12. okt. 2006


Forbud mot alkohol
Alkohol burde vært forbudt. I hvert fall hvis du skal tenke konsekvensetisk. Men vi lever i 2006 og alkohol er blitt en viktig del av manges mat, drikke og kultur opplevelser. Så det får vel være greit, selv om ikke alt er helt greit.

Mange synes det er vanskelig å argumentere for strengere skjenke- og alkholpolitikk. Hvorfor i alle dager skal noen politikere begrense den enkeltes frihet? Hvorfor kan vi ikke la de som vil nyte alkohol gjøre det, samtidig som vi hjelper de det går galt for?

Restriktiv alkoholpolitikk kjennetegner KrF. Men det er ikke lett å si nei til etablering av et nytt vinmonopol når alle landets aviser har egne vinspalter og øl regnes som en viktig del av kulturen. Som KrF’er har jeg jo ikke lyst til at alle skal forbinde meg med en pekefinger. Det er kjipt å være forbudspartiet.

Hva er konsekvensene av alkohol? Blomstrende næringsliv, arbeidsplasser og mange gode smaksopplevelser? I følge EU dør mer enn 12 000 mennesker hvert år på EU s veier grunnet alkohol bruk. Tyskland har derfor økt avgiftene på rusbrus. Finland satte opp avgiften på sprit. En rekke land i Europa varsler nye og strengere regler. EU har våknet, men Norge sover fortsatt.

Vi ser nå at EU gjør en rekke endringer i sin alkopolitikk. Helseargumentene inntar dette området, på lik linje med utviklingen vi så på 80 og 90 tallet i forhold til tobakk. Dette skjer samtidig som at Norge diskuterer å sette ned aldersgrenser, legge ned ordningen med vinmonopol og senke avgiftsnivået på sprit. Et samlet forskerkorps har for lengst kåret den norske alkoholpolitikken for den beste og mest vellykkede i Europa. Hva skjer med oss?


Det burde vært unødvendig å nevne de 200 000 barna som gruer seg til å komme hjem i helgene pga foreldrenes alkoholmisbruk. Men alkoholdebatten i Norge dreier seg i all hovedsak om hva de ”sterke og vellykkede” klarer å håndtere. Poenget er bare det at utfordringene knyttet til alkohol gjelder stadig flere. 1 av 9 nordmenn har problemer knyttet til eget forbruk av alkohol. Tørr vi la tallene gå inn på oss?

Kampen for de svake og forfulgte er jobb nr 1 for KrF. Det er forunderlig å være vitne til en debatt som så til de grader overser tusenvis av vanskeligstilte, samtidig som EU har våknet opp. Hva får oss til tro at alkoholpolitikken er mislykket når forskerne, diverse fagmiljø og det internasjonale samfunn sier ”look to Norway”?

Spørsmålet om tilgang, pris og regler knyttet til alkohol er et verdivalg. Hva som er viktigst. Jeg støtter ikke et forbud, men jeg støtter en restriktiv og streng alkoholpolitikk.

Ellers anbefaler jeg å lese Profetens kommentar om alkohol.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Blåblogg sa...

Gratis øl til mindreårige døgnet rundt! :)