18. nov. 2010

En skuffet opposisjon?


Mandag i neste uke setter jeg igjen kursen mot Oslo og skal møte tre dager som vara på Stortinget. Der er jeg i motsetning til i Bergen, en opposisjonspolitiker. Det kan være ganske frustrerende. Av og til handler det om politiske uenigheter, av og til handler det om politisk rom, altså plass til å utøve sin rolle som opposisjonspolitiker.

I går la vi frem byrådets forslag til ny skolebruksplanen. Etter en lang og grundig høringsrunde foreslår vi nå et investeringsbudsjett på 1.365 mrd de neste fire årene. I disse finner vi både nye skoler, nye påbygg, 40 millioner hvert år til innvendige rehabiliteringer og 6 millioner hvert år til uteområdene. I tillegg legger planen opp til etablering av kulturhus og vi lager et pilotprosjekt for skolebibliotekene.

Etter at planen ble lagt frem har jeg vært i radiodebatt og brukt spaltene i avisene til å diskutere planen. Reaksjonene fra opposisjonen er svært krevende å få tak i. Hovedpoenget synes å være uenighet, uten at man helt vet hva man er uenig i. Kanskje hører det med til opposisjonspolitikken. Men det er synd, for i Bergen har vi dyktige opposisjonspolitikere som kunne og burde bidratt positivt i debatten. Er det mangelen på de store uenighetene som egentlig er problemet? For når jeg hører argumentene som kommer blir jeg veldig i stuss om hva man reagerer på.

Noen sier at planen er så mye endret at man ikke kan behandle saken. Hele hensikten med en høringsrunde er nettopp å justere planen. Første ukast var ikke gjennomdrøftet politisk, men det var et høringsutkast for å kunne lande en bedre skolestruktur i Bergen. Andre sier at dette ikke er realistisk og at det vil komme nye kutt, javel? Varsler man her egen politikk? Det er i såfall klar beskjed til bergenserne. Byrådet ønsker derimot ikke en slik utvikling.

Det ble også sagt i dagens aviser at byrådet liker selvplaging siden vi ikke gjennomfører alt som stod i høringsutkastet. Det er en del å si om det: Selvsagt kan man ikke gjennomføre alt, på de fleste punkter hadde man tre ulike alternativer! Dessuten henger skolene sammen, enhver endring i Bergensskolen vil påvirke andre skoler, det betyr at man må se hele bydeler og hele byen under ett. Men enda viktigere: Byrådet liker demokrati. Vi liker grundige prosesser. Vi liker at folk flest får prege utvikling. Når vi så lander et resulatet forventer jeg ikke at alle skal være enige, men at saken skal være såpass grundig gjennomarbeidet at løsningene kan gi en enda bedre skole og et enda bedre samfunn.

Jeg savner egentlig litt mer ærlighet i kritikken. Hva er det man egentlig er uenig i? At det gjøres endringer? Ok, vi ser ikke på skolebygg som museumsgjenstander. Skolebygg er et redskap for å gi ungene våre en best mulig skolehverdag. Det betyr at vi vil bygge nytt når det er nødvendig og at vi vil frigjøre ledig aeal.

Noen har uttalt at man vil være i mot enhver nedleggelse. Det stemmer lite med høringsrunden vi gjennomførte. Flere ba oss innstendig om nedleggelse og heller et nybygg mer sentralt. Dette er også innspill man må ta på alvor. Man sparer gjerne ikke økonomiske ressurser, men man får en bedre skole, og det er jo nettopp det som  er hensikten med skolepolitikken.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Anonym sa...

Godt innlegg, tror du treffer spikeren på hodet. Men det jeg ikke forstår med planen, hvorfor satse på skolebibliotek? Folk flest har pc'er nå! Synes det er litt gammeldags.

FR sa...

Jeg kan ikke se at det er noen motsetning mellom PCer og bibliotek. Tvert i mot henger det sammen. Det vi ser at gode skolebibliotek fremmer leselyst og dermed også leseferdigheter, ferdigheter som norsk skole må jobbe mer med. Vi har ikke satt av store summer, men vi har lagt opp til en investering på 0.5 mill per år som gjør at vi kan få mange positive endringer på flere skoler.

Vivian - mamma på Kyrkjekrinsen sa...

Jeg forstår at det er nødvendig med endringer, også innen skolen. Når det er sagt, synes jeg det er vanskelig å forstå at dere legger ned Åsanes største skole, som har et meget godt læringsmiljø og et flott utemiljø. Det jeg synes er enda mer vanskelig å forstå, er hvorfor du velger å sende neste års førsteklassinger - som skulle begynt på Kyrkjekrinsen, til en annen skole. Det betyr at våre to barn, som da vil gå i 1. og 3. klasse, vil gå på forskjellig skole. Synes du det er fremtidens skole, så splitte barn i samme familie til ulike skoler, når de er så små? Hvis Kyrkjekrinsen skal nedlegges, hvorfor ikke la de som nå hører til den skolen gå der, også de som ennå ikke har begynt, inntil den legges ned? Ikke send små søsken i samme familie til ulike skoler!

FR sa...

Vivian: Jeg ser poenget ditt vedr deling av søsken og skal drøfte det fremover. Den andre siden er at vi må prøve å unngå å gi "alle" elevene et ekstra skolebytte. Men dette har absolutt to sider.

far og engasjert bergenser sa...

Synes egentlige dette er ganske bra. Hadde vel forventet verre :) Leste saken igår ettermiddag og liker godt innretningen hvor dette samfunnsperspektivet løftes opp. Som far til en som snart skal begynne på skolen er jeg opptatt av innholdet i skolen og ser med skrekk og gru på de som heller vi ha halvtomme skolebygg enn gode lærere.

Anonym sa...

Filip: Har du venner som som driver å legger inn tåpelige støtteerklæringer om at de som ikke er fornøyd med arbeidet ditt ikke forstår et eller annet samfunnsperspektiv og heller vil ha halvtomme skolebygg enn gode lærere?

I så fall har du venner som ikke har fått med seg spesielt mye.

Ta Kyrkjekrinsen skole som et eksempel. Ikke er den halvfull (den er full), og den er heller ikke kjent for å ha dårlige elever.

Hvilke skoler er det din engasjerte venn sikter til?

Anonym sa...

jeg bor i Fyllingsdalen og sykt glad for forslaget deres om kulturhus på Løvås..............!

Anonym sa...

Jeg bor i Åsane og kan ikke glede meg over kulturhus eller volleyballhaller til vår bydel slik de kan glede seg i mange andre bydeler. Men vi får da omsider bygd en ny skole på Leikvang.

Hva jeg ikke forstår er hvorfor denne skal bygges for 500 elever med overføring fra Kyrkjekrinsen. Har dere i byrådet ikke kjennskap til egen bydelsplan som legger opp til en stor utbygging av nye boliger i området Hylkje-Breistein hvor det i første omgang skal komme 500 nye boenheter. Her kan man regne nærmere 1000 nye barn som etterhvert skal ha skoleplass samtidig.

Hvordan kan det ha seg at dere IKKE ser at det fortsatt vil være et stort behov for Kyrkjekrinsen skole? Leser dere ikke de andre planene som gir innvirkning for skolebruksplanen, eller er dere bare så blendet av muligheten til å tjene noen kroner på et tomtesalg at dere gir blankt F!? Jeg klarer bare ikke å forstå hva det er som driver dere her.

Anonym sa...

Hei Filip
Lurte litt på hva som er grunnlaget og argumentasjonen for at dere vil legge ned Ytre Arna undomsskole.
Vi har jo et asylmottak her og er redd de vil bli ivaretatt dårligere i et større miljø.
Kan du gi en forklaring

Vennlig Hilsen
"En Ytre Arna bo"

FR sa...

far og engasjert bergenser: :) hva hadde du forventet? Jeg tenker vi må ta noen debatter, men vi må selvsagt lande noe som er forsvarlig, samtidig som det gir elevene en enda bedre skole.

anonym: Det er mange meninger om bergensskolen, det har jeg stor forståelse og respekt for. Hva "mine venner" har fått med seg må nesten de svare på :)

anonym: Kulturhuset blir nok veldig bra ja, spennende å kunne kombinere dette med kulturbarnehage.

anonym: alle planer for utbygging regnes inn i elevtallene, dette er en vanskelig materie. Det vi vet er at dagens situasjon og utviklingen tilsier behov for flere skoleplasser i Åsane nord. I sentrale deler har vi mye ledig kapasitet.

Jeg tror ingen av polikerne er blendet av et evt salg, men mange er nok opptatt av å få til en fornuftig utvikling av Åsane skolen hvor vi evner å bygge ny ungdomsskole samtidig som vi ikke lar mange skoler stå uten elever.

anonym: har svart deg på dette i en annen bloggpost.

Sigrid sa...

Hei Philip. Du sier at det trengs skoleplasser i nord, men hvorfor da fylle opp de nye som lages med elever fra Kyrkjekrinsen? Er ikke dette ganske kortsiktig tenkning?

s-i sa...

Hei Filip,

Du skriver:

"mange er nok opptatt av å få til en fornuftig utvikling av Åsane skolen hvor vi evner å bygge ny ungdomsskole samtidig som vi ikke lar mange skoler stå uten elever."

- det er ikke Bergen kommune som skal bygge skolen på Leikvang. Den skal bygges privat som en OPS.

- hvilke "mange skoler" er det du ser for deg som blir "stående uten elever"?

- og som Sigrid spør deg her og på annen tråd, hvorfor legge ned en velfungerende nylig oppgradert skole med gode elevtall for å bygge en ny?