8. mars 2007

Kjære kvinner, gratulerer...


Kvinnedagen feires og markeres på mange ulike måter. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å ta opp noen saker der vi som samfunn har ansvar for å gjøre det bedre for kvinnene:

1. Forbud mot kjøp av seksuelle tjenester. Dagens lovverk tillater misbruk av kvinnekroppen og har grusomme konsekvenser for ofrene. Hvert 14 sekund blir et nytt menneske(på verdensbasis) tvunget inn i trafficking, dvs menneskehandel. Norge må gå foran og forby kjøp av seksuelle tjenester i Norge. I tillegg må vi etablere en rekke sosiale tiltak som hjelper kvinnene inn i et bedre liv.

2. Tryggere byer. Kvinner fremfor noen opplever nå utrygghet i større byene i Norge. I Norge har vi opp mot 9000 voldtekter hvert år. Eller 24 voldtekter per dag!! Vi må gjøre Norge tryggere. Det handler også om vold, ran og trussler. Vi må ha strengere straffer, økt bemanning hos politiet, mer opplyste byrom, økte ressurser til voldtekstmottaket, videoovervåking i sentrum og hjelp til kvinner som må flykte fra voldelige menn.

3. Kamp mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Norge må vise nulltoleranse overfor de mange overgrep som begås mot kvinner i en del minioritetsmiljø. Det kan handle om å oppsøke jentene på skolene for å gi dem veiledning og råd. Det kan være økte ressurser til etterforskning både i Norge og i utlandet. Eller kanskje nye reaksjonsmåter overfor de som er med å skjuler disse ugjerningene.

4. Lik lønn for likt arbeid. For noen er dette en klisje, men ser man på feks kommunene rundt om så er det forbløffende å se hvordan en kvinnelig og en mannlig rektor kan ha ulik lønn. Selvfølgelig kan dette henge sammen med ansinitet, men nå er det en regel at menn tjener mer. Her må det offentlige ta ansvar. Man må også sørge for at graviditeter ikke bidrar til å svekke ansinitet, pensjonssparing eller andre rettigheter.

5. Studiepoeng for graviditet/fødsel. Flere opplever det som en byrde å bli gravid under utdanning eller i starten av karrieren. Det er viktig at samfunnet lager gode økonomiske ordninger, men også gir studiepoeng for de kvinner som blir gravide. Menn får studiepoeng for førstegangstjenesten, det skulle bare mangle at vi fant tilsvarende ordninger for de som blir gravide.

Det kunne selvsagt vært nevnt en rekke flere saker, men dette var de 5 viktigste jeg hadde lyst å ta frem i dag. Kvinnedagen er en glimrende mulighet til å sette fokus på noen grunnleggende verdier som samfunnet mangler.

Igjen, gratulerer med kvinnedagen!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Sturla sa...

Sorry, min venn!
Kvinnedagen er en anakronisme som - om den i det hele tatt har hatt en viktig/fornuftig rolle - totalt har utspilt seg selv!

Anonym sa...

Jeg kan være veldig enig i at mange av de tradisjonelle fanene til kvinnebevegelsen ikke lenger passer seg. Men menneskehandel, prostitusjon og vold er absolutt saker som vi menn må ta tak i overfor kvinnene.