11. feb. 2007

Ikke flere rom, men mer omsorg!


Ingen valgkamp har vært gjennomført uten at velgerne har vært vitne til enorme budkonkurranser om hvem som kan tilby mest. Ofte er eldreomsorg et populært område for budkrig. Noen lover to nye sykehjem, andre lover enerom for alle i løpet av et år, men er det noen som lover mer omsorg?

I flere undersøkelser(blant annet NOVAs og Høgskolen i Lillehammer) svarer ca 1/3 at de ofte eller av og til opplever ensomhet. Ensomhet kan nå betegnes som en folkesykdom, og det uten at man har satt et nødvendig fokus på temaet. Særlig blant den eldre generasjonen ser ensomhet til å være en voksende utfordring som krever både holdningsendringer privat, men også trolig også i de offentlige omsorgstjenestene. Ensomhet er en trussel mot den enkeltes livskvalitet.

Den største utfordringen for eldreomsorgen er ikke om det sykehjemmene er flotte nok, men om vi klarer å ivareta det menneskelig aspektet. Den menneskelig kontakten som ikke kan erstattes av gode senger og kabel tv.
NRK Hordaland skriver i helgen at 20-50% av de eldre på sykehjem er underernærte. Det kan selvsagt være noe som hører med til tilstanden og kan i noen tilfeller ikke leges, men samtidig, når nesten halvparten av de eldre ikke får nok mat så bør noen klokker ringe.

Det er helt avgjørende at man nå dreier fokuset vekk i fra antall sykehjem og antall enerom. La oss i stedet sørge for at de eldre har mennesker rundt seg. Feks aktivitører, sykehjemsprester, sykepleiere med bedre tid og tiltak som gjør det lettere for pårørende å engasjere seg.

KrF skal i den kommende valgkampen ha fokus på en bedre alderdom. Vi tror at i rike Norge har eldreomsorgen et stort forbedringspotensiale når det gjelder det mellommenneskelige. Nye sykehjem og bedre medisinsk utstyr er viktig, men vi må ikke glemme kontakten mellom oss mennesker. Kamp mot ensomhet, er kamp for bedre livskvalitet.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skjønner delvis poenget. Men hva hjelper det med mange koselige mennesker, hvis ikke man har nok sykehjemsplasser. Man burde vel strengt tatt gjort ferdig den jobben først?

Ellers så skjønner jeg ikke hvorfor KrF gidder dumme seg ut med forslag om sykehjemsprester....

Erlend K sa...

Tror vel ikke at det er noe motsetningsforhold mellom ønsket om flere sykehjemsplasser og flere mennesker til å ta hånd om de eldre.. Samtidig tror jeg nok det er en del eldre som hadde vært minst like tilfreds med et dobbeltrom dersom de samtidig visste at det kom flere ansatte som hadde tid til å pleie og ikke minst snakke med dem. Hva som må prioriteres først avhenger nok av situasjonen fra kommune til kommune, men mange steder er nok fokuset på antall rom blitt litt i viktigste laget...

Hva angår sykehjemsprester, så har jo også eldre mennesker åndelige behov (i varierende grad kanskje, men likevel). Det er vel naturlig at det melder seg en del spørsmål om liv og død og slikt når man blir gammel. At sykehjemmene kanskje bør ha en prest tilgjengelig for å snakke med de eldre om slike ting, ser jeg på som relativt uproblematisk i grunnen.