sa...

Sjekk, The Hour: Interview with Christopher Hitchens, God Is Not Great, How Religion Poisens Everything.(Part 1-2)

http://www.youtube.com/watch?v=fHmQZwP-cBQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=W9rGhUFJhWY

Christopher Hitchens - Religion Illustrated (1 of 2)

http://www.youtube.com/watch?v=vueL6iEipsE&feature=related

Anonym sa...

Dersom noen kler på en mindreårig jentunge en burka her i Norge er det etter mitt skjønn svært alvorlig og bør være straffbart.

Jeg kunne tenke meg en aldersgrense på eks.20 år for og bruke dem.

Barn bør forskånes.

Hvis man har gått med vanlige klær fram til man er 17-18 vil man reflektere annerledes om fremtidens klesvalg og ens egen rett til personlig frihet, enn dersom man alltid har vært kledd i sort kjole.... Det vil også lette forholdet til ens jevnaldrende, spør du meg.

FR sa...

Nå sammenlignet jeg badeshorts med hijab, ikke burka.

Hvis noen blir tvunget til noe, som voksne mennesker, ja da er det tvangen vi må gjøre noe med. Litt banalt: Skal vi nekte alle å svømme fordi noen blir tvunget til å svømme?

Jeg er i mot bruk av burka, men å forby noe som kanskje 2-3 bruker, det er jeg imot. Selvsagt skal vi kunne kreve at vi kan identifisere elever i skolen, men det er langt å gå fra det til å nekte bruk av religiøse symboler.

Anonym sa...

vi trenger mere muslimer for norge for vi trenger at dere må lere dere at vi har vår kultur som er god kultur for dere

bare fordi ikke din kultur dere bare klager og sier burka dårlig . men det er bra ikke dårlig

og dere bruker hore bilde med burka med norge jenter på bilde!!!!

profeten muhammed er bra for norge for dere trenger å lere om hvordan vi skal leve for å ha god sammfunn men vi har ikke mer bare en moske i bergen vi trenger flere moskeer for vi er store vi

http://no.wikipedia.org/wiki/Islam_i_Norge

hvorfor bare en i bergen det er bare klaging og klaging altid klaging fra norge vi må ha moske.

Anonym sa...

Sinnsyk mening fra din side. Du mener at vi i Norge skal bygge flere moskeer slik at dere hjernevaskede muslimer kan bygge opp et terror nettverk inne Norges grenser. Disse moskeene har vist seg aa dyrke ekstreme muslimer(terrorister)verden rundt. Om dere ikke liker Norge slik som det er, kan dere pakke sakene og flytte til et sted hvor det passer. Hvilken hjelp og stotte ville kristendommen faatt i Islamabad? En selvmordsbomber som er hjernevasket via Koranen og en gammeldags ideologi? Fuck off!

Anonym sa...

Hvordan kan du si at profeten muhammed er bra for Norge? Muhammed var en pedofil egoistisk drittsekk som gikk foran med et elendig eksempel. Han hadde seksuelle omganger med jenter under 10 aar!!

Anonym sa...

Nei alle bør ikke være like, men det handler vel om friheten til å velge seg det uttrykket som bevitner akkurat dette...

Anonym sa...

"Allle trenger ikke å være like" (sic) -- med burka VIL de være like.