14. jan. 2009

Hvor ble det av ytringsfriheten?


Israelsmarkeringen i Bergen måtte avlyses. Politiet kan ikke garantere for sikkerheten. Et eller annet sted har ytringsfriheten forsvunnet. Fredelige demonstrasjoner stoppes, men volden i Oslo skal fortsette. Det var ikke slik jeg håpet at inngangen på 2009 skulle bli.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

11 kommentarer:

Kyle sa...

Ettersom politiet ikke kan opprettholde ytringsfriheten, og ikke kan garantere for borgernes sikkerhet, så er Bergen ikke lenger en del av rettsstaten.

Fryktelig skummelt

Arnt sa...

Norge nærmer seg mer og mer en kommuniststat. For ikke lenge siden ble Frelsesarmeens ungdom fratatt statsstøtten fordi de ikke mente det som SV mfl syntes at de burde mene. For det er jo de venstreradikale som til enhver tid definerer hva folk skal få lov til å mene. til nå har de brukt økonomi som et pressmiddel til å ta de som er uenige med dem. Nå bruker de vold og trusler også. I tillegg har de alliert seg med muslimene som også driter i ytringsfriheten. Det er skremmende!

Ser forresten at blitzerne får ha demonstrasjoner både onsdag og lørdag i Oslo, samtidig som politiet i Bergen ikke "har råd" til å sørge for sikkerheten. Kanskje vi heller skulle nekte bøllene i blitz å demonstrere og heller la fredelige Israelsvenner få den beskyttelsen de måtte ha behov for.

Blitzhuset bør forøvrig rives så snart som mulig!

Anonym sa...

Om det er så innmari viktig for dere kristenfundamentaliser å vise støtte til folkemordet, kan dere vel gjøre som blitz-bøllene og kjøre ulovlig demo?

Meg sa...

Ja, det er betenkelig ja.

Ytringsfriheten er riktignok begrenset av en del annen lovgivning.
M
en det sammenfaller ikke med en demonstrasjon som dette.
Men uten ytringsfriheten (også i dette tilfellet) trues demokratiet.

At meningsmotstandere tyr til vold for å forstemme, skremme, true og hindre andre i å fremsette sine meninger er dessverre ikke noe nytt.

Og dessverre om jeg kan si det slik, så er det i første rekke sterkt sosialistiske bevegelser som i det store og hele fremviser denne typen "motdemonstrasjoner"/ agitasjon.
Litt pussig kanskje? Da de jo ynder å fremstå som solidariske reflekterte, rettferdige medmennesker.

Anonym sa...

"feiging sa.:
Om det er så innmari viktig for dere kristenfundamentaliser å vise støtte til folkemordet, kan dere vel gjøre som blitz-bøllene og kjøre ulovlig demo?"

Georg sier:
Jeg regner med at du er en fjortis?

1. Hvilket folkemord?

a) HAMAS sine bestrebelser på å utslette staten israel og ta livet av alle jøder?

b) Israels lovlige forsvarskrig mot årevis med folkerettsstridige angrep og aggresjon fra et landområde som har sitt eget selvstyre, hvorav HAMAS er den regjerenede part?

Svaret er at alt. a) vil være et folkemord og er HAMAS sitt mål. Les deres charter.

Når det gjelder alt. b) er det dessverre slik at i denne legitime forsvarskrigen, som i alle andre kriger siden tidenes morgen, kommer sivile til skade eller blir drept. Det er dog viktig å merke seg at dette er uønsket og utilsiktet fra Israels side. Israel er også vel kjent med at det er ødeleggende for Israels sak og gir HAMAS propagandapoenger som brukes til å øke presset mot Israel til å avslutte krigen, eller ikke ”gjøre jobben ferdig”. Israel gjør derfor alt de innenfor rimelighetens grenser kan for å ikke drepe eller skade sivile. Det har neppe noensinne forekommet at en stridende part har tatt mer hensyn til sivilbefolkningen enn det vi ser i denne krigen.

I motsetning til Israel er HAMAS en organisasjon som systematisk bryter alle forbud og påbud i folkeretten og bruker som sin strategi sivile som skjold. Bevisst og eksponerer de sine sivile på alle mulige måter. HAMAS sin moralfilosofi er religiøst fundert. I kort er noen av resonnementene at dør sivile i krigen, så er det nyttig for saken. De døde, frivillige eller ufrivillige, blir ”martyrer” og det er noe enhver god muslim vil etterstrebe. HAMAS gjør for øvrig alt de kan for å drepe sivile israelere og har som mål å utslette israelerne og staten Israel.

Anonym sa...

Til ”feiging”:
Ytringsfriheten regnes som et av grunnprinsippene i et sivilisert, fritt samfunn. Tusenvis har kjempet og død gjennom århundrene for å vinne og bevare denne retten. Som François-Marie Arouet (1694 – 1778), bedre kjent som Voltaire sa det så elegant: “Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.”

Nå er den hardt tilkjempede ytringsfiheten i ferd med å bli tatt fra oss, bit for bit.

De som gjør dette er ikke bare de voldelige antidemokrater og fundamentalister, men også folk som deg selv - som ikke forstår hvilken verdi denne skjøre retten har og gladelig lar ”den fare” når det kortsiktig tjener dine interesser i å kneble dine meningsmotstandere. Tåler du ikke din motstanderes ord, er det vanligvis fordi det er noe feil tiltroen til ditt eget standpunkt.

Du behøver ikke være "kristenfundamentalist" for å forstå viktigheten av ytringsfrihet.

For øvrig, om Israel hadde ønsket å begå "folkemord" eller drepe sivile palestinere hadde det ikke vært en eneste palestiner igjen på i Gaza etter krigens første 2 dager.

Visste du at Norge og resten av NATO i krigen mot Serbia i 1999 bombet og drepte langt flere sivile enn det Israel har gjort i Gaza? Prøv å bruk hodet ditt før du slenger ut tøys neste gang.

Ps: Siden terskelen for å stemple andre som fundamentalister tydeligvis er lav hos deg, hva slags fundamentalist er du selv?

Anonym sa...

Da går jeg ut fra at du vil ta dette opp til debatt i Bergen bystyre og fremfører din kritikk samt hamrer løs på byrådets udemokratiske avgjørelse.

Eller?

Anonym sa...

Jeg synes det blir noe paranoid å nærmest erklære ytringsfriheten død pga. en avlyst demonstrasjon. Det er ikke heldig, men det er også langt fra krig. Som både Israel og Palestina nå opplever. Det er ikke noe poeng i å sette opp 2 fronter mot hverandre, det blir ikke fred av dette. Det vil ikke bli fred av løsningen som dere er interessert i (altså utslettelse av Hamas) og det vil ikke bli fred av det som Hamas (ifølge dere, utslettelse av staten Israel slik som PLO sto for) ønsker. Med dere mener jeg et flertall av de som skriver kommentarer her som støtter Israel. Jeg flagger ingen side, krigen er grusom uansett, jeg ønsker at den skal ta slutt.

La meg stille 3 spørsmål.
1. Hvis nødvendig, er det greit å utslette alle mennesker på Gaza, hvis det viser seg at det må til for å oppnå målet om å fjerne Hamas?
2. Er det mulig at hvis man oppnår målet (utslettelse av Hamas) så kan dette slå tilbake mot staten Israel? F.eks ved at Hamas oppnår ytterligere støtte/sympati blant beboerne på Gaza?
3. Et litt mer abstrakt spørsmål som vi ikke trenger knytte til denne konflikten direkte da man så lett forurenser ordskiftet. Er det greit å straffe et flertall av mennesker på bakgrunn av hva et mindretall har gjort?

Jeg tror at haussingen som er og har vært på begge sider bare skaper ytterligere konfliktgrunnlag. Av det jeg kan lese så er det svært få som virkelig er opptatt av å få til fred blant norske debattanter. Det er ihvertfall mitt inntrykk etter å ha lest en del debattsider på norske nettaviser. Er det noe man bør gjøre nå for å hjelpe mennesker av alle slag der nede så er det å forsøke å få til en varig fred.

Jeg har skrevet utelukkende om staten Israel fordi jeg ikke vil blande inn noe 'rasekort'. Som mange har påpekt er Israel et demokrati, som også består av arabere. Siden bloggpostingen handlet om ytringsfrihet er jeg vel noe på siden. Men kanskje en eller annen har noen tanker om mine spm?

Anonym sa...

Da Mohammedtegningene skapte muslimsk opprør med brenning av norske og danske flagg og ambassader i muslimske land, mente jeg og flere med meg at ytringsfriheten i Norge og den vestlige verden var sterkt truet. Man skulle vise muslimene respekt, ellers fikk man ta følgene. Norge inntok en feig holdning her. Man skulle gå i dialog…

Danskene som var hardest rammet, hadde faktisk politikere som reiste seg mot angrepet på ytringsfriheten, og sa at dette var uakseptabelt. De har faktisk nå vedtatt at de ikke vil ta imot muslimske kvoteflyktninger fordi de er så vanskelige å integrere. Danskene har tydelig skjønt problemet.

Med opptøyene i Oslo ferskt i minne, klarer altså nå ikke Bergens politi å love for sikkerheten til Israel-vennene og anbefaler at de avlyser markeringen sin. Det er virkelig trist å se at vårt demokrati svekkes på en slik måte. Her bør Storberget øyeblikkelig gå ut og love bevilgninger nok til politiet slik at fakkeltoget og ytringsfriheten kan ivaretas.

FR sa...

Kyle: ja det er skummelt!

Arnt: enig!

feiging: for meg er det innmari viktig med ytringsfrihet

McD: enig i at det er litt pussig!

til anonym som lurer på om jeg vil ta dette opp i bystyret: politiets avgjørelse kan ikke overprøves av bystyret, dessverre.

Lurer?: ytringsfriheten er ikke død, men den er blitt svekket. Når det gjelder hva jeg mener om konflikten i Midtøsten må jeg vise til tidligere bloggposter, rekker ikke svare her nå :)

Anne Helene: Helt enig!

Anonym sa...

"Ytringsfriheten er ikke død, men den er svekket.". Den er svekket minimalt av dette og jeg synes du maler fanden på veggen. Men ok, det var ikke mitt hovedanliggende.

Spørsmålet var ikke i utgangspunktet stilt til deg Filip, men til alle som leser hva du skriver og kommenterer. Ditt syn på konflikten er jeg godt kjent med, jeg kan godt påpeke at du er en av hausserne på ene siden av konflikten. Det jeg ikke er kjent med er hvordan løsningen skal komme, derav mine spørsmål. Er det slik at planen til Israel er omtrent slik?
1 Utslette Hamas
2 ...
3 'Ta over verden'
Her mener jeg ikke ta over verden konkret, men som et bilde på hva enn målet deres er. Jeg har altså problemer med å forstå hva man skal gjøre for å oppnå målet samt hva som er etisk og moralsk lov å gjøre oppnå målet. Jeg fordømmer altså ingen handlinger, jeg ønsker dialog fra andre mennesker i det fredelige landet Norge. Vi har ikke krig her og burde bestrebe oss på dialog, det gjelder alle parter.