9. mars 2007

10 miljøbud fra KrF - VIKTIG PRESSEMELDING


Pressemelding 09.03.07 fra Bergen KrF:

KrF inviterer til bredt klimaforlik
Bergen KrF er denne helgen samlet til strategisamling i forkant av valgkampen og de kommende 4 årene i bypolitikken. - Vi ønsker nå et halvt år før valget å utfordre det politiske miljø i Bergen til en offensiv satsing på miljø og klima. Dagens situasjon krever et bredt miljø- og klimaforlik, vi lanserer derfor KrFs 10 miljøbud:

1. Bybane til alle byens bydeler og nærliggende nabokommuner. En miljøpolitikk uten sterk satsing på bybane vil være en halvhjertet politikk.
2. 10 millioner hvert år til park & ride og skyttelbusser. Massiv trafikkvekst tvinger frem offensive løsninger som reduserer privatbilismen.
3. Lokk over motorveiene. Mange områder er i dag ødelagte av trafikale anlegg. KrF ønsker at Danmarkplass skal bli en plass for folk. Lokk over motorvei gjennom Åsane sentrum, Skansentunnel og Mindetunnel vil gi positiv byutvikling.
4. Etablering av cluster for miljøbedrifter. Vi har allerede ledende forsknings- og utdanningsmiljø. Bergen trenger bedrifter innenfor miljøvennlig teknologi, renseteknologi, fornybar energi osv.
5. Bioenergi inn i fjernvarmenettet. Med store skogressurser og stort miljøpotensiale må Bergen satse på bioenergi til oppvarming. Alle nye offentlige bygg må ha miljøvennlig oppvarming.
6. 10 mill hvert år til et nytt miljøfond/LA21. Et fond som kan gi støtte til frivillige organisasjoner og nærmiljøtiltak.
7. 10 mill hvert år til et nytt energifond. Støtteordning for investeringer i rentbrennende vedovner, varmepumper, isolasjon osv.
8. 10 mill hvert år til miljøbasert landbruk, kulturlandskap og grønne lunger.
9. Krav til fyllestasjonene om miljøvennlig drivstoff. Alle byens fyllestasjoner må ha alternative drivstoff.
10. Visjon for flyplass, godsterminal og havnen ut av byen. Vi må ta et omfattende arealgrep som kan gi nye viktige rekreasjons-, byutviklings- og næringsområder for Bergen. Samlokalisert og koordinert interkommunal havn, godsterminal og flyplass i 2030. Du og jeg skal innta de fraflyttede arealene!

Bergen må bli Norges miljøhovedstad. Våre ti bud er en del av KrFs helhetlige miljø- og klimapolitikk. Det er i et halvt år igjen til valgdagen. Bergen trenger en miljø- og kollektivvekkelse. KrF vil fortsette sin klimamisjon. For å få en blå himmel, trengs en stor gul sol.

For mer informasjon:

Filip Rygg, tlf: 91849610
1.kandidat for Bergen KrF

Tomas Moltu, tlf: 99161237
Leder Bergen KrF

FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

Anonym sa...

Til orientering så ligger flyplassen allerede et stykke utenfor sentrum

Mathias sa...

Dette høres jo greit ut, men jeg lurer litt på hvordan man skal gjennomføre dette med "Samlokalisert og koordinert interkommunal havn, godsterminal og flyplass i 2030". Tenker Krf her på å bygge en ny flyplass for Bergen, eller har dere tenkt at man flytter havnen og godsterminalen til omtrent der der Flaggruten fra Stavanger stopper før adkomst til Bergen, som på denne linken dersom den virker. (Hvis den ikke virker søk på www.bergenskart.no på Fleslandsvegen 252 og velg flyfoto og målestokk 1:3000)

Anonym sa...

Dette er noe for dere!

Det er i Nordhordland det skjer. Kvikksølv på Fedje, Klima og gasskraft på Mongstad. Globale energiutfordringer i Nordgardsløa.

15. mars klokka 19 arrangeres et møte i Nordgardsløa på Frekhaug om energiutfordringene verden står foran. Ta en tur de og få en aha-opplevelse!
Hvor mange nordmenn vet at vi i Norge til nå har pumpet opp 70% av oljen vår. Vi har gjort oss avhengig av et råflott energiforbruk. En full bensintank gir deg mer energi enn om du har tilgang på en slave i et helt år! Politikere og media snakker om framtida, som om oljen og inntektene skal vare evig.

Temaet for møtet er det såkalte Peak Oil. Verdens oljeproduksjon vil i løpet av kort tid nå en historisk topp, for deretter å avta for all framtid. Samtidig tillater vi oss i å øke verdens energiforbruk med 3% årlig. Uttrykkene "bio", "miljø" og "øko" er ikke beskyttede begrep, men kan misbrukes fritt til å lure oss til å tro at det finns bærekraftige alternativ som ikke bare skal erstatte dagens oljeforbruk, men i tillegg la oss fortsette med veksten i vårt forbruk av energi. For et hvert alternativ må det stilles et spørsmål: Hva er netto enerigevinst? Og for plantebaserte energibærere som etanol og rapsolje, må det i tillegg spørres: Har vi jordbruksareal nok?
Siste nytt er at Kristelig folkeparti foreslår at diesel og bensin skal være forbudt i nye biler fra 2020. Hva skal bilene gå på da? Og hva skal vi spise når jorda skal brukes til å dyrke drivstoff?

Hvorfor får dette temaet så lite oppmerksomhet? Kanskje fordi det er vanskelig å ta inn over seg at noe som har vart i 150 år ikke skal vare evig. Kanskje fordi vi innerst inne vet at det ikke finnes en enkel og behagelig løsning på energimangelen vi står foran. Dette er ingen gladnyhet som selger aviser. De politiske partiene får heller ikke stemmer på dette. Men spørsmålet er om vi ikke bør "deal with reality before reality deals with us".

Hvis dere ikke har anledning til å komme vil jeg anbefale "Ei innføring i Peak oil" som dere finner under menyvalget "om peak oil" på venstre side på åpningssida til www.energikrise.no


for arrangørgruppa
Arve Viken
Frekhaug
90 72 67 80
arvviken@online.no

FR sa...

Hei Arne!

Spenennde tema du tar opp. Jeg er veldig enig med deg i dine anmerkninger. Vi kan ikke fortsette veksten, vi må redusere forbruket vårt. Har jobbet en del med begrepet økologiske andeler. Her har vi mye å gjøre i folks oppfatning. Jeg må dessverre på reise denne uken, men vil gjerne gå inn på siden og lese mer.

Ta svært gjerne kontakt dersom du har innspill.