17. apr. 2009

Viktig at Norge er i Afghanistan


Det er en svært trist dag. En norsk soldat har mistet livet pga selvmordsaksjon, trolig gjennomført av Taliban. Ingenting er verre enn når norske styrker opplever dette. Samtidig er hendelsen en tragisk påminnelse om hvor viktig det er at Norge er tilstede i Afghanistan. Landet trenger hjelp for å bli et trygt sted å leve for folk flest. Norske soldater som tjenestegjør utenfor landets grenser skal ha en stor takk. De gjør et utrolig viktig arbeid.

Drapet på den norske offiseren er det fjerde i Afghanistan i løpet av de siste fem årene. Det er lite sammenlignet med USA og Danmark, men det er selvsagt 4 for mye. Likevel håper jeg vi nå unngår en debatt om hvor vidt Norge skal være i Afghanistan eller ikke. Landet trenger sterke internasjonal deltakelse, ikke svakere. Sånn sett er det gledelig at USA er i ferd med å trappe opp innsatsen, men jeg savner et tilsvarende engasjement fra sittende regjering i Norge.

Trolig er det SVs deltakelse som hindrer helt fornuftige endringer i vårt engasjement. Det er ikke sikkert vi skal ha flere soldater, men det er kommet mange henvendelser fra NATO der man ønsker endringer i Norges innsats. Slike henvendelser bør man lytte til.

Dette handler jo om "kvinner og barns hverdag". Om trygghet. Om grunnleggende menneskerettigheter. Hvilket samfunn skal Afghanistan være? Vi vet at ikke krigen kan vinnes militært. Den må vinnes humanitært. Men for å kunne gjennomføre en humanitær endring i Afghanistan er du avhengig av militær innsats.

Men, først og fremst er dette en trist dag. Jeg kondolerer.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Soldat sa...

Dette vet du svært lite om. Hvorfor er det viktig for Norge å ofre sine unge gutter for et folk vi ikke har tilknytning til og som ikke ønsker vestlig innblanding. Som politiker er det lett å stemme for å <span style="text-decoration: underline;">ofre</span> andre, dere tar jo ingen belastning ei heller ansvar.
Hvis det Afghanske folket virkelig ønsker fred må de selv kjempe for det. Da mange av de vestlige demokratiene kjempet seg til et demokratisk styre, kostet det. Hverken Afghanere eller Irakere ønsker det som vi forbinder med ett demokratisk styresett. Hvorfor i all verden skal vi tvinge dette på dem.
Folket får det styret de fortjener og må kjempe for å endre det hvis de virkelig vil.

Drummer sa...

Sitat: "feige våpen som selvmordsbombere og veibomber".
Japanske "Kamikaze-piloter" ble vel ikke akkurat betegnet som feige, men snarere som helter som ga sitt liv for å påføre fienden skade. (Det er vel dette all krig koker ned til.) Skal noe betegnes som "feighet", må det vel være å skyte intetanende personer på 2000m. hold med "spesialammo", som det kalles av forsvaret. I en krig/krigssituasjon vil alltid noen bli drept (Surprise!!!). Det er bare når det er en av "våre" vi reagerer. I skyttergravskrigene 1914-1918 (1.vk.), ble 10-tusner drept hver dag! Hadde dette skjedd i våre dagers "siviliserte" krigføring, ville nyhetskanalene måtte bruke hele sendetiden bare på å lese opp navnet på alle de døde "heltene".......

Guest sa...

Enig med deg soldat! Har aldri fortsått hva vi har der å gjøre. Sorry! FN-vedtak? Jada, - men man har vel en anelse om hvordan dette engasjementet kommer til å ende. Pussig at ingen lenger husker Den Røde Hær.

Filip Rygg sa...

"Hvis det Afghanske folket virkelig ønsker fred må de selv kjempe for det." Er ikke det en veldig egoistisk innstilling?

Ex-soldat sa...

Akkurat ja.. Den ble for tøff for deg ja.. FEIGING!!!

Filip Rygg sa...

?? Jeg mener vi bør engasjere oss utenfor våre egne grenser. Å la det afghanske folk i stikken er egoistisk.

Ex-soldat sa...

Men å la eldre ligge i korridorene på våre sykehjem, eller dø syke og ensomme alene hjemme på grunn av mangel av plass på sykehusene, og å la syke stå i årevis i behandlingskø, eller å la våre barn ende opp som vanskjøttede mobbeoffer, eller analfabeter på grunn av dårlige og mangelfullt utstyrte skoler, mens resten av befolkningen går redde ned langs Akerselva og i gatene kveldstid på grunn av narko-langere og ransmenn, det er IKKE egoistisk?
 
Kanskje burde norske politikere (DU JA Filip Rygg!) heller ta tak i norske forhold? Det er vel ikke rart KRIGEN vi fører utenlands møter motstand, når vi, velgerne, ser at dere narraktige paragrafryttere ikke engang er i stand til å rydde opp i våre egne, indre anliggender? Men du eier vel ikke ryggrad du heller..

Filip Rygg sa...

De tingene du tar opp når det gjelder mobbing, mangelfull eldreomsorg og sykehuskøer er svært viktige områder ingen politikere må fraskrive seg ansvar for. Jeg er helt enig i at dette er forhold som man må ta tak i. Men det er absolutt ikke nødvendig å sette dette opp mot viktige bidrag i Afghanistan. Et moment som ikke tidligere er nevnt er dette med vårt forhold til de internasjonale alliansene. Et kriterie for å være medlem er at man også bidrar. Tviler på at du vil melde oss ut av NATO og FN?
 
Jeg tror mye kan gjøres med de områdene du tar opp. Bare ved å kutte i det svært raskt voksende byråkratiet vil vi kunne frigi enorme summer penger til viktige velferdsoppgaver. Når sykehusene de siste årene har fått flere titalls milliarder, uten å få noen særlige resultater så sier dette litt om papirmøller og ineffektivt system.
 
KrF har konkrete svar på alle områder du tar opp. Har du tid vil jeg anbefale deg en tur innom krf.no