13. okt. 2006


Solenergi – mer fremtidsrettet enn SVs gasskraftverk
I regnbyen Bergen satses det friskt på solenergi. Det gjøres mange steder i Norge. Men det er dyrt, og pga tilgangen på billig vannkraft, blir vi trolig blant de siste landene der solenergi blir et lønnsomt alternativ. Til gjengjeld er Norge nå blant de fremste i verden på produksjon av solcellepanelene.

Potensialet for solcellebasert kraft er i følge Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) stort. I teorien er det tilstrekkelig at 0,4 ‰ av Norges areal beslaglegges for å dekke det innenlandske energiforbruket. Håpet er at solcellepanelene etter hvert blir så billig at de konkurrerer ut andre energikilder. Som eneste landet i verden der det har skjedd er Japan - den lille øyen står i en særstilling med sitt enorme energiforbruk og skyhøye priser.

I land som Italia, Spania og Tyskland er subsidieordningene så gode at det har utviklet seg et marked for solkraft allerede i dag. Det norske selskapet, Norsk Solkraft har i nå fått sine første kontrakter på bygging av solcellekraftverk i Italia, og er etter alt å dømme på vei inn i flere land.

De grønne sertifikatene som den rød-grønne regjeringen stoppet kunne vært en viktig bidragsyter for å få på plass flere miljøvennlige og fremtidsrettede energikilder. Håpet nå er at man kan få til statlig finansierte forsøksprosjekt. I Bergen har noen utbyggere lagt opp til solenergi som eneste energikilde for større bygg. Hvem hadde trodd at regnbyen skulle kunne klare noe sånt? Men pga stadig bedre teknologi så ser det ut til at det kan gå veldig bra.

I går sa regjeringen ja til et sterkt forurensende gasskraftverk på Mongstad. I mer enn 4 år skal kraftverket slippe ut store mengder CO2 før renseanlegget er på plass. I 4 år skal regjeringen ut med enorme beløp for kjøp av CO2 kvoter. Kunne ikke de vært brukt til satsing på solenergi?

Fakta om solenergi fra NVE: Solenergi blir av mange betraktet som fremtidens energikilde. Den mengden solenergi som hvert år treffer kloden utgjør ca. 15 000 ganger hele verdens årlige energiforbruk. I Norge utgjør årlig innstråling ca. 1 700 ganger årlig energiforbruk. Norge har, pga. sin beliggenhet, dårligere forutsetninger til å utnytte solenergien enn mange andre land. Mens de mest solrike steder i verden mottar årlig ca. 2 500 kWh/m2 horisontal flate, varierer innstrålingen i Norge mellom 700 og 1 100 kWh/m2. Variasjonene er dessuten store over året. På en skyfri junidag mottar Sør-Norge om lag 8,5 kWh/m2, mens innstrålingen en overskyet vinterdag kan være helt nede i 0,02 kWh/m2.

Til slutt så vil jeg oppfordre deg å gå inn på http://www.solkraft.no/ og se hvilke produkter som passer for deg!


NB! Denne bloggen er skrevet med svært god hjelp fra en artikkel i Dagens Næringsliv: (http://www.dn.no/forsiden/energi/article894288.ece?WT.svl=article_title )
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Atad Xart sa...

Spennende å lese dine innsiktsfulle energipolitiske kommentarer. Det er en spennende tid vi lever i, og alternative energikilder ser ut til å være rett rundt hjørnet. Dessverre kommer disse til å komme alt for sent for de svært mange...

Anonym sa...

Er så enig i at solenergi må være et satsingsområde, med det gigantiske potensialet som ligger der. 15 000 ganger jordens samlede forbruk! Hadde vi klart å utnytte en bitteliten brøkdel... Hvis man klarer å gjøre teknologien effektiv og billig(!) nok, tror jeg dette vil være svært viktig for økonomisk vekst også i f.eks. Afrika der infrastrukturen for elektrisitet er noe mangelfull en god del steder. Men det er ingen tid å miste...

FR sa...

Var på et interessant foredrag i dag, av en som er direktør i et kommunalt eiendomsselskap i Væxjø(Sverige). Han sa at de anså alle hustakene på deres eiendommer som svært verdifulle kvadratmeter. I løpet av noen år satset på å kunne leie ut hustakene til solenergiprodusenter.

Så du som eier et hus, ta vare på taket ditt! :)