6. nov. 2006


Norwegian Pearl mørkla Europa
For noen timer ble store deler av Europa mørklagt pga overbelastning på strømnettet. I følge det tyske kraftselskapet E-ON var cruiseskipet Norwegian Pearl den utløsende årsak. Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skrev Europa i mørket - politikere i panikk. Mangelen og behovet for energi har nok en gang aktualisert seg.

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor det alltid har vært krig om ressursene i Midtøsten. Irak krigen har mange sider, jeg tror få vil nekte for at olje er en av dem. Mange har sagt at vann vil være fremtidens mangelvare. Det tror jeg er riktig. Men like viktig vil energi være. Alt vi gjør krever energi. Velstanden og transportbehovet øker.

Norge er på mange måter en ensom heldiggris. Vi er et lite land(i hvert fall med tanke på antall innbyggere) med enormt store energiressurser. Mange tenker sikkert på olje og gass. Jeg tenker like mye på vind, vann og bioenergi.

Det er vanskelig å slåss mot fossile brennstoff når mangelen på energi er så prekær. Derfor har vi behov for land som tenker annerledes. Vi kan ikke forvente at Tyskland gjør store endringer når de har stort kraftunderskudd. Norge kan være et annerledes land. Vi kan legge vekk olje og gass og heller satse alternativt.

Gårsdagens strømbrudd handler om mer enn tilgang på energi. Rett skal være rett. Det handler om også et dårlig strømnett. Særlig øst-europa vil ha behov større oppgraderinger i årene fremover. EU vil ha nok å henge fingrene i. Samtidig er det noe paradoksalt med dette. Vi bygger og investerer i nytt strømnett for at forbruket kan være like høyt eller høyere. Hvordan i alle dager skal vi klare å redusere/evt stabilisere verdens energiforbruk?

I går var det Norwegian Pearl som mørkla Europa, i morgen håper jeg Norge viser vei for Europa i energipolitikken.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Female viking sa...

Takker så meget for informativ og kunnskapsrik mail! Du er en reddende engel...:)

Klem Kari