6. mai 2011

Sosialistisk fundamentalisme


Til NRK.no sier AUF-leder, Eskil Pedersen at de vil forby alle religiøse skoler. Første trinn er i følge Pedersen, å frata skolene statsstøtten. Det er ikke vanskelig å forstå at flere er skeptiske etter avsløringene rundt Muslim Education som vil starte privatskole i Oslo. I en film som er lagt ut på youtube.com sier styreleder System Syed Farasat Ali Bukhari at han støtter halshugging av muslimer som ikke overholder fasten. Men å forby alle religiøse skoler pga dette blir like dumt som å forby bilkjøring fordi det er noen som kjører for fort.

Saken illusterer sosialistisk fundamentalisme på sitt aller verste. De som ikke mener det samme som oss skal vi ikke møte i debatter, de skal kveles og de skal forbys. Selv har jeg besøkt samtlige friskoler i Bergen og er svært imponert over den faglige og sosiale jobben skolene gjør. De leverer svært gode resultater og har ingenting å skamme seg over. I stedet for å forby disse bør den offentlige skolen heller lære av friskolene.

Konsekvensen av å frata statstøtten er at de fleste friskoler legges ned. Men noen vil trolig holdes i live av foreldre med god råd. Arbeiderbevegelsens mål om sosial utjevning og like muligheter skal tydeligvis ikke gjelde for foreldre som vil velge skole for sine barn. Mener man virkelig at friskoler skal være forbeholdt de med god råd?

Skoler som ikke vil følge læreplanen og som ikke vil følge grunnleggende menneskerettigheter har ingenting i norsk skoleflora å gjøre. Men det kan heller ikke være slik at det er de personlige meningene til statsrådene som avgjør hva som er lov å mene i de ulike skoler og klasserom. AUFs utspill fremstår mer fundamentalistisk en store deler av det muslimske miljøet i Norge.

Friskolene i Norge får allerede lavere tilskudd en de offentlige skolene, det er urettferdig. Særlig handler dette om manglende husleiedekning. KrF har foreslått endringer slik at også de private skolene kan motte husleietilskudd. Et barn er like mye verdt uavhengig skoleeier. Mitt råd til AUF er derfor: Jobb for sosial utjevning, gi alle barn uavhengig skole, tilstrekkelig støtte for god skoledrift.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

9 kommentarer:

Marit Elisebet Høines Totland sa...

Bra!

I tillegg er det nyttig å minna om at dei snur saka heilt på hovudet når dei skal la storsamfunnet ta vekk friskuleretten. Me har nemleg i fylgje lova "plikt til grunnskoleopplæring, og rett til offentlig grunnskoleopplæring i samsvar med denne lova og tilhøyrande forskrifter. Plikten kan ivaretakast gjennom offentleg grunnskoleopplæring eller gjennom anna, tilsvarande opplæring."
Eg skriv meir om dette verdidebatt: http://bit.ly/iT8KJE

FR sa...

Viktig poeng. AUFs forslag må tolkes som om man vil endre loven til plikt til offentlig grunskoleopplæring, noe som vil være en ganske stor endring. Hva med skoler i utlandet. Skal man som norsk borger ha plikt til å gå på en offentlig grunnskole for å få lov til å være norsk?

s-i sa...

Idrettshaller i Bergen driftet av idrettslag får langt lavere tilskudd for drift enn de kommunalt driftede idrettshallene. Etter den siste kuttrunden fra byrådet er det for enkelte slike haller nå så ille at en må vurdere å stenge dørene. Det er barna som må lide her, Filip.

Bør ikke barn være like mye verdt uavhengig av hvilket idrettslag de trener i, Filip?

FR sa...

Hei Svein-Ivar!

Grunnskoleopplæring er en grunnleggende rettighet og stiller sånn sett i en særstilling. Men at det kan være behov for å se på støttenivå for idrettshaller kan nok være riktig, problemet er at vi får stadig flere private haller det ikke er budsjett til.

Unknown sa...

Hei Filip! Passer ikke helt inn i denne tråden, men jeg spør nå uansett.

Var sterkt uenig i nedleggelsen av Kyrkjekrinsen skole, men man må som kjent se fremover.

Jeg lurer på hvordan ting ligger an tidsmessig. Det figurere litt ulike rykter hva ny skole på Leikvang angår? Når er det estimert at skolen skal stå ferdig? Har hørt alt fra 2014 til 2016, og de siste ryktene sier enda seinere enn dette. Hadde vært greit med litt informasjon og forutsigbarhet for oss dettte angår. Gi gjerne noen ord

s-i sa...

Hei igjen, Filip,

Ja, grunnskoleopplæringen er en grunnleggende rettighet, men nå skal vel du som skolebyråd i Bergen vite bedre enn folk flest at det offentlige dekker denne rettigheten med tilbud til alle. Altså kan du ikke her hevde at det er noen som ikke får slik tilbud og videre bruke dette som et argument for at en må ha friskoler.

Jeg er ikke mot friskoler, men jeg finner det upassende av deg å klage på lavere tilskudd for friskolene når du selv har vært med på å kutte i det fra før av hardt beskårne tilskuddet til haller som driftes av idrettslag. Det er også feil av deg å hevde at dere får stdig flere slike, og du glemmer tydeligvis at det byrådet du sitter i har lagt frem en Idrettsplan som tar mål av seg for å gjøre Bergen til landets beste idrettsby innen 2019.

Beklager avsporingen til idrett, men jeg synes det er en uting med politikere som klager over ting som de selv gjør seg skyldige i.

FR sa...

Jørgen: Jeg er ikke kjent med forsinkelser knyttet til Leikvang. Det har tatt lang tid allerede, men etter planen skal skolen stå ferdig i 2014. Reguleringsplanen for skolen ble lagt ut tidligere i år og skal vedtas ila 2011. Når den er på plass skal anbud ut og ganske raskt etter det, skolen bygges. Men det er også viktig å nevne at vi ikke gjør noen endringer i Åsane før Leikvang er på plass og før tiltakene rundt trafikkmessige forhold er ordnet. I tillegg skal vi gjennomgå alle tall slik at kartet stemmer med terrenget. Dvs elevtall, prognoser, kapasitet mm.

Svein: Debatten her handler ikke om mengden støtte, men om muligheten og retten til å i det hele tatt eksistere. Det er også et poeng at friskolene i Norge er ikke en tilleggstjeneste staten må betale for, det er en erstatning for annen skoledrift.

Ellers er jeg glad for at du trekker frem idrettsplanen. Den er ambisiøs og det er også Bergen kommunene i alle avdelinger på vegne av idretten. Innenfor skolebudsjettet bygger vi mange idrettshaller. Alt i alt er investeringene fremover på langt over milliarden. Men vi burde også fått noen flere ishaller! :)

s-i sa...

Hei igjen,

Du må gjerne vri og vende på det, Filip, men det offentlige tilbyr godkjent grunnskole for alle. og denne utdanningen passer for alle enten en vil bli prest, lege, snekker eller lærer, eller noe helt annet.

Du har egentlig ikke noe å klage over, men det har idretten i Bergen.

Ta Laksevåg bordtennisklubb som et eksempel. De rår over en hall som de har brukt mye midler og dugnad på å sette i stand. Dette er også den hallen hvor store deler av det øvrige bordtennismiljøet leier seg inn for å trene. Helt plutselig kjører dere så gjennom med et voldsomt kutt i driftsstøtten som kan gi stengte dører, noe som vil være katastrofalt for bordtennis som idrett i Bergen. Det finnes mange andre tilfeller hvor dere har tatt bort forutsigbarheten. Dette gjør dere uten forståelse for at det ikke finnes kapasitet i de kommunale haller for å ta de evt. utestengte inn -- og tydeligvis også uten forståelse for at disse hallene driftes for i dyreste fall 50% av tilsvarende for kommunal drift.

Merkelig nok kan en fra budsjettet lese at noen av de millionene som er fjernet fra Idrettsbudsjettet (driftstøtten?) har havnet inn på budsjett for kultur, men det er jo ikke ditt budsjett.

Med dette som grunnlag blir det litt feil av deg å skryte av en ambisiøs Idrettsplan. Ja, den er ambisiøs, men dere følger ikke opp. Forøvrig er det fint at det dette året kommer en del nye idrettshaller over skolebudsjettet, men forsøk å plotte disse inn på kartet og du vil finne at denne fordelingen følger den generelle tendensen i skolebruksplanen.

Om beløpet langt over en milliard som det skrytes av i pressen kan du skrelle av rundt 800 millioner av den milliarden som kommer til å gå med til det nye bassenget. Vi kan nemlig si at idretts kostnader av bassenget beløper seg til ca 200 millioner. Det øvrige går med til skolebruk, den daglige folkehelse og staffasje. Resultatet av dette er at alle andre planlagte idrettsbygg i Idrettsplanen (som du skryter av) er lagt på is av dere inntil videre.

Du nevner ishaller. Ishallen i Åsane skulle eksempelvis ha byggestart i 2013, og så skulle de øvrige idrettshallene i Åsane følge tett på. Alt er nå lagt på is av dere. Her var forøvrig både Krf. og Høyre ute før det forrige valg og lovde ishall til Åsane. Kan vi se på dette som valgløfter uten reell verdi?

Anonym sa...

Skremmende av AUF.