22. apr. 2009

Norge trenger ny politikk for Midtøsten


Stadige boikottutspill, en svært hissig politisk debatt og ageringen i flere konkrete saker setter Norge på sidelinjen og langt unna den rollen man kunne hatt som tilrettelegger for fred i Midtøsten. Jeg blir stadig oftere flau når jeg ser hvordan Norge roter det til. Vi trenger en ny regjering og en ny norsk politikk for Midtøsten.

Skal vi mene så mye om Midtøsten og Israel? Jeg tror nok at noen drar det for langt og vi må prøve å unngå å bli eksperter på Israels innenrikspolitikk. Men det er samtidigi ikke helt unaturlig at Norge har et ekstra engasjement i dette området. Staten Israel er ganske ny stat, Norge har vært en venn fra starten av, det gis store summer bistand til de palestinske selvstyre områdene og vi har ved flere anledninger deltatt i arbeidet med fredsavtalene.

Svært mange land, deriblant USA, Nederland, Danmark, Tyskland, Belgia, Italia, Canada og Israel boikottet FNs rasismekonferanse Durban II. Dette var en konsekvens av at flere land med Libya og Iran i fremste rekke, ville bruke konferansen til å fremme antisemittisme og en svært skremmende holdning til religionskritikk. Norges naive holdning bidrar dessverre til å legitimere konferansen.

Vi gir store summer bistand hvert år. Disse pengene må det ble stilt krav ved. Norge kan ikke gi store beløp uten at man krever terrorstans og grunnleggende menneskerettigheter. Her virker det dessverre som om mange ukritisk vil gi penger fordi man er prinsippielle motstander av Israel. Det er ganske spesielt. Ingen ville akseptert den råskapen mot barn og kvinner Hamas har, andre steder enn i de palestinske områdene. Det er langt i fra akseptabelt.

FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

9 kommentarer:

Sala sa...

At alle aksepterer den råskapen Israel har ikke bare ovenfor barn,  men et helt folk er faktisk mye verre!  
Ta deg en tur ned hit til Vestbredden og sett av litt tid.  Kanskje du vil jobbe frivillig i en flyktningsleir eller skole, mulighetene er mange.  Og så - når du kommer hjem etter en måned eller to, kan du skrive innlegget ditt en gang til.    Tittelen vil nok være den samme, Norge trenger en ny midtøsten politikk, men budskapet dit vil nok være et annet. 
Jeg lover deg, etter et opphold her vil du ikke tenke tanken på å kjøpe en Jaffa appelsin mer.

rrn sa...

Du må være som hesten med skylapper. Hamas viste att Israel kom til å svare mot rakkettangrepene/terroren som kom fra Gaza stripen. Allikevel var det viktig at sivilbefolkningen ikke hadde nok mat og meddesiner så katastrofen skulle bli ennå værre når Israel gikk til angrep. ( de fleste som vet det blir krig vil passe på att så mye mat og medesiner var tilrekkelig )Det er i mine øyne ett kynisk spill med palestnernes liv.

Til Sala. sa...

Hann (eller hunn) er en besatt jøde, ikke noe å diskutere med besatte.

rrn sa...

Nivået til sala er lik irakerne var i først krig med amerika, de var uovervinnelige.
Historien gjentar seg. Folkeforbundet gikk ned i knestende og Hitler kunne gjøre som han ville. Folkeforbundet ble oppløst. <span style="color: #0000ff;">http://no.wikipedia.org/wiki/Folkeforbundet</span>3.Intet nytt under solen. Naive og knehøner blir vi aldri kvitt. Historieløse og kunnskapsløse.
4. Og her litt muslimsk barne tv: <span style="color: #0000ff;">http://www.youtube.com/results…..h&aq=f</span>5.Og her har du historie om muslimsk terror i verden:
<span style="color: #0000ff;">http://www.thereligionofpeace.com/</span>6. Her historien sett fra Israels side: <span style="color: #0000ff;">terrorismawareness…what-really-happened</span>

Vidar Vaage sa...

Så du mener at vi kun skal støtte den ene siden i konflikten? Har du forresten fått med deg hvem som okkuperer hvem? Og hvem som dreper flest sivile?
 
Å skape fred i midt-østen mener jeg vi kan gi opp. Det hadde vært bedre hvis man droppet støtten til begge partene, og bare lot naturen gå sin gang. Hvis ingen støtter dem med noe som helst, vil de etter hvert bli lei av å krige. Jøder og palestinere er mer eller mindre det samme folkeslaget. De har i alle fall veldig mye til felles. Landene er dessuten små med lite natur-ressurser. Hvordan får de penger til å krige så mye? Uten støtte utenfra, ville de snart forstå at sandkassa de lever i rett og slett ikke verdt å sloss om.

rrn sa...

<span style="color: #6483a6;">http://www.tangle.com/view_vid.....ea1ceb73e4</span>Hvis du ikke blir skremt av dette, skremmer ingenting deg.

Thorir sa...

hittil har bare "Sionister" anvendt bio-våpen mot yankee'er, og dette ser ut som en rabbiner utkledd som mullah. Problemet i midtøsten, har alltid vært sionismen. Skremt? Vel, jeg liker ikke ensrettingen i samfunnet, og globaliseringen. Men, ashke-naziene, er kun interessert i penger og makt. Det er Mammon de tjener, ikke de semittiske folkene.
 
 
Thorir Pálsson Skanke

Guest sa...

Dette er en fryktelig problematisk debatt. Jeg må si at jeg ikke kan fordra verken "kristenfundamentalister" som utelukkende står på israels side eller "raddisser" som utelukkende støtter palestinerne.
 
Ut i fra historien er det ingen tvil om at opprettelsen av staten israel skjedde i en uheldig prosess, og måten man tar landområder fra noen setter dype spor. Det hjelper heller ikke at israel har vært svært lite ydmyke og brukt militærmakt for å ta til seg nye områder. Jeg synes overhode ikke at palistinske myndigheter og militante grupper har opptredt på noen diplomatisk måte, men slik jeg leser det handler det mye om frustrasjon.
 
Jeg prøver noen ganger å trekke paralleller til områder jeg kjenner selv, og la meg nå prøve:
 
I Norge er vi "livredde" for noe vi kaller snikislamisering - innføring av verdier som er langt fra det vi står for til daglig. Hadde det kommet en islamsk gruppering og fått FN med på å opprette en islamsk stat på Norges områder på grunnlag av påstander jeg mener hadde vært grunnløse, så hadde til og med jeg blitt forbannet - og jeg ser ikke bort i fra at jeg ville brukt engasjement på å jage ut disse personene. Kan det være det palestinerne føler?
 
Jeg tror at hvis Israel hadde kjørt en mye mer ydmykende linje ovenfor palestinerne og nøyd seg med det FN (urettmessig??) gav dem i 1948, så hadde mange menneskeliv og mye frustrasjon og mistenksomhet vært spart.
 
Kjære KrF - vær så snill å prøv å se dette fra begge sider. At du er kristen betyr ikke nødvendigvis at du alltid på ta den kristnes part, og i alle fall ikke at du må være sneversynt!

Snorre Valen sa...

<span style="color: #444444; font-family: 'Lucida Grande'; font-size: 12px; line-height: 16px;"><div class="textile text" style="margin: 0px;">
<p style="">Brudd på folkeretten og massive overgrep mot sivile bør ikke føre til boikott. Ytringer fra en talerstol i FN som er ubehagelige og som man er uenige i skal føre til at man oppfører seg som trassige småbarn og reiser seg og går. Nok et godt ressonement fra KrF.
</div>
</span>