19. apr. 2009

Er det foreldrene som velger feil?


Flere tar på Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen til orde for å si helt nei til kontanstøtten ved det kommende stortingsvalget. Det er dårlig nytt for alle småbarnsforeldre, men heldigvis kan vi skifte regjering i oktober. Hvorfor tror Oslo Ap m.fl. at de vet bedre hva som passer meg og min familie, enn meg? Er jeg dum som vil velge annerledes?

Å fjerne kontantstøtten er et alvorlig angrep på foreldreretten. Det er også et hån mot alle de som velger å være hjemme med egne barn. Hvilket signal sender Arbeiderpartiet til foreldre som i dag har valgt vekk barnehage? Er de ikke flinke nok til å ta vare på egne barn? Er det skadelig å være hjemme med mor og far?

Er menneskene bare et middel for å sikre Aps idealsamfunn skatteintekter?

Til slutt, "to ord" om den store miljøsaken, mange hadde trodd at Ap skulle sikre. Nå melder de mest ihuga miljøvernerne på landsmøtet til Arbeiderpartiet at de likevel ikke vinner slaget om Lofoten. Det gleder nok Frp og Høyre som har varslet støtte til planene og de mangler kun Ap for å sikre et stort flertall for storstilt petroleumsvirksomhet i noen av de mest sårbare områdene i Norge.

Det er synd at Ap ikke klarer å lande på riktig side i en av det kommende tiårets aller viktigste miljøsaker. Og to uker avholder KrF sitt landsmøte i Kristiansand. Da kommer den samme debatten opp. Alt tyder på at det blir et stort flertall mot oljeboring utenfor Lofoten når KrFs landsmøtedelagater skal avgjøres KrFs miljøprofil.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Odd Frantzen sa...

Folk veljer i stor grad barnehage.  Det viser den store nedgangen i antalet søknader om kontantstøtte.  I takt med utbygging av barnehageplassar går kontantstøttebruken ned.  Eg meiner det er eit ganske tydeleg signal på kva folk vil ha.

Filip Rygg sa...

Men mener du at fordi et flertall velger barnehage så må samtlige velge det? Og mener du at like mange ville valgt barnehage dersom kontantstøtten hadde vært noe høyere?
 
Jeg mener dette også handler om reell valgfrihet. 3300,- pr måned er ikke en stor sum, spesielt ikke når vi vet at en barnehageplass koster det offentlige mer enn 10.000,- pr måned.

Odd Frantzen sa...

Kontantstøtten er en svært dårlig måte å bruke offentlige penger på.  Det viser seg jo at mange bruker pengene til å kjøpe omsorgstjenester for barna sine utenfor hjemmet.  Da fungerer jo ikke ordningen etter hensikten, som var at foreldre skulle tilbringe mer tid sammen med barna sine.

Filip Rygg sa...

Hensikten for KrF når det gjelder kontantstøtten er ikke at foreldrene skal velge slik eller slik. Hensikten er at foreldrene skal få velge. Viktige avgjørelser bør tas rundt kjøkkenbordet og ikke rundt kongens bord. Hvis man vil ha dagmamma, vil passe dem selv, vil ha de i barnehage eller vil la feks besteforeldre passe barna så bør ikke staten blande seg inn. Foreldrene vet best. Barn er forskjellige og familiene er forskjellige.
 
Du svarer ellers ikke på spørsmålene, men det er også valgfritt :)

Odd Frantzen sa...

Det var jo det som var selve hovedbegrunnelsen når ordningen ble innført.  At den skulle det gjøre det mulig å være hjemme med barna når de var små.  Begrunnelsen for ordningen er altså endret?
 
Ja, her mener jeg vi må ta hensyn til flertallet.  Trenden er så klar.  Folk ønsker barnehage.  Fordi de ønsker å jobbe.  Det å være i arbeid har mange fordeler, både for den enkelte og for samfunnet.  Verdiskapning etc..  Ja også på spørsmål to.  Jeg tror folk arbeider fordi de ønsker å arbeide.  Man skulle ha økt kontantstøtten formidabelt, tror jeg, før folk heller ville være hjemme.
 
 
 
 

Sondre Olsen sa...

det tas ut kontantstøtte for over 40 prosent av barna i kontantstøttealder, så er ganske som velger kontantstøtte fremfor å jobbe selv om de har tilbud om barnehageplass.

Odd Frantzen sa...

Eller man velger kontantstøtte, jobber og kjøper andre omsorgstjenester.  Da fungerer ikke ordningen etter hensikten, og det offentlige bør ikke bruke penger på en slik ordning.
 
Det viser seg dessuten at andelen kontantstøttemottakere er større blant familier med lave inntekter enn i familier med høyere inntekter og høy utdannelse.  Og at det er en høyere andel kontantstøttemottakere i gruppen ikke-vestlige innvandrere enn i befolkningen ellers.  Det er negativt for integreringen at barn fra familier med ikke-vestlig bagrunn ikke går i barnehage.  Det er uheldig om sosial bakgrunn gjør at man faller utenfor det gode fellesskapet gode barnehager er.
 
 

Filip Rygg sa...

Etter hvem sin hensikt? Som sagt er KrFs begrunnelse valgfrihet.

Filip Rygg sa...

Jeg er ikke så sikker på at alle vil arbeide mest mulig. KrF hadde ute en undersøkelse der vi spurte om man ønsket mer tid eller mer penger. Langt over 50% ønsker mer tid. Jeg tror stadig flere sier at de vil ha det bedre, fremfor å få mer.

Toril Sonja Gravdal sa...

Foreldre bør ha frihet til å velge omsorgsform for egne barn.
Ja, til videreføring og forbedring av kontantstøtten!
Signer vår underskriftskampanje:
 
http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=2123