21. apr. 2009

Fornuften tapte, mistroen vant


Det er gjennomgående. På stadig flere områder mener man at staten vet bedre enn den enkelte. Beslutninger som skulle vært tatt rundt kjøkkenbordet skal nå tas rundt Kongens bord. Det er kanskje ikke uventet at Ap går inn for å avvikle kontantstøtten. Men det er grunn til å advare, dette ser ut til å være starten på en lang rekke med saker der livene våre i større grad skal detaljstyres.

På siden http://www.heldagsskolen.no/ har vi mobilsert mot SV og nå også Aps ønske om å innføre en obligatorisk heldagsskole. Når man vil fjerne kontantstøtten, utvide skoledagen og meningsstyre de frivillige organisasjonene så er mønsteret ganske klart: Staten vet best. Barna tilhører staten. Og samfunnet skal bli stadig mer trangt.

Jeg burde kanskje jublet, landsmøte vedtakene fra Ap og SV viser med større tydelighet forskjellen på de sosialistiske og ikke-sosialistiske partiene. Men jeg synes egentlig dette bare er trist. Hvor ble det av tilliten til foreldrene? Hvor forsvant foreldreretten? Hvor ble det av den grunnleggende troen på frihet og ulikhet?

Hvorfor kan vi ikke tro på valgfrihet og den enkelte? Hvorfor kan ikke foreldrene selv organisere sin hverdag?
Et samfunn styrt av grunnleggende mistro til enkeltmenneskene er et totalitært samfunn. Jeg er rett og skett skremt.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Grenseløs sa...

 Individet får mindre makt, men det har lite med staten å gjøre. Kapitalismen ødelegger like mye.
 
 Og kontantstøtten var en dårlig, reaksjonær ide fra starten. Jeg jubler den dagen den blir fjernet.
 

Filip Rygg sa...

Uansett hvem vi mener ødelegger mest for vår frihet, så kunne vi vel vært enige om at staten bør gjøre det man kan får å legge til rette for valgfrihet. Frihet uten valg er vel ikke frihet?

Eldar sa...

Staten skal selvsagt legge til rette for valgfrihet, men det må skje innenfor visse grenser. Vi vet i dag at det finnes mange tilfeller hvor barna ikke får den stimulans de trenger hjemme i motsetning til en barnehage, og at kontantstøtten brukes som et ledd for å holde kvinnene hjemme - med andre ord foreldrenes personlige behov går foran barnas.
 
Barna har et behov for å være i et miljø med andre barn og de har behov for å få en stimulans rundt seg som er kvalitetssikret gjennom personer med pedagogisk utdanning. Barnehagene har store krav til pedagogisk kompetanse, og jeg er ikke i tvil om at det er barnets beste å komme inn i en barnehage og at man kan sikre at den sosiale og pedagogiske opplæringen starter allerede i denne alderen.
 
Dere i KrF er litt for opphengt i foreldrene, hva med å tenke barnas beste? Og samtidig - Norge er et blandigsforhold mellom mange grupper. Vi er et flerkulturelt samfunn og vi har fortsatt en del gamle kristenkonservative holdninger til kvinnens rolle i samfunnet. Dette hander med andre ord om mer en bare barns beste!

Grenseløs sa...

 Kontantstøtten innskrenket friheten. Den utvidet den slett ikke. Det var et overgrep, rett og slett mot valgfriheten. Fy søren.

Filip Rygg sa...

Hvordan kan du si at den innskrenket friheten? Mener du at man med færre valg får større valgfrihet? Jeg synes det virker lite logisk.

Filip Rygg sa...

Hva som er barnas beste er nok individuelt. Jeg tror vi kunne diskutert det ganske lenge. Forskere sier forskjellige ting, de aller fleste mener barna bør være lenger hjemme enn idag. Men mitt poeng er at foreldrene må få finne ut av det selv. Avgjørelsen bør tas av dem, ikke staten.
 
Kan være verdt å minne om at vi snakker om 1 og 2 åringer. Jeg er ikke sikker på at de trenger denne pedagogiske kompetansen fremfor "vanlig" omsorg.

Snorre Valen sa...

At KrF, med sin historiske forbudslinje overfor alt fra homofili til samboerskap utenom ekteskapet (helt fram til 70-tallet!!), og de siste års kamp mot likestilling av homofile i lovverket HAR GUTS til å snakke om "et trangere samfunn" er virkelig oppsiktsvekkende.
 
Det eneste dere greier å mobilisere er en masse påstander om at Ap og SV er autoritære, totalitære og vil "eie barna" fordi vi vil ha et noe utvida skoletilbud.
 
Mener du virkelig at en time utvida skoledag er et overgrep mot foreldres rettigheter?
 
Språkbruken er helt vill fra Krf for tida (abort=nazimetoder, utvida skole=totalitært), men sånn går det kanskje når sindige kristendemokrater må slåss for stortingsmandatene.

Filip Rygg sa...

Det er nok mye i både KrF og SVs historie som er lite relevant i dag. La oss diskutere politikken våre partier står for i dag.
 
Problemet med disse sakene er at stadig mer av barnas tid skal enten man vil eller ikke, være i offentlige institusjoner. Når SV også vil legge ned alle friskoler, blir samfunnet enda trangere.
 
Jeg har ikke brukt ordet overgrep, men jeg synes det er helt vanvittig at man tror at skolen blir bedre av å legge til enda flere timer. Hvorfor kan vi ikke beholde valgfriheten og samtidig utvikle SFO slik at det blir et bedre tilbud?
 
Samfunnsutviklingen sittende regjering ønsker er skremmende, og for meg er det viktig å få frem forskjellene. KrF står for et radikalt annerledes syn. Vi tror på foreldrene, på individuelle løsninger, på valgfrihet og på mangfold. Ensretting, tvang og sensur vil vi kjempe i mot.

Guest sa...

Filip: er det obligatorisk å sende barna i barnehage i dag? - Nei, i motsetning til opplæringen i grunnskolen er barnehage ikke obligatorisk. Har du som foreldre i dag råd til å gå hjemme fremfor å jobbe og bidra med noen skattekroner til felleskassa, så har du i dag full mulighet til å gjøre dette. Det er dessverre slik i samfunnet i dag at det skal lønne seg å jobbe, selv om en del ikke er enig i dette.
 
Jeg har vært tilhenger av kontantstøtte lenge, men det er av det prinsippet om at det mange steder har vært et altfor dårlig barnehagetilbud. Nå har jeg derimot endret oppfatning og mener at dersom det offentlige har et barnehagetilbud (enten i en kommunal eller privat barnehage), så får du mulighet til å benytte deg av dette - og har du ikke det så må opsjonen være å tilby en annen form for kompensasjon. Det må derimot ikke være akseptabelt at enkelte kommuner bruker dette som en hvilepute eller en unnskyldning for å nedprioritere utbygging av barnehager.
 
Mangel på full barnehagedekking synes jeg er i mye større grad viktigere, fordi det i enda større grad fratar foreldrene blant annet muligheten til å jobbe og ha to inntekter til å leve av - noe som definitivt innskrenker valgfriheten betraktlig. Kanskje KrF derfor burde fokusere på at det skal være full barnehagedekning - og gi de som ikke har råd til å la den ene av foreldrene gå hjemme få muliigheten til å sende barna i barnehagen og dermed sikre jobbmulighet for begge foreldre?
 
Jeg har sagt det lenge (spesielt etter en del episoder med tidligere toppkandidat i Rogaland, Appelthun Sæhle) og jeg sier det igjen nå: KrF er partiet for dobbeltmoralisme så det holder!!

Filip Rygg sa...

Vi har lovfestet rett til barnehageplass så ingen kommuner vil kunne bruke kontantstøtten som sovepute.
 
Fordi loven ikke tvinger foreldre til å sende sine barn i barnhage kan man enkelt si at det ikke er obligatorisk. Men når staten velger å bruke 10.000,- per barn i barnehage og etter Aps forslag ingenting for de som velger noe annet, ja da kan man spørre seg om ikke barnehage er i ferd med å bli obligatorisk.