18. feb. 2007

Tenåringer som skjenkekontrollører


Det blir i dagens BT slått stort opp at KrF vil la 16-17 åringer avsløre skjenke- og utslagssteder som bryter loven om 18 års aldersgrense i salg av alkohol. Mange opplever forslaget som kontroversielt. Jeg vil gjerne utdype bakgrunnen for forslaget og si noe mer om KrFs trygghetspakke.

1 av 3 byborgere oppgir at de føler utrygghet. I møtet med en slik virkelighet, er KrF et sjeldent unntak når det gjelder å komme med konkrete tiltak. Blant forslagene som bør nevnes er økte ressurser til politiet, mer opplyste byrom, strengere håndtering av brudd på skjenkeloven, flere rusfrie alternativer til ungdom mellom 16 og 18 og vetorett for politet i tildeling av skjenkeløyve.

Flere organisasjoner har brukt tenåringer til å teste utsalgssteder praktisering av aldersgrensene, svært mange historier viser svært slett håndtering. Problemet er at disse resultatene aldri har kunnet vært brukt som et bevis mot lovbryteren. Nå vil KrF ha en lovendring som gjør at man kan avsløre de som lar vær å holde aldersgrensene.

Mange er skeptiske til forslaget, politiet sier feks: "Prinsipielt blir det feil å bruke mindreårige for å fremprovosere straffbare forhold". Men da blir vårt tilsvar at så lenge vi vet at det er en rekke brudd på skjenkereglene så må man komme med tiltak som kan avsløre dette. Og hvis det skjer på en fornuftig måte og i kontrollerte former så kan ikke det være noe særlig mer skummelt enn noe annet?

Vi ønsker at folk skal kunne ferdes trygt i byen og gå hjem alene. Vi kan som samfunn ikke akseptere at flertallets frihet og livsutfoldelse begrenses av at et mindretall lager bråk og opptrer truende. Med dette som bakgrunn mener KrF det er behov for å iverksette flere tiltak for å gjennopprette byene som trygge møteplasser.

Gode skoler som inkluderer alle, gode fritidstilbud, et velfungerende barnevern som fanger opp de som trenger hjelp og ekstra omsorg, samt oppsøkende tjenester er helt sentralt for å sikre gode liv og lav kriminalitet. Samfunnet må først og fremst rette innsatsen inn mot å forebygge lovbrudd, uro og frykt. Politi, restriksjoner og sanksjoner kan aldri alene bli et godt svar på de ordens- og kriminalitetsmessige utfordringene som våre byer i dag står overfor.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Helge Rege Gårdsvoll sa...

Synes dette er en kjempesak vi skal forsvare med hevet hode. Hva er enklere for å kontrollere utesteder og butikker enn faktisk å sende inn en de ikke skal selge til?

Andre partier mener vi oppfordrer til lovbrudd, men da må vi huske å si følgende: det er ikke den mindreårige som gjøre noe galt, det er butikken..

Blåblogg sa...

Dere får iallefall skjenkepolitikk på dagsorden, og det er jo noe. Snart på tide at Unge Høyre har et "skjenking døgnet rundt" eller "gratis øl til mindreårige døgnet rundt" utspill igjen :)

FR sa...

Ja vi har fått fokus på en viktig sak. Det er få ting som er viktigere enn det å kunne kjenne seg trygg. Her bør Høyre stå hånd i hånd med krf!