17. apr. 2009

Kommunens penger er dine penger


Mange har slengt seg på et hylekor der man kritiserer byrådet i Bergen fordi de krever høyere utbytte fra en del selskaper eid av Bergen kommune. Siste sak handler om Fløibanen, hvor selskapet som kommunen eier nesten halvparten av, har hatt gode overskudd og god økonomi. 22 millioner står på bok, nå mener byrådet at halvparten bør kunne gå ut som utbytte. Det skulle da bare mangle.

I en litt større sak, som har fått langt mer oppmerksomhet, Aker-saken, får man kritikk for å ikke utøve aktivt eierskap og sikre en god forvaltning av skattebetalernes investeringer. I Bergen er det nettopp et aktivt eierskap som kjennetegner byrådets eierskapspolitikk. Byrådet stiller krav fordi dette handler om vår felles lommebok. Kommunens penger er våre penger. Hvis BKK(hvor kommunen er nest største eier) eller Fløibanen bruker våre penger på prosjekter som ikke kan ansees å være viktige for Bergen, er det byrådets plikt å gripe inn.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Guest sa...

Helt korrekt, det er alles penger. Dere bør kreve mesteparten av overskuddet ut hvert år. Hvis selskapet skal investere, kan de be om nye penger. Slik sikrer man at selskap ikke får et såkalt freecashflow-problem (at pengene brenne i lommen)

Odd Frantzen sa...

Det er kanskje litt rart når man tar ut penger fra disse selskapene bare for å gi folk mer penger i lommaboka?  Det man reagerer på er nok at man tapper selskapene for å profilere seg politisk med senking av eiendomsskatten.

Filip Rygg sa...

Det er riktig at det er det ekstraordinære utbyttet fra BKK som finansierer kuttet i eiendomsskatten, men inntektene fra Fløibanen AS går til kommunens andre oppgaver innenfor helse og skole.
 
Grunnen til at man tar ut penger er ikke fordi en ønske politisk profilering. Å ta ut utbytte handler om sunn forvaltning. Det er ikke urimelig at innbyggerne og kommunen skal få gevinst for de investeringer kommunen har.

Odd Frantzen sa...

Jeg hører hva du sier angående politisk profilering.  Men man kommer ikke utenom at reduksjon i eiendomsskatt vil være en seier for Høgre og FrP.

Filip Rygg sa...

At det er en seier for særlig H og Fpr har du helt rett i. KrF har ikke vært en ivrig forkjemper for reduksjon av eiendomsskatten, men vi står ved våre avtaler. Halveringen er en del av byrådserklæringen der KrF fikk andre viktige gjennomslag.