6. juni 2011

Barnehageøkonomi


I mer enn en uke har Bergensmediene og flere opposisjonspolitikere fokusert på barnehageøkonomien i Bergen. Til tross for at Bergen langt i fra er noen versting, at vi nærmer oss full likebehandling av private og kommunale barnehager og at det er tatt ut store utbytter de siste årene så kan det virke som om det er full krise. Selvsagt vil jeg som barnehagebyråd alltid ønske meg mer penger. Vi kan aldri bruke nok på de minste, men fra innsiden ser jeg et helt annet bilde enn det både medier og valgkamphungrige Ap-politikere ser.

Nylig hadde vi en foreldreundersøkelse i våre kommunale barnehager, som i fjor viste den også i år storfornøyde foreldre. Flere private barnehager har meldt om det samme. Verken kommune eller barnehageeier bør ta æren for det, de ansatte er barnehagens viktigste ressurs og de leverer varene.

Aldri før har vi brukt mer på barnehage enn det vi gjør nå. Det er selvsagt litt lett å si når vi har en lønns- og prisvekst, men det er ikke tatt med her. Bare siden 2007 har vi fått 3300 nye barnehageplasser, det har vært et stort økonomisk løft å få til. I Bergen har vi nå full barnehagedekning, og i den nye barnehageplanen beveger vi oss mot bydelsvisdekning.

Innholdsmessig har det også skjedd mye i barnehagene det siste året, nylig vant en av våre den nasjonale barnehageprisen, vi har satt i gang et kvalitetsoppfølgingssystem, det er satt av midler til kurs for å kunne avdekke omsorgssvikt, vi har fått språkgrupper og vi har over flere år utviklet fagsentre som bistår barn med særlige behov.

Det er mye å være stolt av i bergensbarnehagene. Ja det er en stor statlig underfinansiering av sektoren, men Bergen kommune tar ansvar, bruker store beløp og vil gjøre mye mer de neste årene. At Ap svartmaler og surmuler er nok bare en del av valgkampen, jeg er glad virkeligheten er en helt annen.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

s-i sa...

Hei Filip,

Du skriver at fra innsiden av barnehagebransjen ser du et helt annet bilde enn hva mediene ser. Blant annet ser du full barnehagedekning i Bergen. For et par uker siden hadde TV2 en reportasje hvor vi møter Torhild, en tvillingmor (+ tvillingfar) som har fått tilbud om barnehageplass i en helt annen bydel enn den de bor i. Hvis de skulle takke ja til ditt tilbud vil det ta dem over fire timer pr. dag i reise til og fra barnehagen:
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/torhild-ville-brukt-fire-timer-til-og-fra-barnehagen-hver-dag-3499347.html

TV2 spør deg:
– Så lenge veldig mange i Bergen får tilbud om en plass som ikke er reell, hvordan kan du da si at vi har full barnehagedekning her?

.... og du svarer:
– Kommunen har full dekning så lenge vi har nok plasser i kommunen.

Ditt svar er litt typisk for dine svar, og det irriterer tvillingmoren. Med typisk mener jeg at når du har gjentatt dine påstander 2-3 ganger, da tror du tydeligvis selv på hva du påstår, og du forventer videre at alle andre også skal tro på de samme påstandene. Hvis ikke er det svartmaling og surmuling.

Med en forventning om at småbarnsforeldre skal takke ja til mer enn fire timers daglig reise til og fra barnehagen må det være lov å spørre -- er det her KrF viser "Hjerte for Bergen"?

Mediene har også meldt om full finansiell krise for både kommunale og private barnehager, men fra innsiden ser du ingen krise selv om en for noen av de private har at foreldrene har måttet trø til for å dekke deler av underskuddet. Dette viser at du ikke er villig til å ta barnehager som sliter på alvor. Ditt svar til de private før helgen var at det er ikke så farlig om noen går konkurs, for du har mange aktører i kø utenfor din dør som ønsker å slippe til. Er det dette som er KrFs "Hjerte for Bergen"?

I bloggpostingen over legger du på med: "private barnehager har tatt ut store utbytter de siste årene". Kan du liste opp for oss hvilke barnehager det er som har tatt ut slike store utbytter for 2010, og hvilke det er som ligger ann til å gjøre det samme for 2011? Hvis du klarer å dokumentere denne påstanden vil jeg anta at det gjelder for noen få store aktører. I så fall viser dette at du er tilhenger av dagligvarenormen hvor en nå sitter igjen med de 3-4 gigantene, og hvor de mindre uavhengige stort sett er ryddet bort. Er det dette som er "Hjerte for Bergen"? Hvis du ikke kan dokumentere din påstand her sitter vi nok en gang igjen med et eksempel på at når Filip Rygg har påstått noe 2-3 ganger, da tror han det er en velbegrunnet påstand.

s-i sa...

Hei Filip,

Du har vel ikke glemt spørsmålene mine over her -- spesielt det med å dokumentere de store utbyttene for 2010, og ditto for dem som ser ut til å dra inn store utbytter for 2011?

Full barnehagedekning skrev du i går, og da hadde du vel regnet med de 70 allerede tildelte plassene på Brann Stadion også. Blir ikke dette litt som å selge skinnet før bjørnen er skutt?

Hva ville egentlig byrådet gjort dersom en privat barnehage hadde gjort sitt opptak før en fikk leiekontrakt og hvor det forelå naboklage mot å bruke ønsket lokale til formål barnehage? Hva ville byrådet ha gjort dersom en entreprenør tegnet salgskontrakter for et nytt leilighetskompleks under bygging, og hvor det ikke forelå byggetillatelse for bygningen, men derimot kanskje en naboklage?

Full barnehagedekning og "Hjerte for hele Bergen"? Neppe. Det hele ligner mer på politisk råkjøring langs en svært humpete vei med mange skarpe svinger. Vegkartet er forøvrig mistet.