15. jan. 2009

Må løsningen alltid være mer politi?



Hver gang et samfunnsproblem kommer til overflaten, enten det er gatevold, sex-handel, bruk av narkotika, Blitz-demonstrasjoner eller vold i hjemmet, ropes det på mer politi. Få tar seg bryet med å reflektere over hva som er årsaken og hva som kan gjøres for å forebygge. Jeg er for både mer politi og i flere tilfeller høyere bøtesatser, men det er farlig å være så ensidig i møtet med disse svært komplekse og alvorlige problemene.

Ta feks gatevoldsproblematikken. Mange vil løse dette med mer synlig politi. Men det er særlig to spørsmål vi da bør stille oss:
1. Er det riktig av samfunnet å bruke store ressurser på en svært liten gruppe?
2. Hvorfor behandler vi ikke heller årsaken?
En liten gruppe mennesker har klart å gjøre 1 av 3 utrygge i bysentrene kvelds- og nattestid. Dagens situasjon er uholdbar. Fagfolk, politiet og folk flest tror at strengere skjenketider vil gi tryggere bysentre. Hvorfor skal vi bruke masse offentlige ressurser på noe som kan løses med en endring i skjenkereglementet?

Et annet forhold er hva samfunnet setter som normer og akseptabelt. Etter at vi så pøbler herje Oslos-gater har vi fått mange rare debatter. Noen forsvarer og andre prøver å forklare. Ingenting rettferdiggjør den voldelige oppførselen, men mange prøver å gjøre dette til en filosofisk debatt. Det er både meningsløst og farlig. Hvis ikke samfunnet sier klart i fra om at dette er uakseptabelt og at dette vil få alvorlige konsekvenser for de innvolverte, ja så får vi lignende demonstrasjoner regelmessig i norske bygater.

Politikere ønsker lette og raske løsninger. Å rope på mer politi eller høyere bøter er derfor ganske normal kost. Men la oss heller prøve å ta roten.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

Anonym sa...

mer rus = mer politi

kursdeltaker sa...

Jasså ja. Hva er denne roten du snakker om?

Anonym sa...

Ja, jeg lurer også på hva den roten er for noe. Før jul var roten julebordsesongen. Nå er det stakkars frustrerte ungdom sitt politiske engasjement.

Jeg lurer på hva den neste roten blir? Ihvertfall den politisk korrekte roten.

FR sa...

roten = mer grunnleggende årsak

Og jeg er forsåvidt enig med første anonym. Får vi mer rus, så øker også behovet for mer politi. Og her er vi ved kjernen. I stedet for å gjøre noe med tilgangen på alkohol, prøver man å løse det med å få flere politibetjenter i gatene.